Pennetta wint US Open na Italiaanse finale en zegt 'arrivederci'

De Italiaanse tennisster Flavia Pennetta heeft de US Open gewonnen. In de finale van het laatste Grand Slam-toernooi  van het jaar versloeg ze zaterdag haar landgenote Roberta Vinci met 7-6 (4) en 6-2. Nog geen tien minuten nadat ze haar eerste Grand Slam-zege had gewonnen, maakte Pennetta haar besluit bekend om te gaan stoppen. Pennetta (33) wist al een maand voor het toernooi dat ze zou stoppen met haar sport.

Pennetta verraste het publiek volledig tijdens de huldigingsceremonie na de Italiaanse finale, waarin ze landgenote Roberta Vinci versloeg. "En daar komt ze nu mee", reageerde de lachende Vinci, een goede vriendin van Pennetta. Die vertelde vlak voor de bekendmaking van het opmerkelijke einde van haar carrière heel rustig dat ze "voorafgaand aan het toernooi nooit had gedacht zo ver te komen".

"Dit is een verrassing, ook voor mij. Dit is één van mijn favoriete toernooien, het is een droom die uitkomt", zei Pennetta over haar zege op het New Yorkse toernooi. Het Italiaanse onderonsje was voor haar extra speciaal. "Het is fijn om tegen een goede vriendin te kunnen spelen. We kennen elkaar al een eeuwigheid, we gaan vaak met elkaar om en spelen vaak samen. Je zou er een boek over kunnen schrijven", zei Pennetta, die haar landgenote en ploeggenote in het Italiaanse Fedcupteam na de wedstrijd meermaals knuffelde.

"Ik ben heel blij voor Flavia", zei ook Vinci, die direct na de laatste slagen op een stoel naast haar vriendin ging zitten, om samen te kletsen en te lachen. Vinci toonde zich de best mogelijke verliezer, trots als ze was op Pennetta. "Ik probeerde mijn beste te doen, maar zij was heel goed vandaag. Gefeliciteerd."

Pennetta verwierf met haar zege een plaats in de recordboeken. Ze is de oudste speelster die ooit een Grand Slam won. Bovendien had de Italiaanse 49 deelnames aan een Grand Slam nodig om haar eerste titel te winnen, ook een record.

Pennetta neemt afscheid met grandslamzege
Pennetta neemt afscheid met grandslamzege (Foto: ANP)