Prachtig duel om zege Moto3 Japan, ook thuisfans juichen

Enea Bastianini heeft voor het eerst sinds San Marino vorig jaar weer een race in de Moto3 gewonnen. De Italiaan sloot een prachtig duel met wereldkampioen Brad Binder als winnaar af op het circuit van Motegi, waar de Grand Prix van Japan verreden wordt.

Bij de start veranderde er niks aan de volgorde van de eerste rijders: Andrea Migno pakte vanaf poleposition de leiding, gevolgd door Brad Binder en Enea Bastianini. In bocht één ging het al fout voor de nummer twee in het WK, Jorge Navarro. Hij tikte Joan Mir aan, schoof onderuit en nam Gabriel Rodrigo en John McPhee mee. Bo Bendsneyder kende wel een goede start, maar niet helemaal zoals de bedoeling was: de Nederlander werd met een drive through penalty bestraft voor een valse start.

Na zeven ronden ontstond een kopgroep van zes man: Binder, Migno, Bastianini, Francesco Bagnaia, Nicolo Bulega en thuisrijder Hiroki Ono. Daarachter probeerde Fabio di Giannantonio dichterbij te komen, met een aantal coureurs in zijn achterwiel. Dat kon hij echter niet doorzetten, want ook met nog maar zes ronden te rijden zat de Italiaan er niet bij. Hij kreeg bezoek van Phillip Ötl en de Duitser leek er, met Di Giannantonio in zijn wiel, wel in te slagen een tempo te ontwikkelen dat de kopgroep langzaam bij kon halen. 

Vijf ronden voor het einde viel de kopgroep uit elkaar en leek Binder weg te rijden bij de rest, terwijl Bagnaia definitief wegzakte. De spanning kwam echter al snel weer terug, want Bastianini reed zich weer helemaal in het wiel bij Binder. De twee vochten het uit om de zege, terwijl daarachter een fel gevecht om plek drie ontstond tussen Ono en Sky-teamgenoten Bulega en Migno. Voor Migno liep dat verkeerd af: de Italiaan probeerde Ono in de slotronde in te halen, maar schoof onderuit en eindigde buiten de punten. Ono kon zijn eerste podiumplek ooit vieren, terwijl Bastianini vooraan met een prachtige actie de tot dan toe oppermachtige Binder verschalkte en eindelijk weer een zege pakte.