IMF-chef Lagarde moet voor rechter verschijnen

Het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, moet zich voor een speciale rechtbank in Parijs verantwoorden voor haar rol in een conflict over honderden miljoenen euro's toen ze in 2007 de Franse minister van Financiën was.

Franse media meldden donderdag dat Lagarde wordt vervolgd door een hof dat wetsovertredingen van ex-bewindslieden berecht, het Hof van Justitie van de Republiek. Ze wordt verdacht van grove nalatigheid die verduistering van honderden miljoenen aan overheidsgeld tot gevolg had.

De zaak draait om het slepende conflict tussen de Franse ex-minister en zakenman Bernard Tapie en de bank Crédit Lyonnais. Lagarde liet als minister in het conflict bemiddelen. De arbitrage leverde Tapie ruim 400 miljoen euro aan schadevergoedingen op. De arbitrage in deze zaak wordt nu als frauduleus bestempeld en een rechter bepaalde eerder deze maand dat Tapie het geld moet terugbetalen.

Onbegrijpelijk
Een advocaat van Lagarde, Yves Repiquet, noemde het besluit van het hof om Lagarde te vervolgen "onbegrijpelijk". Ook het Openbaar Ministerie had aangedrongen op het verwerpen van de zaak. De IMF-bazin gaat in hoger beroep tegen de beslissing. "Mevrouw Lagarde wil benadrukken dat ze volstrekt wettig en in het belang van de Franse staat handelde."

Volgens het IMF staat de gerechtelijke procedure het functioneren van Lagarde als voorzitter het IMF vooralsnog niet in de weg.

IMF-chef Lagarde moet voor rechter verschijnen
IMF-chef Lagarde moet voor rechter verschijnen (Foto: ANP)