Hassan vijfde in finale 1500 meter, goud voor pupil Som

Hardloopster Sifan Hassan is er in de olympische finale op de 1500 meter niet in geslaagd een medaille te veroveren. De Nederlandse werd dit jaar geplaagd door blessureleed, maar was op tijd fit genoeg om op de Spelen voorin mee te kunnen doen.

Zoals voor Hassan te doen gebruikelijk is begon ze in de finale weer achteraan het veld, met favoriete Genzebe Dibaba pal voor haar. Halverwege de race ging de Ethiopische naar voren en Hassan liep mee in haar kielzog. Dibaba bleef het tempo opschroeven en dat werd teveel voor Hassan: ze moest Dibaba en de Keniaanse Faith Kipyegon laten gaan, terwijl de Britse Laura Muir mee leek te kunnen.

Muir bleek overmoedig te zijn geweest en werd weer gepakt door Hassan, die op haar beurt echter gepasseerd werd door het Amerikaanse duo Jennifer Simpson en Shannon Rowbury. Simpson greep brons, Hassan moest genoegen nemen met een naar omstandigheden knappe vijfde plek. Het goud was verrassend voor Kipyegon, pupil van de Nederlandse voormalig 800 meter-loper Bram Som, die Dibaba achter zich liet.