60 procent van Qatar woont in werkkampen

Bijna 60 procent van de totale populatie van Qatar woont in een werkkamp, zo blijkt uit cijfers van het Ministerie van Ontwikkeling, Plannen en Statistiek. Het gaat om migranten die in het land de infrastructuur aanleggen en werkzaam zijn bij de bouw van de stadions voor het wereldkampioenschap voetbal in 2022.

Volgens de cijfers herbergen de werkkampen bij elkaar zo'n 1,4 miljoen mensen, dit op een populatie van 2,4 miljoen. Het overgrote deel van de werkkampbewoners zijn mannen: 1,34 miljoen.

De accommodatie van het werkvee is al langer een issue in het schatrijke oliestaatje. Qatar krijgt voortdurend kritiek te verwerken van verschillende mensenrechtenorganisaties. Afgelopen week stierven er nog 11 arbeiders en raakten er twaalf gewond toen er een brand uitbrak in hun woonruimte. De slachtoffers waren werkzaam voor een toerismeproject in het zuidwesten van het land.

Qatar heeft op eerdere kritiek gereageerd door voor verschillende werksteden aan te leggen. Een daarvan is 'Labor-city', een complex iets ten zuiden van hoofdstad Doha. Het complex kostte de regering bijna 750 miljoen en biedt plaats aan 75.000 arbeiders. In de stad bevinden zich winkels bioscopen en een cricket-stadion. In totaal zijn er zeven van dergelijke steden aangelegd, waar in totaal 260.000 mensen wonen.

De bevolkingsgroei is de laatste drie decennia zo ongeveer ontploft, dit mede door het massaal aantrekken van arbeiders uit Pakistan, Nepal en andere landen. In 2013 verscheen bij de Engelse krant The Guardian een rapport dat erop wijst dat de arbeiders daar niets anders dan moderne slaven zijn, bij bosjes sterven door de slechte omstandigheden, vrijwel geen loon ontvangen en door de lokale bevolking nauwelijks als mens gezien worden.

In 1986 telde het staatje slechts 373.000 inwoners.