2e Aarde gevonden op 4 lichtjaar afstand

Proxima Centauri is voor ons de dichtstbijzijnde ster (op de zon na dan). Volgens de Duitse krant Spiegel gaat de European Southern Observatory (ESO) binnenkort bekend maken dat er rond deze ster waarschijnlijk een op de aarde lijkende planeet draait. De planeet, die nog geen naam heeft beweegt zich vermoedelijk op zo'n gunstige afstand van de ster dat er op zijn oppervlak vloeibaar water zou kunnen voorkomen. Water is belangrijkste voorwaarde voor leven.

Nog nooit hebben wetenschappers een "tweede aarde" ontdekt die zo dichtbij is als deze. De ontdekking is gedaan met een spiegeltelescoop die op de berg La Silla in Chili staat. "Dit kleine object vinden was heel erg lastig," bevestigde een wetenschapper aan Spiegel. "Deze waarneming ligt op de grens van wat meettechnisch mogelijk is."

Bij vorige waarnemingen zijn er slechts kleine aanwijzingen voor planeten rond Proxima Centauri gevonden, volgens de ESO. Wetenschappers gaan nu proberen om kleine afwijkingen in de baan van deze planeet vast te stellen om zo meer te weten te komen over deze "buurplaneet".

Er even naartoe vliegen is voorlopig niet mogelijk. Proxima Centauri staat op 4,22 lichtjaar van ons vandaan en het snelste ruimteschip wat ooit is gelanceerd (Helios II) zou er 18.000 jaar over doen om er te komen.