Dakar 2016 Etappe 2: Villa Carlos Paz - Termas de Río Hondo

Erg veel actie hebben we nog niet kunnen meemaken, wat de tweede etappe een prachtige start van de Dakar maakt. De route loopt van Villa Carlos Paz naar Termas de Río Hondo. De start ligt midden in de toendra, net voorbij de Rio Yuspe. Na 490km voor de quads en motoren en 510km voor de auto's en trucks komen de deelnemers bij de finish vlak naast een klein dorpje San Juan.

De route van de etappeHet profiel van de etappe

De special stage begint op slechts 88km en anderhalf uur rijden vanaf het bivak, de meeste actie vindt dus 's ochtends plaats. Nog voor de start worden de deelnemers direct getrakteerd op de verradelijke bergpassen; halverwege de verbindingsroute, bij de stad Tanti worden de brede rechte wegen ingeruild voor bochtige zandweggetjes. Na het oversteken van de Rio Yuspe wordt het startpunt van de special stage bereikt.

Het eerste deel van de proef zal vooral uit bochtige bergwegen bestaan
Het eerste deel van de proef zal vooral uit bochtige bergwegen bestaan

De special stage blijft de rivier op een kleine afstand volgen tot de stad La Falda wordt bereikt, vanaf hier leidt een lange omweg de rijders om de bergketen heen. De aanloop naar La Falda en de oversteek over de keten leiden tot kleine hoogteverschillen, maar erg veel stellen deze niet voor. De rijders zullen vooral tussen de pieken blijven rijden. Na een kleine afdaling komen de deelnemers aan bij de eerste checkpoint vlak bij Deán Funes.

De route naar het tweede checkpoint is erg kort en vormt vooral de verbinding tussen tussen twee bergketentjes. Het tweede checkpoint ligt op een kleine 40km van het eerste en vormt de plek waar de trucks en auto's, en de motoren en quads een andere route zullen rijden. De motoren en quads zullen aan de noordkant van de keten blijven, terwijl de auto's en trucks de langere route aan de zuidkant nemen. Voor de kleine voertuigen zullen de twee routes al na enkele kilometers samenkomen bij checkpoint 3. Vanaf hier wordt een langzame daling de bergen uit ingezet.

Het laatste stuk tussen de bergen
Het laatste stuk tussen de bergen

Op de laatste 200 kilometer ligt het tempo beduidend hoger. Het is vlakker en de wegen zijn recht. Op de grens van de provincies Santiago del Estero en Corbode volgt het vierde checkpoint. Vanaf hier gaat het nog harder omlaag en begint de grote zoutvlakte Lago Salinas de Ambargastra aan de horizon te verschijnen. De rest van de route loopt langs de randen van de vlakte naar de finish aan de RN9, de autoweg die rechtstreeks naar het bivak in Termas de Río Hondo leidt..  De verwachting is dat de proef zo'n vijf uur gaat duren.

Het eindpunt aan de voet van een enorme zoutvlakte
Het eindpunt aan de voet van een enorme zoutvlakte

De eerste quads vertrekken om 9:00 uit het bivak in Carlos Paz. Zij zullen om 10:30 aan de proef beginnen en rond 20:20 aankomen in het volgende bivak. De eerste auto's zijn van 11:30 tot 23:00 onderweg en de trucks zijn van 13:54 tot 1:40 onderweg. De verwachting is dat de laatste trucks zonder problemen de special stage rond 23:00 afronden.

Voor meer informatie over de Dakar-rally, zie de FOK!sport rallygids.
Voor vragen, discussie en het laatste nieuws over etappe 1, zie het forumtopic.