Tofik Dibi komt (eindelijk) uit de kast

Oud-politicus Tofik Dibi (34) is uit de kast gekomen, meldt de NOS op basis van berichtgeving in de Volkskrant. Het voormalige GroenLinks-kamerlid heeft in een interview gezegd dat hij homoseksueel is. Dibi: 'Ik wist niet hoe het moest: moslim én homo zijn.'

Dibi zegt dat hij het jarenlang moeilijk heeft gehad met zijn geaardheid. Hij geloofde dat zijn homoseksualiteit weer over kon gaan. Hij schrijft daar uitgebreid over in een boek dat vandaag uitkomt. Na de aanslagen van 11 september 2001 besloot Dibi een voorvechter te worden voor multicultureel Nederland. Hij dacht dat dat niet kon als hij op mannen viel: dan zou niemand met een buitenlandse achtergrond naar hem luisteren.

Geweten sussen
Dibi zegt dat hij hoopte dat zijn gevoelens voor mannen door de politiek zouden verdwijnen. Tegelijk verdedigde hij als politicus de rechten van homo's. Daarmee suste hij zijn geweten, zegt hij. Bovendien hoopte hij dat mensen juist daardoor niet zouden denken dat hij zelf homo was. 'Ik hield mezelf voor dat iedereen zou denken: hoe kan iemand die zo progressief is, die homo's zó oké vindt, zijn eigen homoseksualiteit geheim houden? Dan zal hij het wel niet zijn.'

Tijdens interviews was Dibi steeds beducht voor vragen over zijn geaardheid. Hij kreeg zelfs de rechtstreekse vragen waarom hij niet uit de kast durfde te komen. Dibi antwoordde dat het irrelevant was, maar zegt nu dat hij heus wel wist dat het iets had kunnen betekenen als hij als Kamerlid voor zijn homoseksualiteit was uitgekomen.

Inmiddels had Dibi zich kandidaat gesteld voor het lijsttrekkerschap van GroenLinks; volgens hemzelf deed hij dat uit ijdelheid. Hij werd verslagen door Jolande Sap, keerde niet terug in de Kamer, raakte zijn politieke contacten kwijt en werd eenzaam. Dat bracht hem aan het nadenken. Dibi kwam tot de conclusie dat hij de partij had willen redden omdat hij zichzelf niet kon redden.

Dibi heeft nog geen relatie, maar hoopt die wel te krijgen. Ook heeft hij nog geen werk: hij leeft nog steeds van zijn wachtgeld. Hij verliet de Tweede Kamer officieel op 20 september 2012.

Tofik Dibi
Tofik Dibi, enkele jaren geleden als GroenLinks-kamerlid