Cruz verslaat Trump in Iowa

Niet Donald Trump, maar de conservatieve Ted Cruz heeft de Republikeinse voorverkiezingen voor het presidentschap in de staat Iowa gewonnen. Bij de Democraten is de winnaar nog niet bekend; Hillary Clinton en Bernie Sanders zitten in een nek-aan-nekrace.

Volgens cijfers van CNN behaalt Cruz 28 procent van de stemmen, terwijl favoriet Trump blijft steken op 24 procent. Cruz haalt daarmee acht gedelegeerden, Trump zeven. Dat laatste geldt ook voor Marco Rubio, die vlak achter Trump derde is geworden met 23 procent steun. Ben Carson eindigt met 9 procent (drie gedelegeerden) als vierde. Rand Paul scoort 4 procent en één gedelegeerde, Jeb Bush krijgt met 3 procent steun ook één gedelegeerde. De overige kandidaten halen geen gedelegeerden.

Bij de Democraten zijn Hillary Clinton en Bernie Sanders in een nek-aan-nekrace verwikkeld. Met 98 procent van de stemmen geteld staan Clinton en Sanders beiden op 50 procent. Clinton haalt echter 24 gedelegeerden en Sanders 21.

Afvallers
Bij de Republikeinen heeft oud-gouverneur Mike Huckabee de handdoek in de ring gegooid. Acht jaar geleden won hij de caucus in Iowa, maar deze keer bleef hij steken op 2 procent. Bij de Democraten staakt Martin O'Malley de strijd. De oud-gouverneur van Maryland scoorde nauwelijks in Iowa; een staat waarin hij veel tijd en energie had geïnvesteerd.

Bij de Democraten is de race nu dus beperkt tot twee kandidaten: Clinton en Sanders. Naar verwachting gaan nog meer presidentskandidaten hun conclusies verbinden aan de uitslagen in Iowa.

Ted Cruz
De Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz.