Wall Street blijft in de ban van olie

De Amerikaanse aandelenmarkten stonden donderdag aan het begin van de handelssessie lager. De sterk schommelende olieprijzen dicteerden de handel op Wall Street, waar de opmerking van de Britse centrale bank dat de wereldeconomie verder is verzwakt, niet in goede aarde vielen.

Kort na de openingsbel stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent lager op 16.322 punten. De S&P 500 verloor 0,3 procent tot 1907 punten en de Nasdaq daalde 0,5 procent tot 4484 punten.

Een dalende dollar trok een wissel op de olieprijzen, die in de aanloop naar de handelsaanvang een eerdere winst inleverden om vervolgens weer op te lopen. Volgens handelaren wordt in de oliemarkt ook flink gespeculeerd over de bereidheid van OPEC om met grote niet-leden te gaan praten om de prijsdalingen te stoppen.

ConocoPhillips (min 0,3 procent) verlaagde zijn dividend nadat het oliebedrijf in het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers was beland. Ook snijdt het concern verder in zijn investeringsbudget vanwege de aanhoudend moeilijke marktomstandigheden.

Wall Street blijft in de ban van olie
Wall Street blijft in de ban van olie (Foto: ANP)