WK Atletiek dag 4: Weer Nederlands succes met Hassan?

Het WK atletiek wordt dit jaar gehouden in het Olympisch Stadion van Beijing, ook wel het Vogelnest genoemd. In 2008 liep Usain Bolt hier vanuit het (bijna) niets naar een legendarische status met goud en wereldrecords op de 100, 200 en 4x100 meter, terwijl de Belgische sprintsters voor een enorme stunt zorgden met zilver op de 4x100 meter. Wie worden dit keer de helden van Beijing? FOK!sport houdt je op de hoogte, te beginnen met dagelijkse voorbeschouwingen.

We hebben vandaag in Beijing geen ochtendprogramma, dus Europese fans hoeven niet op onmenselijke tijden hun bed uit. Om 13.00 uur Nederlandse tijd beginnen we met de eerste finale, het discuswerpen bij de vrouwen. Het lijkt een spannende tweestrijd te worden tussen de Kroatische Sandra Perkovic en de Cubaanse Denia Caballero, de enige twee vrouwen die dit millenium over de 70 meter geworpen hebben. Beiden deden het dit jaar, Perkovic slaagde er vorig jaar ook drie keer in. De Kroatische is al regerend olympisch- en wereldkampioene, Caballero won dit jaar goud op de Pan Amerikaanse Spelen. 

Het verspringen bij de mannen belooft een spannende finale te worden, met de Amerikaan Jeff Henderson als favoriet. Hij sprong dit jaar al naar 8,52 meter en was met 8,36 meter al de beste in de kwalificatie. Opvallend is dat de nummers twee, drie en vier van de wereldranglijst niet van de partij zijn. De Zuid-Afrikanen Zarck Visser en Rushwal Samaal kwalificeerden zich net als de Amerikaan Marquis Dendy niet voor de finale. Olympisch kampioen Greg Rutherford zal een belangrijke uitdager zijn voor Henderson, net als de tweede Amerikaan Mike Hartfield, Aleksandr Menkov uit Rusland en de thuisfavorieten Li Jinzhe en Wang Jianan. 

Jeff Henderson lijkt bij het verspringen niet te kloppen, maar olympisch kampioen Greg Rutherford hoopt het tegendeel te bewijzen (Foto: Getty)

Om 13.30 staan de zeven series van de 200 meter bij de mannen op het programma, met in de tweede serie Churandy Martina. De enthousiaste Nederlander schopte het op de 100 meter tot de halve finale, maar liet zien toch weer in goede vorm te zijn. Hij zit in de serie met onder meer Alonso Edward, de nummer vier van de wereld dit jaar, en de Fransman Christophe Lemaitre. Klassering bij de beste drie en dus een plek in de halve finale moet voor Martina absoluut mogelijk zijn.

De finale van de 400 meter horden bij de mannen wordt een bijzondere: zowel Bershawn Jackson als Johnny Dutch, de dominante mannen dit seizoen, hebben zich niet voor de finale geplaatst. De 23-jarige Kenianen Boniface Mucheru en Nicholas Bett plaatsten zich wel voor de finale, wat vooral voor Mucheru een stunt genoemd mag worden. Dan is er nog Yasmani Copello, de 28-jarige geboren Cubaan die uitkomt voor Turkije en in de series en halve finales zijn persoonlijk record met meer dan een seconde aanscherpte. De Amerikanen Kerron Clement en Michael Tinsley zijn de enigen met een persoonlijk record onder de 48 seconden en lijken hier goede kans op de medailles te maken. De Rus Denis Kudryavtsev was met 48,23 echter de snelste dit seizoen van alle finalisten.

Boniface Mucheru Tumuti is een van de vele grote verrassingen op de 400 meter horden in Beijing (Foto: Getty)

In de finale van de 1500 meter bij de vrouwen gaat Sifan Hassan op jacht naar de eerste Nederlandse WK-medaille ooit op de middellange afstanden. Wereldrecordhoudster Genzebe Dibaba is de absolute topfavoriet, maar Hassan maakt een zeer goede kans op zilver gezien haar vorm van dit seizoen. Ze zal vooral, zoals al zo vaak, de strijd aan moeten gaan met de Amerikaanse Jenny Simpson, terwijl ook regerend kampioene Abeba Aregawi uit Zweden weer in vorm lijkt te komen. De net 19-jarige Ethiopische Dawit Seyaum zal ook zeker voor de medailles gaan, net als Shannon Rowbury uit de VS en de Keniaanse Faith Kipyegon. Een opvallende naam is tot slot de Russische Tatyana Tomashova: ze werd vorige maand 40 jaar, is de wereldkampioene van 2003 en 2005, kreeg vorige week te horen dat ze alsnog olympisch brons van 2012 krijgt en heeft er al een dopingschorsing op zitten. 

Hassan was overtuigend in de halve finales en lijkt in de finale de favoriete voor zilver (Foto: Getty)

De laatste finale van de dag is die van de 800 meter bij de mannen, wat vooraf een van de mooiste finales van het WK leek te worden. In de halve finales ging het echter fout: Mohammed Aman stapte op de voet van Thijmen Kupers, waarna de Ethiopische wereldkampioen werd gediskwalificeerd. Nijel Amos uit Botswana was de laatste jaren dé man die olympisch kampioen David Rudisha steeds versloeg, maar Amos werd in de halve finales zeer verrassend uitgeschakeld. Rudisha zal het nu vooral op moeten nemen tegen de Bosniër Amel Tuka, die in Monaco voor een daverende stunt zorgde door met de beste tijd van het jaar de Diamond League-wedstrijd te winnen. De jonge Keniaan Alfred Kipketer vertrok bij de junioren en jeugd altijd als een kip zonder kop en stortte dan zo laat mogelijk in, maar lijkt inmiddels wat verstandiger geworden. 

Tijd (NL Onderdeel Medailles?
13:00 Finale discuswerpen vrouwen Ja
13:05 Halve finales 400 meter vrouwen Nee
13:25 Finale verspringen mannen Ja
13:30 Series 200 meter mannen (Churandy Martina) Nee
14:25 Finale 400 meter horden mannen Ja
14:35 Finale 1500 meter vrouwen (Sifan Hassan) Ja
14:55 Finale 800 meter mannen Ja