IOC gaat honderden stalen Spelen 2008 hertesten op doping

Het Internationaal Olympisch Comité is begonnen aan een grote actie om honderden urine- en bloedstalen te hertesten. Het gaat om materiaal dat afgenomen is tijdens de Olympische Spelen van 2008.

Het doel is om stalen opnieuw te testen van sporters die een grote kans hebben om komende zomer in Rio opnieuw naar de Spelen te gaan. "We willen er zeker van zijn dat sporters die in 2008 vals hebben gespeeld dit jaar niet nog eens vals kunnen spelen", zegt Richard Budgett, medisch directeur van het IOC. 

De in 2008 afgenomen stalen mogen tien jaar lang bewaard en dus opnieuw getest worden. "Veel atleten zullen hun stalen van 2008 opnieuw getest zien. Voor die sporters doen we de hertesten een paar jaar eerder dan gepland. Er zijn al wat nieuwe testmethoden beschikbaar die we op de honderden stalen kunnen gebruiken." De overige stalen worden nog tot de deadline in 2018 bewaard, zodat die getest kunnen worden met methoden die in de komende twee jaar nog ontwikkeld worden.

"We hebben nauw samengewerkt met de internationale sportbonden. Zij hebben ons geholpen om te bepalen welke sporters nog actief zijn en een goede kans op deelname in Rio hebben. Als we van hen dan stalen uit 2008 hebben worden die opnieuw getest."

Stalen die tijdens de Spelen van Londen in 2012 af zijn genomen mogen tot de deadline in 2022 getest worden. Een aantal worden nu aan nieuwe methoden onderworpen, maar het gros wordt bewaard voor als er nauwkeuriger tests bedacht zijn. Zo'n duizend stalen van de Spelen van Beijing werden een half jaar na dato al opnieuw getest op het destijds populaire middel CERA. Dat leidde onder meer tot het afnemen van het goud van Rashid Ramzi, de voor Bahrein uitkomende Marokkaan die de 1500 meter won. 

Als na de hertesten blijkt dat een sporter in 2008 vals heeft gespeeld zou de betreffende atleet al zijn of haar resultaten vanaf die datum kwijt kunnen raken. Een schorsing gaat dan in vanaf het moment dat de positieve plas ontdekt wordt.