Explosieven gestolen op legerbasis Frankrijk

Op een legerbasis in het zuidoosten van Frankrijk zijn ongeveer tweehonderd ontstekers, granaten en kneedbare springstof gestolen. Dat hebben de Franse autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. Er is een onderzoek naar de diefstal ingesteld.

De diefstal op de basis in Miramas, die door diverse onderdelen van de strijdkrachten wordt gebruikt, lijkt in de nacht van zondag op maandag te hebben plaatsgehad. Frankrijk heeft de afgelopen tijd juist extra veiligheidsmaatregelen genomen na de twee dodelijke aanslagen eerder dit jaar.

Openbaar aanklager in Marseille Brice Robin zei in een verklaring dat er een onderzoek is ingesteld naar 'een diefstal met inbraak door een criminele groep' en 'het zonder toestemming betreden van een legerbasis'. Volgens een bron bij de politie hebben de dieven zich toegang verschaft tot de basis door een hek door te knippen.

Burgemeester Frédéric Vigouroux van Miramas zei tegen AP niet te weten wat er precies is gestolen, maar volgens hem is het wel de eerste keer dat er op de basis een diefstal is gepleegd. Hij verklaarde dat een hek is doorgeknipt en dat uit negen pakhuizen spullen zijn gestolen. "Het waren geen suikerspinnen die zijn gestolen", zei hij. "Het gaat om gevaarlijke munitie. Alle spullen zijn gevaarlijk." Op de basis zijn spullen opgeslagen die door het Franse leger in Mali en Afghanistan worden gebruikt.

Explosieven gestolen op legerbasis Frankrijk
Explosieven gestolen op legerbasis Frankrijk (foto: ANP)