Zeer grote wapenvondst Nieuwegein

De politie heeft vorige week 36 automatische wapens, zeker zestig pistolen en revolvers, negen handgranaten en een grote hoeveelheid munitie in een opslagruimte in Nieuwegein gevonden. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag.

In verband hiermee werden acht verdachten gearresteerd. Het zijn vermeende criminelen uit Tiel, Wijk bij Duurstede, Utrecht en Nieuwegein. Bij de inval werden ook een tiental kogelwerende vesten in beslag genomen.

Volgens het OM werd de wapenvondst gedaan in een onderzoek naar een groep verdachten van wie justitie vermoedt dat ze bezig waren met de voorbereiding van "een of meer zeer ernstige delicten".

Fragmentatiebom
Bij doorzoekingen van de woningen en garageboxen van de verdachten en andere betrokken zijn ook twee gestolen snelle personenauto's, drie vuurwapens met munitie, waaronder een mini-Uzi machinepistool, en een zelfgemaakte fragmentatiebom in beslag genomen. Verder werden nog een kilo cocaïne, xtc-pillen, en zeven ons hasj afgepakt.

De onderzoeksrechter in Amsterdam heeft het voorarrest van zeven verdachten vrijdag met twee weken verlengd. Het OM heeft ze beperkingen opgelegd. Daardoor mogen ze in het belang van het onderzoek alleen contact hebben met hun advocaat. Op die manier wil justitie voorkomen dat ze het onderzoek kunnen beïnvloeden.

Defensie heeft bijstand geleverd bij de doorzoekingen. Hun gespecialiseerde zoekteams kunnen met geavanceerde radarapparatuur in de bodem en achter muren verborgen ruimtes ontdekken.

Zeer grote wapenvondst Nieuwegein
Zeer grote wapenvondst Nieuwegein (Foto: ANP)