'Mogelijk doodstraf voor metalband'

Liefhebbers van de betere pleurisherrie in Iran gaan zware tijden tegemoet. Een van hun favorieten, thrashmetalband Confess, verdwijnt de komende jaren achter slot en grendel. Zij gorgelden namelijk teksten die het Islamitische bewind van het land niet zo leuk vond.

Hun teksten zijn anti-religieus, satanisch en daarbovenop geven ze ook nog eens interviews bij verboden buitenlandse radiostations. Genoeg reden voor de Revolutionaire Garde om Nikan Siyanor Khosravi en Khosravi Arash Chemical Ilkhani van de straat te plukken. Andere beschuldigingen zijn dat de heren ook nog eens ageren tegen het politieke systeem van het land, dat ze de eigenaren zijn van een illegaal platenlabel en vanzelfsprekend worden ze ook beschuldigd van godslastering, want dat hoort nu eenmaal zo.

De 21- en 23-jarige mannen zaten sinds november al vast, maar krap een weekje geleden was er genoeg geld bij elkaar gesprokkeld om hun borgtocht te kunnen betalen, hetgeen neerkwam op een ruime 25.000 euro. Dit geeft de herrieschoppers muzikanten de tijd om de zaak die tegen hen gespannen is enigszins voor te bereiden. Als ze veroordeeld worden, dan kunnen de heren rekenen op een gevangenisstraf van minimaal zes maanden. De maximum celstraf bedraagt zes jaar, dus ook dit behoort tot de mogelijkheden.

Als het echter echt tegen zit, dan bestaat zelfs de mogelijkheid dat we beide bandleden binnenkort ergens aan een bouwkraan kunnen zien bengelen. Dit zou het geval kunnen zijn wanneer de beschuldiging van godslastering bewezen wordt. Vooral in nummers als 'I am your God now' en 'Tel-Hell-Ran' zou dit het geval zijn. Op het beledigen van God en zijn vriendjes staat de doodstraf in Iran.

Het is het regime nog niet gelukt om de Facebookpagina van de band te blokkeren, dus eventueel kunnen hier steunbetuigingen op worden achtergelaten. De pagina is nog steeds actief, ondanks het feit dat hij sinds mensheugenis (oktober 2015) niet meer is bijgewerkt.