Jeugdopvang Rotterdam moet direct dicht

Een Rotterdamse instelling voor jonge volwassenen met autisme en ADHD moet direct dicht. De patiënten moeten naar een andere opvang. Er zijn grote problemen bij De Woonsprong in de buurt Hoogvliet. Daardoor is er een "acuut risico" voor de veiligheid en gezondheid van cliënten, meldde de Inspectie voor de Gezondheidszorg vrijdag.

De IGZ zegt dat de leiding van De Woonsprong al vaker te horen heeft gekregen dat er maatregelen moeten worden genomen, maar dat is niet genoeg gebeurd. Sterker nog, de "deskundigheid, veiligheid en hygiëne" waren zelfs achteruitgegaan. In de opvang, tussen de jongeren, zitten bijvoorbeeld zes honden, die op de grond poepen en plassen. Er is een kale betonnen vloer, er zitten "kieren en gaten in wegrottende deuren en kozijnen" en dozen blokkeren de douchecabine.

Volgens RTV Rijnmond heeft de leiding van de instelling eerder dit jaar geklaagd over geldtekort omdat de persoonsgebonden budgetten niet op tijd werden uitgekeerd. Het geld dat gebruikt wordt voor het inkopen van zorg kwam niet op tijd binnen, waardoor De Woonsprong dit zelf zolang moest voorschieten. De schuld liep destijds op tot enkele tienduizenden euro's.

De Woonsprong mag pas weer open als de inspectie vindt dat de situatie genoeg is verbeterd.

Jeugdopvang Rotterdam moet direct dicht
Jeugdopvang Rotterdam moet direct dicht (Foto: ANP)