Waterpolo-bondscoach woest op arbitrage

Nederland speelde vandaag op het olympisch kwalificatietoernooi in Gouda met 8-8 gelijk tegen Italie. Bondscoach Arno Havenga was over het spel gematigd tevreden, maar dat gold niet over de arbitrage. Die leken soms niet eens meer te proberen de schijn van partijdigheid te verbergen.

"Ik ben blij dat we eindelijk iets hebben laten zien. Dat we ons op deze manier van die domper tegen Rusland weten te herstellen, stemt me tevreden," aldus Havenga over de wedstrijd. De arbitrage is al een gevoelig punt sinds het OKT in 2012, toen Nederland de beslissende wedstrijd van de Italianen verloor en ook daar vaak benadeeld werd. Daar leek het vandaag ook weer op. Italie kreeg slechts tien persoonlijke fouten tegen, Nederland 18.

Het feit dat de Italiaan Gianni Lonzi binnen de wereldzwembond FINA verantwoordelijk is voor het waterpolo versterkt de vermoedens van partijdigheid alleen maar. "Het is verdomme iedere keer hetzelfde. Ik kan er nu hier wel wéér over gaan beginnen, maar dat heeft jammer genoeg geen enkele zin. Het is frustrerend, ik word er doodziek van. Maar je doet er nu eenmaal niets aan.’’ Toch ziet de bondscoach ook voordelen: "Dit is de reden waarom ik blij ben dat we Italië in de poulefase treffen. Voor hetzelfde geld overkomt dit je in de kruisfinales. Dan ben je veel verder van huis.’’