Rechter beslist: Sport Recife is Braziliaans landskampioen 1987

Voetbalclub Sport Recife heeft de Braziliaanse landstitel gepakt. Overigens niet die van dit jaar, maar die van 1987. Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft na een dertig jaar durende juridische strijd eindelijk besloten dat Recife de landstitel officieel krijgt toegewezen.

Het hele gedoe begon toen een aantal topclubs, waaronder Flamengo en Internacional, een eigen competitie creeërden. De Braziliaanse voetbalbond was het hier niet mee eens en organiseerde een aparte competitie, die tegelijk gespeeld werd en uiteraard bestond uit andere clubs. De titel werd daar gewonnen door Sport, terwijl Flamengo de titel won in de door de clubs opgerichte competitie. 

Voetbalbond CBF probeerde vervolgens voor wat eenheid te zorgen, door Flamengo uit te nodigen om in een wedstrijd met Sport te bepalen wie de echte landskampioen zou worden. De grootmacht uit Rio de Janeiro weigerde dat echter en staat sindsdien al dertig jaar achter hun mening: beide clubs zouden landskampioen van 1987 genoemd moeten worden. Dat is nu dus niet het geval, want alleen Sport staat vanaf nu officieel te boek als de kampioen.

"Het recht heeft gezegevierd. Zoals we dertig jaar geleden op het gras lieten zien, is ook in de rechtbank besloten dat de Leeuwen van Sport de kampioen van Brazilië zijn van 1987", meldt Sport op zijn website. Flamengo was vrij zuur over de uitspraak en stuurde gelijk een tweet de wereld in: "Op het veld, aan de bal....altijd Flamengo. Braziliaans kampioen van 1987.