Tennisser Rojer sluit 'beste seizoen ooit' af in Londen

Nog nooit won Jean-Julien Rojer een wedstrijd op de ATP World Tour Finals. Op het prestigieuze tennistoernooi, waar de beste acht singles en doubles met elkaar strijden, gaat de Nederlandse dubbelspecialist vanaf zondag evenwel voor de vierde keer een gooi doen naar de titel.

"Ik was goede vrienden met Andy Roddick. Hij zei altijd dat als je nul-negen of nul-tien in overwinningen achterstaat, de kans steeds groter wordt dat je een keer wint. Het kan alleen maar beter", grapt Rojer, die samen met de Roemeen Horia Tecau een sterk duo vormt. Dit jaar wonnen ze Wimbledon, het voorlopige hoogtepunt in de loopbaan van Rojer. En dankzij goede prestaties op met name de Australian Open en Roland Garros - twee keer de halve finale - kreeg het duo al snel een uitnodiging voor de Finals in Londen.

Dat scheelt behoorlijk in de voorbereiding, legt Rojer uit. "De vorige jaren moest ik op het laatst nog veel toernooien spelen om punten te scoren. Dus ik kwam vaak wat vermoeid aan in Londen. We speelden wel goed en verloren soms terwijl we een matchpoint hadden gehad. Nu konden we het rustiger aan doen. Na de US Open had ik een schouderblessure en moest ik drie weken vakantie houden. Ik kon naar Curaçao, om daar met vrienden en familie te vieren dat ik Wimbledon had gewonnen. Daarna hebben we een paar toernooien gespeeld, in voorbereiding."

Zijn schouder is inmiddels weer goeddeels in orde. "Het gaat beter, ik moet nog wel oefeningen doen en serviceritme opdoen. Maar eerder kon ik echt niet serveren. Ik heb nog een paar dagen om me voor te bereiden", aldus de 34-jarige tennisser. "Het is toch wel weer spannend om naar Londen te gaan. Dit is het enige toernooi waar je voor wordt uitgenodigd. Maar inmiddels heb ik er wel wat ervaring."

De in Londen als tweede geplaatste Rojer en Tecau kunnen een topjaar in stijl afsluiten als ze opnieuw hoge ogen gooien. "Dit was zeker mijn beste jaar. We hebben goed gespeeld op alle grandslams. We pakten wellicht niet elke keer de titel, maar we waren goed." Toch blijft de aandacht voor de dubbels wat achter. Het enkelspel komt op tv, de dubbelpartijen niet, bijvoorbeeld. Het is een lot waarin Rojer zich schikt. "Het is zo moeilijk om in het enkelspel een grandslam te winnen."

Volgend jaar krijgt Rojer vermoedelijk de enige kans om die 'lagere' status van zich af te schudden. "Op de Olympische Spelen is een medaille een medaille, ongeacht hoe je hem haalt", besluit hij.

Rojer sluit 'beste seizoen ooit' af in Londen
Rojer sluit 'beste seizoen ooit' af in Londen (Foto: ANP)