Alle leraren moeten in 2017 in register staan

Alle leraren moeten vanaf 2017 in een lerarenregister zijn opgenomen om voor de klas te mogen staan. De registratie geeft aan dat een leraar bevoegd is en zijn vakkennis en bekwaamheid op orde houdt.

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel daartoe van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs). Er bestaat sinds 2012 al een register dat is opgericht door de onderwijssector zelf. Dekker legt die registratie nu wettelijk vast. Hij vindt het belangrijk dat een leraar officieel aan alle eisen voldoet en dat dit in een openbaar register is na te gaan voor iedereen.

Tot nu toe heeft 10 procent van de docenten zich ingeschreven in het vrijwillige register. "Om het echt te laten werken is het de bedoeling dat alle leraren gaan meedoen. Een vrijwillig register heeft geen tanden."

Vakkennis
Net als bij de registers van artsen en advocaten gaan ook de onderwijsorganisaties zelf volgens Dekker bepalen wat nodig is om de vakkennis bij te houden om hun registratie overeind te houden.

Voor leraren in opleiding, invallers en zij-instromers in het onderwijs gelden eventueel tijdelijk iets andere regels, maar ook voor hen geldt dat zij in het officiële register terecht moeten komen.

Alle leraren moeten in 2017 in register staan
Alle leraren moeten in 2017 in register staan (Foto: ANP)