Medaille voor Iraniërs die marine VS stopten

Vijf Iraanse marineofficieren hebben een hoge onderscheiding ontvangen omdat ze onlangs twee Amerikaanse patrouilleboten hadden tegengehouden. Ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van het land, reikte de zogenoemde Overwinningsmedaille uit aan het hoofd van de marine van de Revolutionaire Garde en vier commandanten die bij de actie zelf betrokken waren.

De boten van de Amerikaanse marine werden half januari door de Iraniërs onderschept in Iraanse wateren. Tien opvarenden werden aan boord opgesloten. Het incident kwam op een precair moment: kort voordat de afspraken uit het nucleaire akkoord tussen Iran en diverse wereldmachten zouden ingaan. Na een dag werd de lucht geklaard: Iran verklaarde dat de Amerikanen per ongeluk de territoriale wateren van de Islamitische Republiek waren binnengevaren.

Iran en de Verenigde Staten hebben hun onderlinge relatie behoorlijk verbeterd, met het nucleaire akkoord en een einde aan de sancties tegen Iran als uitkomst. Maar het religieuze gezag in Teheran blijft zeer wantrouwig tegenover de Amerikanen.

Medaille voor Iraniërs die marine VS stopten
Medaille voor Iraniërs die marine VS stopten (Foto: ANP)