Zwemkampioene weer betrapt op doping

Zwemster Yuliya Efimova is de nieuwste naam op de lijst van voornamelijk Russische sporters die positief hebben getest op het sinds 1 januari voor sporters verboden hartmedicijn meldonium. De Russische riskeert mogelijk een levenslange schorsing, want ze werd al eens eerder op doping betrapt.

In november 2013 testte Efimova positief op anabole steroïden, wat haar onder meer vijf medailles van het EK kortebaan in dat jaar kostte. Vanaf begin 2015 mocht ze weer meedoen, toevallig op tijd om zich te plaatsen voor het WK langebaan in het Russische Kazan. Daar pakte Efimova met overmacht het goud op de 100 meter schoolslag, haar vierde wereldtitel. 

Haar vorige wedstrijd was in Orlando in Amerika, het land waar ze al jaren woont en traint. Ze zwom daar onder meer 's werelds beste tijd op de 100 meter schoolslag van dit jaar en de tweede tijd op de dubbele afstand. Efimova werd gezien als een van de grote medaillekandidaten voor het Russische zwemmen op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro komende zomer.