Op 'mechanische doping' betrapte Van den Driessche stopt met veldrijden

Femke Van den Driessche is per direct gestopt met veldrijden. De 19-jarige Belgische kwam 30 januari in het nieuws omdat tijdens het wereldkampioenschap in Heusden-Zolder bij een van haar fietsen mechanische doping werd geconstateerd. Ze zal zich morgen dan ook niet meer gaan verdedigen bij de Disciplinaire Commissie van de wielerunie UCI.

In de fiets die aan Van den Driessche toe zou behoren werd een motortje gevonden dat de trapas aan zou kunnen drijven. De Belgische ontkende dit en stelde dat de fiets van een trainingsvriend was. Ze stelde dan ook dat het rijwiel per ongeluk in haar kamp beland was.

Morgen zou Van den Driessche zich moeten verantwoorden in Zwitserland voor haar daad. Op mechanische doping staat een levenslange schorsing en een boete van ongeveer 50.000 euro.

Deze straf wil de Belgische niet meer afwachten. "Na overleg met de advocaten en mijn familie heb ik besloten om mijn verdediging op het proces in Aigle stop te zetten. Ik heb voor mezelf uitgemaakt met veldrijden te stoppen. Mijn proces is overigens overal al gevoerd. De kosten voor die zitting in Zwitserland zullen voor mij te hoog oplopen."

"De vrijspraak is onmogelijk, die fiets stond in mijn materiaalzone. Ik bedank alle mensen die mij gesteund hebben en nog steeds steunen, mijn advocaten, vrienden en supporters. Ik wil mijn leven verder zetten in alle rust en sereniteit en hoop dat iedereen daarvoor enig begrip zal hebben en dit zal respecteren."