Uitslag FC Barcelona - Real Madrid

FC Barcelona en Real Madrid hebben vanavond de laatste eer aan Johan Cruijff bewezen. De herdenkingswedstrijd werd gewonnen door Real Madrid: 1-2.

Onder toeziend oog van Jordi Cruijff was de aanloop van de wedstrijd het indrukwekkendst. Een fraaie beeldcompilatie op de schermen, een schitterende mozaïek en het applaus in de veertiende minuut zorgden ervoor dat veel toeschouwers het niet droog hielden. Er was afscheid genomen van de man die Catalonië de trots teruggaf.

Pas na de aftrap hield iedereen zich bezig met wat er tussen de lijnen gebeurde. De bijna 100.000 aanwezigen zagen dat Barcelona het beste van het spel had, maar alleen in het middenstuk van de eerste helft echt kon domineren.

Grootste kans was voor Luis Suarez, die slim gebruikmaakte van de onwetend- of onoplettendheid van de Real-verdediging. Die leken te denken dat de Uruguayaan buitenspel stond, maar bij een doeltrap is dat onmogelijk. In het vervolg van de aanval maaide de oud-spits van FC Groningen, Ajax en Liverpool voor open doel volledig over de bal heen.

Pas na de thee kwam er pit in de Spaanse klassieker. Uitblinker Gerard Piqué brak de ban met een rake kopbal, waarna Karim Benzema uit een omschakeling met een halve omhaal gelijkmaakte: 1-1.

Het bleek de inleiding van een krankzinnige slotfase, waarin Real Madrid uit het niets het heilige vuur vond. Gareth Bale’s doelpunt werd ten onrechte afgekeurd, Ronaldo trof de lat en Sergio Ramos kreeg zijn tweede gele kaart. Maar juist met tien man besliste de Portugese superster alsnog de wedstrijd. Met een schot door de benen van Bravo trakteerde hij Barcelona op een nederlaag.

Daardoor is het verschil met koploper Barcelona teruggebracht tot zeven punten. Nummer twee Atlético Madrid moet nog zes punten zien goed te maken op de Catalanen. Maar dat alles is niet hoe we deze wedstrijd zullen herinneren.