Eventingteam stijgt naar vijfde plaats na cross-country

Het Nederlands eventingteam heeft goede zaken gedaan in het landenklassement. Na het eerste onderdeel dressuur stond het team elfde, maar na de cross-country is het team opgeklommen naar de vijfde plaats. Dinsdag volgt nog het afsluitende springen.

Het parcours van de cross had een lengte van 5450m waarop 33 hinderniscombinaties staan, goed voor 45 sprongen. Het bleek al lastig genoeg om de finish te halen, want van de 64 gestartte combinaties wisten er slechts 46 de eindstreep te halen. Dit gold ook voor Theo van den Vendel. Hij samen met zijn paard Zidane vielen over hindernis 24 heen en konden niet verder.

Tim Lips kwam als tweede in actie en reed foutloos. Wel kreeg hij samen met paard Bayro 28 strafpunten voor tijdsoverschrijding. Het parcours moest binnen 10.15 minuten worden afgelegd. Hij zakte in het inidivuele klassement vier plaatsen naar plaats 24.

Alice Naber kwam als derde in actie. Zij maakte één sprongfout en kwam ruim een minuut te laat binnen. Dit leverde haar 52 strafpunten op en daalde naar plek 31 in het algemeen klassement. Merel Blom reed met Rumour Has It een foutloze cross. Wel liep ze twaalf strafpunten op voor tijdsoverschrijding. Dit was een zeer nette prestatie en klom de 53e naar de 20e plek in het klassement. Nederland deed in het landenklassement wel goede zaken. Een medaille lijkt ver weg, maar met het springen is alles mogelijk.

De Australiër Christopher Burton gaat voorlopig in het inidivduele klassement aan de leiding. Hij kan twee keer goud winnen, want Australië leidt ook het landenklassement.