Paus: verzoening Cuba en VS is overwinning

Paus Franciscus hoopt dat de relatie tussen Cuba en de Verenigde Staten verder normaliseert. Hij moedigde beide landen na zijn landing in Havana aan verdere stappen te nemen om tot verzoening te komen. "Het is een teken van overwinning van de cultuur van de ontmoeting, van de dialoog", zei de 78-jarige kerkvorst over de toenadering tussen beide landen.

Paus Franciscus werd in Havana onthaald door de Cubaanse president Raúl Castro. Die gaf hem geen broederlijke omhelzing, maar een ferme handdruk. Ondanks dat heeft de broer van Fidel Castro volgens CNN gezegd dat Fransicus hem wellicht nog zou kunnen bewegen om zelf katholiek te worden.

Castro bedankte de paus voor zijn inspanningen om de diplomatieke relatie tussen Cuba en VS te verbeteren. Hij sprak de hoop uit dat Franciscus het 53 jaar geleden door de VS ingevoerde handelsembargo kan helpen beëindigen. "De blokkade veroorzaakt grote ontberingen voor Cubaanse gezinnen, is wreed, immoreel en illegaal", aldus de leider van het communistische land.

Stempel
Met de verbeterde relatie drukt paus Franciscus zijn eerste diplomatieke stempel op de wereldpolitiek. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Johannes Paulus II, die een belangrijke rol speelde in de opkomst van bewegingen tegen het communisme in zijn vaderland Polen, en daarmee vermoedelijk ook in de daaropvolgende ontmanteling van de Sovjet-Unie.

De eerste aanwijzing voor de dooi tussen Cuba en de VS kwam tijdens de uitvaart van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela. Voor het oog van de wereld schudde de Amerikaanse president Barack Obama toen de hand van Raúl Castro. Franciscus heeft daarvoor en sindsdien achter de schermen een rol gespeeld in de uiteindelijke heropening van de Amerikaanse ambassade, tot aan zijn huidige bezoek aan Cuba.

'Welkom op Cuba'
Veel Cubaanse burgers waren uitgelopen om een glimp op te vangen van de kerkvorst. Duizenden mensen stonden in Havana aan de kant van de weg toen de paus langsreed. Zij zwaaiden met de vlaggen van Cuba en het Vaticaan. Ook werden spandoeken omhoog gehouden met het opschrift: "Missionaris van genade, welkom op Cuba".

Niet alle Cubanen waren welkom. Volgens de Commissie van Mensenrechten en Nationale Verzoening zijn tussen de tien en twintig dissidenten opgepakt om te voorkomen dat ze het bezoek van Franciscus konden bijwonen. "Een vergelijkbaar aantal is bedreigd of gewaarschuwd. Het is preventieve repressie door de politie", zei een woordvoerder van de organisatie.

Paus hoopt op betere band tussen Cuba en VS
Paus: verzoening Cuba en VS is overwinning (Foto: ANP)