FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 7 juli 2015

Nu ook 'oppompverbod' Veluwe vanwege droogte

Het is vanaf woensdag voor een groot deel van de boeren die deel uitmaken van het werkgebied van Waterschap Vallei en Veluwe verboden om water op te pompen uit sloten, beken en kanalen. Dat houdt in dat dit water niet gebruikt mag worden om akkers en weilanden te besproeien. De reden is de aanhoudende droogte, zo meldt de Unie van Waterschappen dinsdag.

Het verbod geldt voor een periode van acht weken. Het gaat alleen om de gebieden die geheel afhankelijk zijn van regenwater en kwelwater (grondwater dat onder druk uit de grond komt) en van het Apeldoorns kanaal. Voor polders waar het waterschap water kan inlaten vanuit de IJssel, de Nederrijn en de randmeren geldt het verbod niet.

Tot dusverre was er alleen een 'oppompverbod' in het zuiden van Nederland, voor de waterschappen Aa en Maas, De Dommel, Roer en Overmaas en de Peel en Maasvallei.

Van Brienenoordbrug gaat op de schop

Voor nieuw asfalt is de hoofdrijbaan van de A16 bij de Van Brienenoordbrug tussen knooppunt Ridderkerk en knooppunt Terbregseplein van vrijdag 10 tot en met maandag 13 juli en van vrijdag 7 tot en met maandag 10 augustus afgesloten. Van dinsdagavond 21 juli tot vrijdagmorgen 31 juli is de parallelbaan negen dagen dicht, ook voor asfaltering. Behalve de asfaltering van de A16 voert Rijkswaterstaat ook nog onderhoudswerkzaamheden uit aan de Van Brienenoordbrug.

Het verkeer moet tijdens de afsluitingen in de twee weekeinden rekening houden met extra reistijd van maximaal 30 minuten. In de negen dagen dat de parallelbaan is afgesloten kan de extra reistijd oplopen tot maximaal een uur. Er worden omleidingsroutes aangegeven.

Tijdens de afsluitingen blijft het fietspad van de Van Brienenoordbrug beschikbaar voor het (brom)fietsverkeer.

Asscher: meer aandacht voor baby in opvang

Kinderopvangorganisaties moeten zich meer richten op de ontwikkeling van kinderen, peuters en baby's. Een mentor zal de voortgang in de gaten houden en bespreken met de ouders. Verder moet de opvang van baby's verbeterd worden.

Dat heeft minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken dinsdag aan de Tweede Kamer gemeld. Zijn plannen moeten ertoe leiden dat vanaf 2017 de kwaliteit van de opvang verder omhoog gaat. Het toezicht moet dan ook meer op deze kwaliteitseisen gericht zijn.

Medewerkers moeten speciale scholing krijgen voor de opvang van baby's. Nu ligt de focus te veel op de verzorging terwijl er ook meer aandacht moet zijn voor de ontwikkeling. Ook zullen de pedagogische medewerkers op een babygroep minder moeten wisselen. Volgens Asscher is het belangrijk dat de baby's meer vertrouwd raken met hen.

'Grieken willen tussenoplossing'

Griekenland vraagt de andere eurolanden om een tussenoplossing, die financiële problemen in juli voorkomt. Ondertussen kan dan worden gewerkt aan een oplossing voor de langere termijn. Dat zei een bron binnen de Griekse regering dinsdag tegen persbureau Reuters.

"Het Griekse voorstel betreft een akkoord tot en met het einde van de maand", aldus de bron. "In die periode kan dan een omvangrijk, levensvatbaar akkoord worden voorbereid."

Merkel: nog geen basis voor onderhandelingen

Voor onderhandelingen met de Grieken over nieuwe hulp is nog geen basis. Dat benadrukte de Duitse bondskanselier Angela Merkel dinsdag in Brussel voor een ingelaste top van de eurolanden over de Griekse crisis.

Merkel benadrukte dat het niet meer 'om weken gaat, maar om dagen' voor een Grieks steunprogramma. Zij eiste van de Griekse regering hervormingen in ruil voor financiële steun, want 'solidariteit is onlosmakelijk verbonden met eigen verantwoordelijkheid, prestatie met tegenprestatie'.

Angela Merkel (Foto: Novum)
Angela Merkel (Foto: Novum)

Uitslag eerste voorronde Europa League 07/07/2015

Er werd dinsdagavond één duel gespeeld in de eerste voorronde van de Europa League. In het Ierse Dublin had de return plaats tussen Shamrock Rovers en Progrès Niedercorn uit Luxemburg. Na een 0-0 vorige week werd het vanavond 3-0 voor de thuisploeg. 

David Webster scoorde halverwegde de eerste helft de 1-0. Vlak voor rust verdubbelde Kieran Waters de voorsprong. Waters scoorde in de 57e ook de 3-0. In de volgende tweede voorronde wacht Sheriff Tiraspol uit Moldavië of Odds BK uit Noorwegen. Odds won de heenwedstrijd met 0-3. 

De honderd andere ploegen in de eerste voorronde van de Europa League komen donderdag in actie. Go Ahead Eagles zal in Hongarije moeten zien af te rekenen met Ferencváros om door te gaan naar de volgende ronde. De thuiswedstrijd eindigde in 1-1. 

Koning leert in Eindhoven over thuisgevoel

Iedereen moet zich in Nederland thuis kunnen voelen. Dat was de boodschap die koning Willem-Alexander dinsdag uitdroeg tijdens een werkbezoek aan de Eindhovense wijk De Bennekel. Hij voerde daar een aantal gesprekken om te leren hoe de samenhang in de wijk wordt verbeterd en bevorderd. Eerder bezocht Willem-Alexander in dit kader al de Rotterdamse wijk Hillesluis.

De koning had een openhartig gesprek in wijkcentrum De Dommel met zes Nederlands-Marokkaanse jongeren die zelf jeugd uit de wijk helpen met onder andere studie, het vinden van stageplekken en het voorkomen van schulden. Ze spraken over de problemen die ze zelf hadden ondervonden door hun voor- of achternaam, bijvoorbeeld bij het vinden van een stageplek. "Maar als je doorzet, dan lukt het wel", was hun ervaring.

Koning Willem-Alexander (Foto: Novum)
Koning Willem-Alexander (Foto: Novum)

Aanhoudingen in groot witwasonderzoek

Na een gezamenlijk grootschalig witwasonderzoek hebben politiekorpsen in Nederland, op Curaçao en in de VS zes mannen aangehouden. Daarnaast is er ter waarde van miljoenen beslag gelegd op contanten, banktegoeden, auto's en gebouwen, vooral op Curaçao.

Dit heeft het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie dinsdagavond laten weten. De aanhoudingen zijn maandag verricht, vier op Curaçao, een in Amsterdam en een in het Amerikaanse Miami. De verdachten variëren in leeftijd van 31 tot 78 jaar. Vier van hen hebben de Nederlandse nationaliteit. Daarnaast zijn een Venezolaan en een Indiër opgepakt.

Zij worden verdacht van onder meer witwassen, valsheid in geschrifte en het zonder vergunning houden van een geldtransactiekantoor. Een groothandel in damesondergoed diende als dekmantel voor de illegale financiële activeiten. De strafbare feiten zijn gepleegd sinds 2004.

'Griekenland kan ambtenaren gewoon betalen'

De Griekse overheid verwacht de salarissen van ambtenaren deze maand gewoon te kunnen betalen. Dat zei de Griekse onderminister van Financiën, Dimitris Mardas, dinsdag.

De ambtenarensalarissen moeten op 13 juli worden uitgekeerd. "Zoals het er nu uitziet, kunnen ze normaal worden betaald", zei Mardas. Hij zei verder dat de Griekse regering niet werkt aan plannen om de tegoeden van Griekse spaarders af te romen.

De Griekse overheid en banken verkeren in acute geldnood door het uitblijven van een akkoord over verdere noodsteun voor het land. Griekenland heeft daardoor sinds deze maand een achterstand van betalingen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), terwijl de banken al ruim een week dicht zijn.

Uitslagen eerste voorronde Champions League 07/07/2015

In de Champions League werden de returns gespeeld van de eerste voorronde. Voor vier clubs zit het Europese seizoen er nu al op. De andere vier zijn een stapje dichterbij het hoofdtoernooi. 

Volgende week zijn de heenwedstrijden in de tweede ronde. De week daarop volgen de returns. Crusaders treft in de volgende ronde Skënderbeu Korçë, de kampioen van Albanië. The New Saints zal spelen tegen Videoton (Hongarije). Lincoln Red Imps mag naar Denemarken voor een tweekamp tegen FC Midtjylland  en Piunik moet naar Noorwegen voor een duel met Molde FK. 

Uitslagen Champions League - eerste vooronde - returns 

Thuis Uit Uitslag Agg.
FC Levadia Tallinn (Est) Crusaders (N-I) 1-1 1-1*
The New Saints (Wal) B36 Tórshavn (Far) 4-1 6-2
FC Santa Coloma (And) Lincoln Red Imps (Gib) 1-2 1-2
Folgore/Falciano (SMR) Piunik Erevan (Arm) 1-2 2-4

* door op uitdoelpunten

Serena Williams zet zegereeks voort

Serena Willams heeft zich dinsdag ten koste van Victoria Azarenka geplaatst voor de halve finales van Wimbledon. De Amerikaanse die het tennistoernooi op het gras in Londen al vijf keer won, herstelde zich na het verlies van de eerste set tegen de Wit-Russische: 3-6, 6-2 en 6-3.

Na haar zege in het US Open, Australian Open en op Roland Garros is de Amerikaanse nummer een van de wereld nu 26 grandslamwedstrijden achtereen ongeslagen.

In de halve finale ontmoet ze de Russische nummer vier van de wereld Maria Sharapova.

ACM: twee vaste telecomnetwerken onvoldoende

Twee vaste telecommunicatienetwerken in Nederland zijn onvoldoende om te garanderen dat consumenten de beste aanbiedingen krijgen op prijs en kwaliteit. Dit zei bestuursvoorzitter Chris Fonteijn van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) dinsdag in Londen op een congres over mededinging en regulering in de telecomsector.

Na de fusie van Ziggo en UPC zijn er in Nederland met KPN nog maar twee vaste netwerken voor telecommunicatie. Wat in Nederland gebeurt is een consolidatie die zich ook in de rest van Europa aftekent, aldus Fonteijn.

De mededingingswaakhond constateert dat twee vaste netwerken marktpartijen ook onvoldoende prikkelen tot investeringen en innovatie. Dergelijke marktomstandigheden gaan uiteindelijk ten koste van de consument, vreest Fonteijn.

Bodem hypotheekrente voorbij

De rentes op hypotheken zijn hun laagste punt voorbij. Alle grote hypotheekverstrekkers hebben hun tarieven voor hypotheken met een rentevaste periode de laatste tijd verhoogd. Rabobank beet het spits af half juni, daarna volgden ABN AMRO en ING. SNS kondigde maandag aan de tarieven te verhogen.

De meeste hypotheekaanbieders verhoogden hun rentes met 0,1 tot 0,2 procentpunt voor verschillende rentevaste periodes. De verhoging is het gevolg van de stijgende rentes op de kapitaalmarkt door de aantrekkende economie en de verwachting van hogere inflatie. Daarmee lijken de lage rentes hun laagste peil definitief te hebben verlaten.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de Vereniging Eigen Huis (VEH) zijn niet verontrust over deze ontwikkeling. "Ondanks de stijging bevinden de tarieven zich nog altijd op historisch zeer lage niveaus", benadrukt een woordvoerder van de NVM. De woningmarkt functioneert juist beter, zegt hij.

Bodem hypotheekrente voorbij (Foto: Novum)
Bodem hypotheekrente voorbij (Foto: Novum)

KNMI en RIVM blijven alert op warmte

De hittegolf in ons land is ten einde, en daarmee is ook het Nationaal Hitteplan niet meer actief. Maar het KNMI en het RIVM blijven alert op nieuwe periodes van aanhoudende warmte, meldt die laatste organisatie.

De rest van deze week lijken de temperaturen iets aangenamer dan tijdens de hittegolf. Vanaf woensdag is het even wat koeler maar vanaf vrijdag wordt het weer wat warmer.

Het Nationaal Hitteplan was actief van 30 juni tot en met 5 juli. Het plan treedt in werking als er een periode van aanhoudende hitte verwacht wordt: vier of meer dagen met temperaturen van meer dan 27 graden. Aanhoudend warm weer kan gevaarlijk zijn voor bepaalde groepen mensen, zoals chronisch zieken en ouderen.

Aanhoudingen in internationaal drugsonderzoek

De politie heeft dinsdagochtend vier mannen uit Venlo en een man uit Grubbenvorst aangehouden in verband met een internationaal onderzoek naar drugshandel. Dat heeft de politie laten weten.

De mannen zijn tussen de 35 en 45 jaar oud. Bij de actie zijn vier auto's, drie vuurwapens, enkele kilo's softdrugs en enkele duizenden euro's in beslag genomen. De doorzoekingen vonden plaats op zeven locaties in Venlo en een in Grubbenvorst. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

De politie is in samenwerking met de Duitse collega's sinds begin van dit jaar bezig met het onderzoek naar de handel in verdovende middelen. In mei nam de Duitse politie al diverse grote hoeveelheden verdovende middelen en geld in beslag in het Duitse Schönebeck. Daarbij werden twee verdachten aangehouden, die nog altijd in voorarrest zitten.

Boevenbendes hebben meer te vrezen

Het Openbaar Ministerie en de politie hebben in 2014 ruim dubbel zoveel boevenbendes op de een of andere manier aangepakt als in 2009. Vorig jaar kregen 1130 criminele samenwerkingsverbanden politie of justitie of hun dak. Er waren vooral meer onderzoeken naar mensenhandel, synthetische drugs en witwassen. Dat schrijft veiligheidsminister Ard van der Steur dinsdag aan de Tweede Kamer.

Ook blijkt volgens hem dat het lokale bestuur een steeds grotere rol speelt in de strijd tegen allerlei bendes. Het aantal bestuurlijke ingrepen van gemeenten nam toe van 381 in 2013 naar 931 in 2014. Ze werkten samen met OM, politie en de Belastingdienst in tien Regionale Informatie en Expertise Centra (RIEC's). Het aantal samen bestudeerde gevallen binnen de RIEC's steeg ook: van 930 in 2013 naar 1445 in 2014. Bijna alle gemeenten zijn aangesloten bij een RIEC.

Door de gezamenlijke aanpak ziet iedereen meer. Ook kunnen criminelen op meer fronten gepakt worden: bestuurlijk, fiscaal en gewoon strafrechtelijk. Lokaal bestuur kan onder meer vergunningen weigeren en clubhuizen van motorbendes en andere dubieuze panden sluiten. De FIOD/Belastingdienst kan crimineel verkregen vermogen afpakken. Vorig jaar was dat bijna 136 miljoen. "De noodzaak tot een stevige integrale aanpak blijft onverminderd gelden", zegt Van der Steur.

De georganiseerde en 'ondermijnende' criminaliteit is volgens de bewindsman 'zichtbaarder' aan het worden. Hij denkt dan onder meer aan de openlijke liquidaties in Amsterdam en omgeving, het criminele gedrag van leden van motorbendes en de bedreiging van het bestuur. Dat laatste komt ook door de intensievere rol die de overheid nu speelt in de aanpak van criminaliteit: "Dit is onacceptabel," aldus Van der Steur over de bedreigingen. Hij wil met zijn collega van Binnenlandse Zaken 'alles in het werk stellen om deze ernstige aantasting van de rechtsstaat aan te pakken'.

Grote professionele hennepkwekerij opgerold

In een vrijstaande woning in Walsoorden (Zeeland) is dinsdag een grote professionele hennepkwekerij ontdekt. De kwekerij werkte als een soort fabriek en bestond uit vier kweekruimten. De 55-jarige eigenaar van de woning is opgepakt en zit nog vast.

In de ene kweekruimte stonden de stekjes, ook was er een ruimte waarin planten werden verpot. Daarna gingen ze voor verdere opkweek naar de derde kamer en ten slotte gingen de planten naar een ruimte waar ze oogstrijp werden gemaakt.

Ook werd illegaal stroom afgetapt, zo tipte elektriciteitsbedrijf Delta. Dat bedrijf vermoedt dat sinds een paar jaar enkele honderdduizenden kilowattuur stroom is gestolen. Delta doet daarvan aangifte.

Grote professionele hennepkwekerij opgerold (Foto: Novum)
Grote professionele hennepkwekerij opgerold (Foto: Novum)

Dode bij schietpartij in Sint-Oedenrode

Bij een schietincident in of bij een woonwagencentrum in het Brabantse Sint-Oedenrode is dinsdagavond een persoon overleden. Er zijn meerdere verdachten aangehouden.

Dit heeft de politie laten weten. De politie doet nog onderzoek naar de nadere omstandigheden. Over de identiteit van het slachtoffer is nog niets bekend.

Atoomoverleg met Iran wederom verlengd

In de gesprekken met Iran over het Iraanse atoomprogramma is dinsdag opnieuw een deadline gemist. Het overleg wordt tot mogelijk vrijdag verlengd, liet het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken weten.

"We wisten dat het moeilijk, uitdagend en soms zwaar zou zijn", zei EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini. Verschillen van inzicht over onder andere regels voor inspectie van Iraanse nucleaire instellingen bleven onopgelost. "De laatste, moeilijke politieke kwesties moeten we oplossen", zei Mogherini.

Volgens woordvoerder van het Witte Huis Josh Earnest zijn de partijen niet eerder zo dicht tot elkaar gekomen, maar blijven er aanzienlijke meningsverschillen. "Dat geeft aan dat het loont om de gesprekken te vervolgen."

'Geen Griekse voorstellen'

De nieuwe Griekse minister van Financiën Euklides Tsakalotos heeft geen voorstellen gepresenteerd voor een nieuw Grieks reddingsplan tijdens zijn eerste vergadering met zijn Europese collega's (eurogroep) dinsdagmiddag in Brussel. Dat meldt de Griekse krant Ekathimerini en wordt bevestigd door bronnen tegenover persbureau ANP.

Voorafgaand aan de ingelaste eurogroep zeiden meerdere bewindslieden de voorstellen van de Grieken af te wachten voor de oplossing van de financiële crisis in het land. De Grieken hadden eerdere voorstellen van de hand van de geldschieters massaal afgewezen. "Praten heeft alleen zin als de Grieken een serieus voorstel in hun bagage hebben", zei staatssecretaris Eric Wiebes.

Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zei dat het aan de Grieken is om duidelijk te maken hoe zij een weg zien uit de situatie.

Japan klaar voor herstart kernreactoren

Het Japanse elektriciteitsbedrijf Electric Power heeft dinsdagavond een reactor van de kerncentrale Sendai voor het eerst weer voorzien van brandstof. Het is de bedoeling dat de reactor volgende maand weer wordt opgestart.

Alle ruim veertig kernreactoren in Japan liggen stil sinds de kernramp met de centrale Fukushima in 2011. Sendai nr. 1 is de eerste van 25 reactoren die sinds de invoering van aangescherpte veiligheidsmaatregelen weer wordt opgestart. De tweede reactor wordt vervolgens in oktober weer in werking gesteld.

De regering van premier Shinzo Abe ziet de reactoren liever vandaag dan morgen weer in werking om in de energiebehoefte van Japan te voorzien en de economie een impuls te geven. Veel omwonenden van de centrales verzetten zich tegen de hernieuwde nucleaire ambities van de regering. Zij vrezen de verwoestende invloed van actieve vulkanen in de regio. Daarnaast worden vraagtekens geplaatst bij evacuatieplannen voor het geval het wederom misgaat.

De kerncentrale Fukushima Dai-ichi in het noordoosten van Japan werd in 2011 verwoest door een aardbeving en daaropvolgende tsunami.

Japan klaar voor herstart kernreactoren (Foto: Novum)
Japan klaar voor herstart kernreactoren (Foto: Novum)

Al bijna 5000 boetes in milieuzone Utrecht

Al bijna 5000 automobilisten zijn in Utrecht betrapt toen ze met een te oude auto in de binnenstad reden. Sinds 1 mei zijn 4812 boetes opgelegd. Dat antwoordt het Utrechtse college dinsdag op raadsvragen van PvdA en CDA.

Een boete voor het verboden rijden in de milieuzone kost een automobilist voorlopig nog 90 euro, later gaat dat bedrag omhoog naar 160 euro. Vrachtwagenchauffeurs betalen 220 euro. Hoewel er klachten waren dat de verbodsborden voor de milieuzone op sommige plekken niet goed te zien waren, is het college niet van plan om bonnen te verscheuren.

Rijkswaterstaat gaat de milieuzone in Utrecht mogelijk melden op matrixborden boven de snelwegen rond de stad.

App voor meldingen agressie rond het spoor

Om agressie op het spoor te registreren is er sinds kort een app. De vakbond voor rijdend personeel (VVMC) komt met de 'agressie-app' voor leden en niet-leden om schelden, spugen, schoppen en ander zwaar fysiek geweld te melden. De app registreert ook locatie en tijdstip van de agressie.

De app is te gebruiken voor iedereen die op of rond het spoor werkt bij Arriva, Connexxion, NS en Veolia. De VVMC slaat de informatie veilig op. Werkgevers krijgen de informatie niet in handen. De gegevens worden gebruikt om vast te stellen of het pakket veiligheidsmaatregelen effect heeft en de agressie afneemt.

"Nog steeds worden er in Nederland dagelijks twee tot drie conducteurs fysiek mishandeld. Dat is geen veilige situatie voor onze leden en evenmin voor de passagiers", zegt VVMC vakbondsleider Wim Eilert.

De app is geschikt voor alle Android toestellen en gratis te downloaden via Google Play.

Screenshot agressie-app
Screenshot agressie-app

Rojer in halve finale dubbelspel op Wimbledon

Tennisser Jean-Julien Rojer heeft dinsdag met zijn Roemeense dubbelpartner Horia Tecau de halve finales bereikt op het 'heilige' gras van Wimbledon. Het duo had in de kwartfinale aan drie sets genoeg tegen de Pool Marcin Matkowski en de Serviër Nenad Zimonjic: 6-4 6-3 7-6 (2).

Het Nederlands-Roemeense koppel kreeg geen enkel breakpoint tegen. De partij werd ruim binnen de twee uur beslist. In de halve finale wacht mogelijk een ontmoeting met de als eerste geplaatste Bryan-broers.

Van Amersfoort bezorgt Oranje onder 19 eerste punten op EK

Het Nederlands elftal is uitstekend aan het Europees kampioenschap voor spelers onder 19 jaar begonnen. Het team van Aron Winter was met 1-0 te sterk voor de leeftijdsgenoten van Rusland. Pelle van Amersfoort kroonde zich in Larissa tot matchwinner.

Onder 19 werd in die opening even omver geblazen, maar kwam steeds beter in de wedstrijd. Bilal Ould-Chikh was de beste in de eerste helft. Bij alle gevaarlijke situaties voor het Russische doel was de speler, die FC Twente verlaat en naar Benfica gaat, betrokken. Nadat keeper Joël Drommel attent reageerde bij een gewiekste vrije trap van Aleksandr Golovin, sloeg Nederland op slag van rust toe. Ould-Chikh bekroonde zijn goede spel met een assist. Uit een vrije trap legde hij de bal panklaar op het hoofd van spits Van Amersfoort die hoog boven de Russische defensie uittorende en secuur binnenkopte: 1-0.

Deze voorsprong kwam in de tweede helft, ondanks twee kansen van de Russische spits Ramil Sheydayev niet meer in gevaar. Na een ruim een uur spelen moest Rusland verder met een man minder toen Alexander Likhachev met een domme overtreding zijn tweede gele kaart kreeg. Abdelhak Nouri en invaller Issa Kallon kregen nog kansen op de 2-0, maar doelman Anton Mitryushkin stond steeds in de weg. 

Vrijdag speelt Nederland de tweede groepswedstrijd tegen Duitsland. Drie dagen daarop is de derde groepswedstrijd tegen Spanje. Duitsland en Spanje spelen later vanavond nog tegen elkaar. 

Opstelling Nederland: Drommel, Paal, Lartey Sanniez, Mirani, Owusu (58. Loof), De Jong, Duarte, Nouri (78. Ouwejan), Kada, Van Amersfoort, Ould-Chikh (61. Kallon).

Bredanaar rijdt met fiets gans dood

Een 25-jarige man uit Breda is maandagavond met zijn fiets op een groep ganzen ingereden in stadspark Valkenberg. Een gans kon niet meer wegkomen en werd overreden. De vogel heeft het niet overleefd, meldde de politie dinsdag.

Volgens getuigen reed de fietser opzettelijk op de ganzen in. De vogels raakten in paniek en probeerden weg te vluchten. Getuigen waarschuwden de politie. De man is aangehouden en al snel weer vrijgelaten. Hij heeft tegen de politie gezegd dat hij de gans per ongeluk heeft overreden, zei een politiewoordvoerder. De officier van justitie bekijkt of de man straf krijgt en zo ja welke.

Obama belt met Tsipras

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag telefonisch overlegd met de Griekse premier Alexis Tsipras. Het is het eerste telefoongesprek tussen beide leiders sinds het Griekse referendum van afgelopen weekeinde.

Het Witte Huis heeft eerder laten weten dat het in het belang van Europa is om een oplossing te vinden voor de Griekse schuldencrisis die Griekenland op een pad richting economische groei en stabiliteit brengt.

Barack Obama (Foto: Novum)
Barack Obama (Foto: Novum)

Nieuw: Facebook voor christengekkies

Voor relikneuzen die alle homo's, porno en geweld op Facebook zat zijn, is er sinds kort een sacraal alternatief. Op een site met de ietwat suggestieve naam Facegloria kunnen christenen voortaan aan alle leuke dingen van het leven de confrontatie met andersdenkenden ontkomen.

In de ogen van de Braziliaanse evangelisten is Facebook een poel des verderfs. De populaire social media-site zou vol staan met allerlei gewelddadigheden, pornografie en mensen van hetzelfde geslacht die elkaar lief vinden. Na een maand heeft alternatief Facegloria reeds zo'n 100.000 gebruikers, met zicht op veel meer: in Brazilië alleen al wonen zo'n 42 miljoen protestanten. Exact de doelgroep van de oprichters.

Een van de eigenaren, Atilla Barros, zou graag willen zien dat het op internet wat minder over leuke filmpjes van katjes of het eten van de buren gaat. “Daarom besloten we onze eigen netwerk te maken waar kan worden gepraat over God en liefde “, vertelt Barros. “We willen moreel en technisch beter zijn dan Facebook”.

Iedereen is welkom op het christelijke netwerk. Maar uiteraard hangen er wel een aantal voorwaarden aan vast. Zo is vloeken bijvoorbeeld hartstikke haram. Om er zeker van te zijn dat gebruikers wel de gewenste bewoordingen gebruiken, heeft Facegloria een soort kerkelijke index verbum prohibitorum bedacht, waarop zo'n 600 woorden prijken die niet gebruikt mogen worden. Een team van 20 man houdt de boel een beetje in de gaten. Hoewel die volgens Barros een makkelijk baantje hebben. 'Ons publiek publiceert geen gekke dingen'.

Uitingen van homoseksualiteit horen ook niet bij gods plan en worden derhalve ook verwijderd. Dit geldt eveneens voor plaatjes die erotisch getint zijn.

Een van de meest in het oog springende features op de site is het feit dat de 'vind ik leuk'-knop ontbreekt. In plaats daarvan kan je op 'amen' drukken bij berichten die jou en god bevallen.

 

'Tieners worden onzeker van social media' (Foto: ANP)
Binnenkort een appje erbij voor de vrome Fok!kers

Tour 1980: Lubberding soleert naar zege

Dit jaar 35 jaar geleden won er voor het laatst een Nederlander de Tour de France. FOK!sport blikt daarom de komende drie weken elke dag terug op een etappe van de Tour van 1980.

Nadat het peloton gisteren Frankrijk binnenreed ging het vandaag het land weer uit. De etappe ging namelijk van Metz naar het Belgische Luik en was zelfs nog iets langer dan die van gisteren, namelijk 282,5 kilometer. Net als gisteren slaagde een kopgroep erin uit de greep van het peloton te blijven.

Die kopgroep bestond naast de Nederlander Henk Lubberding uit vier Belgen, Ronny Claes, Guido van Calster, Jean-Luc Vandenbroucke en Eddy Schepers. Na een paar mislukte demarrages slaagde Lubberding er uiteindelijk toch in te ontsnappen. De vier Belgen keken vooral naar elkaar waardoor de Nederlander met anderhalve minuut voorsprong de etappe kon winnen.

Yvon Bertin verloor na één dag alweer zijn gele trui. Hij kon het heuvelachtige parcours in de Belgische Ardennen niet aan en verloor de trui aan zijn medevluchter van gisteren, Rudy Pevenage. Een kleine tegenslag was er ook voor Jan Raas. Hij kwam ten val en kreeg weer last van een oude rugblessure. Die liep hij in het voorjaar op bij Parijs-Roubaix en was maar net voor de Tour hersteld. Hij kon de ronde wel voortzetten.

Uitslag derde etappe

# Naam Ploeg Tijd
1. Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh 7:58'37"
2. Ronny Claes (Bel) Ijsboerke + 01'31"
3. Guido Van Calster (Bel) Splendor - Admiral + 01'31"
4. Jean-Luc Vandenbroucke (Bel) La Redoute + 01'31"
5. Eddy Schepers (Bel) DAF Trucks + 01'31"
6. Jos Jacobs (Bel) Ijsboerke + 03'07"
7. Sean Kelly (Ier) Splendor - Admiral + 03'07"
8. Bernard Hinault (Fra) Renault + 03'07"
9. Patrick Pevenage (Bel) DAF Trucks + 03'07"
10. Johan van der Velde (Ned) Ti - Raleigh + 03'07"

Klassement na de derde etappe

# Naam Ploeg  
1 Rudy Pevenage (Bel) Ijsboerke 19u06'03"
2 Pierre Bazzo (Fra) La Redoute + 00'18"
3 Henk Lubberding (Ned) Ti - Raleigh + 08'01"
4 Ronny Claes (Bel) Ijsboerke + 08'18"
5 Gerrie Knetemann (Ned) Ti - Raleigh + 08'34"
6 Bernard Hinault (Fra) Renault + 08'42"
7 Jean-Luc Vandenbroucke (Bel) La Redoute + 08'50"
8 Joop Zoetemelk (Ned) Ti - Raleigh + 08'56"
9 Eddy Schepers (Bel) DAF Trucks + 08'58"
10 Johan van der Velde (Ned) Ti - Raleigh + 09'02"

Sharapova bereikt halve finales Wimbledon

Maria Sharapova heeft dinsdag de halve finales bereikt op Wimbledon. De Russische tennisster was op het Londense gras in anderhalf uur te sterk voor de Amerikaanse CoCo Vandeweghe: 6-3, 6-7 (3) en 6-2.

Nummer vier van de wereld Sharapova leek op weg naar een zege in twee sets. Ze stond in de tweede set een break voor en serveerde op 5-4 voor de wedstrijd toen Vandeweghe terug brak. De Amerikaanse knokte verder en won vervolgens ook de tiebreak van de set die uiteindelijk 78 minuten duurde. In de derde set kwam de Russische echter niet meer in gevaar.

Sharapova schakelde in de tweede ronde de Nederlandse Richèl Hogenkamp uit. In de halve finale ontmoet ze Victoria Azarenka of Serena Williams, die dit jaar de eerste twee grand slams won.

In de andere halve finale staat in ieder geval de Spaanse tennisster Garbine Muguruza. In de kwartfinale was ze te sterk voor de hoger geplaatste Zwitserse Timea Bacsinszky: 7-5 en 6-3. Eerder schakelde Muguruza op het gras in Londen ook al de als vijfde geplaatste Caroline Wozniacki in twee sets uit. De 21-jarige verrassing speelt in de halve finale tegen de winnares van het duel tussen de Amerikaanse Madison Keys en de Poolse Agnieszka Radwanska.

Gesink: "Ik ben ook best wel een goede renner"

Onder het stof, maar met een grijns op zijn gezicht stond Robert Gesink dinsdag aan de finish van de vierde Touretappe. De kopman van LottoNL-Jumbo had zich zonder problemen voorin gehandhaafd tijdens de kasseienrit naar Cambrai. "Ach, ik ben niet zo'n lichtgewicht als Quintana, ik kan goed over die keien heen", zei Gesink, die als veertiende eindigde op 3 seconden van ritwinnaar Tony Martin. "Dit was een goede dag, ik ben heel tevreden."

Met de Belgische specialist Sep Vanmarcke had Gesink een perfecte gids over de kasseien. "In Sep had ik een ideale maat, hij weet hoe het werkt en kan heel goed positie kiezen. Jammer dat Sep op de voorlaatste strook lek reed, dat kostte ons waarschijnlijk een fantastische daguitslag." Verder had Gesink weinig reden tot klagen. De klimmer uit Varsseveld staat na vier hectische dagen op de veertiende plaats in het klassement, dichtbij zijn concurrenten.

"Ik ben ook best wel een goede renner", zo sloot Gesink af tegenover de NOS op de vraag waarom het zo lekker gaat. "Het moet zo af en toe ook even meezitten. Ik voel me goed en we hebben een fantastische ploeg staan. Ik kan ook wat dingen beter in perspectief zien en dat is ook wel belangrijk in zo'n ronde."

Brussel wil Griekenland humanitaire hulp geven

In Brussel gaan stemmen op om het noodlijdende Griekenland humanitaire hulp te geven. De leiders van de eurolanden praten er zeer waarschijnlijk over tijdens hun ingelaste top over Griekenland dinsdagavond in Brussel. "Dat is niet uitgesloten", aldus een woordvoerder van de top.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, en andere sociaaldemocraten pleiten nadrukkelijk voor onmiddellijke hulp aan Griekenland. Zij willen dat openbare diensten blijven functioneren en behoeftige mensen de spullen krijgen die nodig zijn om te overleven.

Schulz wijst op gepensioneerden die geen medicamenten meer kunnen kopen omdat zij door de gedwongen sluiting van banken geen geld meer hebben. Omdat de internationale geldkraan is dichtgedraaid, kunnen Griekse burgers maximaal 60 euro per dag pinnen.

De Europese Commissie in Brussel inventariseert de mogelijkheden voor acute hulp.

Humanitaire hulp voor Grieken in de pijplijn
Humanitaire hulp voor Grieken in de pijplijn (Foto: ANP)

Drank en drugs nekken arts en fysio

Een arts en een fysiotherapeut zijn dinsdag definitief geschrapt uit het BIG-register, waarin artsen en andere gezondheidswerkers ingeschreven staan. Beiden kregen twee jaar geleden een bevel van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) om per direct het werk neer te leggen, dinsdag zijn ze definitief doorgehaald uit het register.

De Amsterdamse arts wordt doorgehaald vanwege drugsmisbruik. De fysiotherapeut uit Ermelo is geschrapt vanwege alcoholmisbruik.

Doorhaling uit het artsenregister is de zwaarste straf die binnen de beroepsgroep opgelegd kan worden.

Geen moskee in Assendelft

Er komt geen moskee in Assendelft. In de buurt was veel verzet tegen het gebedshuis en nu trekt de gemeente Zaanstad, waar Assendelft onder valt, haar handen af van het project. De gemeente meldde dinsdag dat de financiering niet rond komt.

De initiatiefnemers zijn het niet eens met het besluit van de gemeente. Ze zeggen dat het meeste geld al binnen was en dat andere moskeeën garant wilden staan voor de rest. Daarom willen ze nu naar de rechter stappen. Dat kort geding zou nog deze maand voor de rechter moeten komen.

Volgens advocaat Khalid Kasem ontbraken alleen de handtekeningen nog. Geld is er volgens hem "met de haren bijgesleept. Als je een stok zoekt om mee te slaan, dan probeer je die te vinden''.

Djokovic wint restant en plaatst zich voor kwartfinale op Wimbledon

Tennisser Novak Djokovic heeft dinsdag de kwartfinale bereikt op Wimbledon. Zijn partij tegen de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson werd maandag bij een stand van 2-2 in sets afgebroken vanwege de invallende duisternis. In de resterende vijfde set was Djokovic na veertig minuten nipt te sterk voor de nummer veertien van de wereld, zodat de eindstand van 6-7 (6) 6-7 (6) 6-1 6-4 7-5 op het scorebord kwam te staan.

In de beslissende set ging het lang gelijk op tussen 'Nole' en het servicekanon Anderson, die over de hele partij maar liefst veertig aces sloeg. In de vierde game kreeg Anderson twee breakpoints, maar die kon hij niet benutten. De strijd bleef spannend: toen Djokovic na een zenuwslopende game zijn service hield en op 3-3 kwam, gaf hij met gebalde vuist blijk van zijn opluchting.

Pas bij een stand van 5-5 kantelde de partij in het voordeel van Djokovic. Uitgerekend op dat beslissende moment liet zijn service Anderson in de steek. Hij sloeg twee dubbele fouten op rij. De tennisser uit Johannesburg liet zich vervolgens verrassen door een dropshot, waarmee de break voor Djokovic een feit was. Die besliste de wedstrijd ten slotte door in zijn eigen game terug te komen van een achterstand van 0-30.

In de kwartfinale staat Djokovic woensdag tegenover de Kroaat Marin Cilic. Die won maandag in vier sets van de Amerikaanse wildcardspeler Denis Kudla. Djokovic, de nummer één van de wereld, jaagt op zijn derde Wimbledontitel. De Serviër won het fameuze grand slam vorig jaar en in 2011.

De leukste sporttweets van week 27

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Het kan niemand ontgaan zijn dat de Tour de France afgelopen weekend in Utrecht van start ging. Dat zorgde ook op Twitter voor een lawine aan leuke tweets. Al ging het niet helemaal zonder problemen:

De tijdrit vanaf de fiets:

De wegbeschilderingen werden niet overal gewaardeerd:

Het levert mooie plaatjes op:

En zelfs het KNMI deed mee:

Tour-baas Christian Prudhomme had het ook erg naar zijn zin in Utrecht:

Rohan Dennis won de tijdrit in Utrecht en mocht dus alle truien in ontvangst nemen:

Dit is echt fantastisch:

Femke Heemskerk had weer een geweldig uitzicht, alhoewel:

Koen Verweij ging een stukje fietsen met kersvers Nederlands kampioen Niki Terpstra en zijn kindje:

Ook Bauke Mollema ging op stap met zijn familie:

De beheerders van het account 'Did Maldonado Crash?' moesten er even op wachten maar eindelijk crashte Pastor Maldonado weer eens:

FC Den Bosch was in Schotland voor een oefenwedstrijd tegen Celtic, maar er ging wat mis:

Dit is ietwat dubieus:

Deze ook:

Grosjean raakte in FP2 van de baan en ging daarna meehelpen de auto poetsen:

Dubbelslag Tony Martin na kasseienrit

Tony Martin heeft een dubbelslag geslagen in de Tour de France. De Duitser van Etixx-Quick Step sprong in de slotfase van de kasseienrit weg uit een groep van veertig renners en kwam solo over de meet. Hij pakte eveneens de gele leiderstrui over van Chris Froome, die in het tweede groepje binnenkwam.

De klassementsrenners lieten zich, in tegenstelling tot voorgaande keren, dit keer niet verrassen op de kasseien en wisten op een enkele, Franse, uitzondering na allemaal in de eerste groep te finishen.

Lieuwe Westra (Astana), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Perrig Quémeneur (Europcar) en Frédéric Brun (Bretagne-Séché Environnement) sprongen weg vanuit het begin weg en kregen een voorsprong van negen minuten. Echter voordat het echte spektakel begon werden de koplopers alweer ingelopen

Op de eerste kasseistroken in Frankrijk werd het peloton langzaamaan uitgedund en ook de klassementsrenners leken goed mee te kunnen. Sterker nog, titelverdediger Vincenzo Nibali probeerde meermaals de forsing door te voeren. Het enige wat lukte was om de Fransen op de eerste Franse Tourdag in rouw te dompelen. Klassementsrenners Jean-Christophe Peraud (tweede in 2014), Thibaut Pinot (derde in 2014) en Pierre Rolland liepen aanzienlijke achterstand op in deze etappe.

In de grote kopgroep van 70 zaten met nog één kasseistrook te gaan verder zo'n beetje alle klassementsrenners, inclusief Robert Gesink en Bauke Mollema. Ook veel sprinters wisten zich te handhaven in de groep. Pechgevallen waren er te noteren voor de uitblinkende Sep Vanmarcke, die lek reed maar nog voor de laatste kasseistrook wist aan te sluiten. Ook Lars Boom had materiaalpech en kon zijn huzarenstukje van vorig jaar niet herhalen.

Op de laatste strook probeerde Nibali nogmaals de forsing te voeren, maar zijn aanval werd overgenomen door Zdenek Stybar en Greg Van Avermaet. Na de strook kwam er een klein groepje samen, met de eerder genoemde renners, maar ook klassementsleider Froome, die zijn ploegmaar Geraint Thomas op kop zette. Ook Degenkolb en Tejay Van Garderen waren mee, maar een tweede grote groep (met daarbij Gesink en Mollema) wist op zeven kilometer van de finish aansluiting te vinden.

Op drie kilometer van de streep besloot Martin er vandoor te gaan om, eindelijk, de gele trui binnen te halen. De Duitser van Etixx-Quick Step profiteerde van enige twijfel bij de achtervolgers en wist solo over de meet te komen. Door de bonificatieseconden pakte hij ook de gele trui over van Chris Froome. John Degenkolb werd tweede in de etappe, voor Peter Sagan.

Uitslag vierde etappe

# Renner Nat. Ploeg Tijd
1. Tony Martin Dui Etixx-Quick Step 05h 28' 58''
2. John Degenkolb Dui Giant-Alpacin + 00' 03''
3. Peter Sagan Slw Tinkoff-Saxo + 00' 03''
4. Greg van Avermaet Bel BMC + 00' 03''
5. Edvald Boasson Hagen Noo MTN-Qhubeka + 00' 03''
6. Nacer Bouhanni Fra Cofidis + 00' 03''
7. Jacopo Guarnieri Ita Katusha + 00' 03''
8. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 00' 03''
9. Zdenek Stybar Tsj Etixx-Quick Step + 00' 03''
10. Bryan Coquard Fra Europcar + 00' 03''
14. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 00' 03''
16. Bauke Mollema NED Trek + 00' 03''

Ariana Grande likt donut en zoent met danser in winkel

Oepsie! De Amerikaanse hitzangeres Ariana Grande is stout geweest. Ze heeft namelijk in een winkel een onschuldige donut gelikt. Oja, en ze zoende ook nog eventjes met haar achtergronddanser Ricky Alvarez. Ariana heeft zelf nog niet op dit incident gereageerd.

Op de beveiligingsbeelden is te zien dat Ariana en Ricky elkaar aan het uitdagen zijn, volgens bronnen waren ze ''truth or dare'' aan het doen. Vervolgens zien we Ariana wel heel dichtbij een donut, het is moeilijk te zien of haar lippen de donut echt aanraken, maar volgens personeelsleden van de winkel was het volgens hen té dichtbij.

Op Twitter is te zien dat veel fans boos zijn, ook op Ricky. Veel fans tweeten #ArianatorsWantRickyDead, dat Ariana fout bezig is geweest en dat ze het niet kunnen geloven wat ze gedaan heeft.

McLaren-teambaas verhoogt druk op Honda

McLaren-teambaas Eric Boullier heeft de druk op motorleverancier Honda verhoogd. Boullier ergert zich aan de rigide bedrijfsvoering bij het in de Formule 1 teruggekeerde merk, waar een klassiek Japanse werksfeer heerst. "We moeten van die flauwekul af", klaagt de Fransman tegen motorsport.com. "Als je in de Formule 1 zit, moet je werken volgens de standaard van de Formule 1. Of je nou Afrikaans, Engels of Japans bent."

McLaren rijdt sinds dit jaar met de krachtbron van Honda. Dat gaat nog niet goed, want de motor mist vermogen en is chronisch onbetrouwbaar. Ook afgelopen weekend bij de race in Silverstone waren de McLarens veel te langzaam.

McLaren is desondanks nog niet gefrustreerd over de problemen bij Honda, zegt Boullier. "Ik denk niet dat er frustratie heerst. We zeggen Honda alleen waar het op staat."

Geile vrouw berijdt palen in Breda

Een geile vrouw heeft gisteravond behoorlijk huisgehouden in Breda. De Bredase vierde haar lusten bot op verschillende lantaarnpalen aan de Claudius Prinsenlaan.

De vrouw was gisteren op de motor naar het stadskantoor gereden. Vervolgens schuimde zij het plein af op zoek naar weerloze lichtmasten.

Diverse palen werden door de dolenthousiaste vrouw met liefde bereden. Uiteindelijk moest Bromsnor uitrukken om de vrouw tot kalmte te manen.

Toen de politie de Brabantse eenmaal koest had gekregen, werd zij afgevoerd met de ambulance. Volgens de ambulancemedewerkers was de vrouw onder invloed van verdovende middelen.

Stadsstrand voor de deur van Amsterdam CS

Voor de deur van het Amsterdamse Centraal Station komt deze zomer een stadsstrand. De zogeheten Playground CS is te vinden op de voormalige bouwput van de Noord-Zuidlijn en biedt vanaf volgende week woensdag zes weken lang een plek voor jonge gezinnen en kinderen.

Op het strandje worden zeven dagen per week activiteiten georganiseerd, zoals kinderyoga, een zandkastelenwedstrijd, tai chi-lessen en een filmavond in de openlucht. Het zand dat op de locatie aan de Prins Hendrikkade wordt gestort, komt van het 'strand' op de Dam, afgelopen week een van de wedstrijdplekken van het WK beachvolleybal.

Lichaam Henriquez onderweg naar Aruba

Het lichaam van Mitch Henriquez is onderweg naar Aruba. Dat heeft een woordvoerder van het Arubahuis in Den Haag dinsdag laten weten. Het vliegtuig met het stoffelijke overschot van Henriquez is aan het begin van de middag vanuit Nederland vertrokken.

Hij wordt donderdag in Aruba begraven. De woordvoerder gaat ervan uit dat er veel Arubanen bij aanwezig zullen zijn. "Gezien de manier waarop Aruba meeleeft met de zaak, verwacht ik dat de Arubanen massaal naar de begrafenis gaan om hun steun aan de familie te betuigen.''

Henriquez kwam eind juni om het leven nadat hij zeer waarschijnlijk zuurstoftekort opliep na zijn aanhouding bij een festival in het Zuiderpark.

Verkoop motor- en bromfietsen stijgt

De verkoop van motoren en bromfietsen is in de eerste zes maanden harder gegaan dan in dezelfde periode vorig jaar. Van nieuwe motoren werden er 7326 verkocht, een stijging met 8,3 procent. Bij bromfietsen steeg de verkoop zelfs met 15 procent tot 8998 stuks. Dat blijkt uit cijfers van de brancheorganisaties RAI en BOVAG.

De snorfietsenverkopen lieten daarentegen een daling zien. Daarvan werden er iets meer dan 23.787 verkocht, 2,5 procent minder ten opzichte van een jaar geleden.

Drie arrestaties om rellen in Schilderswijk

De politie heeft maandag en dinsdag drie verdachten opgepakt in verband met de rellen in de Haagse Schilderswijk vorige week. Volgens de politie werd maandag een 27-jarige Amsterdammer opgepakt in Amsterdam voor opruiing. Dinsdag zijn twee Hagenaars van zeventien en twintig jaar in Den Haag gearresteerd, voor geweld tijdens de ongeregeldheden.

Na de rellen in de Schilderswijk hielden agenten op verschillende dagen in totaal 243 mensen aan waarvan 82 minderjarigen. Met de drie nu opgepakte verdachten komt het totaal uit op 246 verdachten waarvan 83 minderjarigen, aldus de politie. Behalve deze drie verdachten zitten er ook nog dertien verdachten vast. Het merendeel verschijnt volgende week voor de snelrechter.

OM moet zich weer buigen over Zwarte Piet

Bij het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam zijn drie aangiftes en zo'n zevenhonderd steunbetuigingen binnengekomen tegen Zwarte Piet. Een woordvoerder liet dinsdag weten dat de aangiftes de komende tijd worden beoordeeld.

Advocaat van de tegenstanders van Zwarte Piet, Willem Jebbink, liet weten dat hij een volmacht heeft gekregen alle steunbetuigingen om te zetten in aangiftes. Hij verwacht zo'n twee weken nodig te hebben voor deze 'administratieve operatie'.

De aanklacht richt zich op de NTR, die het Sinterklaasjournaal uitzendt, en winkelketens als De Bijenkorf, V&D, Blokker, Hema en Albert Heijn, omdat zij producten verkochten met een afbeelding van Zwarte Piet. Mensen konden afgelopen week op initiatief van Stichting Nederland Wordt Beter, Zwarte Piet Niet en Stop BlackFace in het hele land aangifte doen tegen het hulpje van Sinterklaas.

Doden bij aanslag in Noord-Nigeria

Een aanslag in het noorden van Nigeria heeft dinsdag aan zeker twintig mensen het leven gekost. Dat heeft de gouverneur van de deelstaat Kaduna bekendgemaakt.

De bom werd tot ontploffing gebracht bij het hoofdkantoor van het regionale bestuur in de stad Zaria, op het moment dat ambtenaren daar bijeenkwamen voor een cursus. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar terreurbeweging Boko Haram.

Gouverneur Nasir el-Rufai roept mensen op weg te blijven van doorgaans drukke plekken, zoals kerken en moskeeën. Bij aanslagen op dergelijke locaties zijn in een week tijd al zo'n driehonderd doden gevallen. Zondag nog kwamen meer dan zestig mensen om bij een reeks aanslagen.

Dragon Age: Inquisition DLC niet voor last gen

Slecht nieuws voor gamers met Xbox 360 en PlayStation 3: Bioware brengt alleen nog DLC uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Je kunt wel met een toekomstig programmaatje je save game overzetten naar current gen.

Jaws of Hakkon

Programmeren voor last gen vol te blijven houden is toch te lastig gebleken. Je kunt Dragon Age: Inquisition gewoon blijven spelen op PlayStation 3 en Xbox 360, met alle DLC die tot nu toe is uitgebracht. Bioware werkt aan verhaal-DLC die te zwaar is voor de oude console-versies.

Om de gamers tegemoet te komen, is er de volgende oplossing. Je kunt als PlayStation 3-gamer een Playstation4 aanschaffen en het spel. Via een programmaatje (dat er nog niet is, maar ik vermoed dat Dragon Age Keep daarvoor wordt aangepast) kun je jouw save game overzetten naar je PlayStation 4. Ook je reeds aangeschafte DLC komt dan gratis mee. Hetzelfde geldt voor gamers die upgraden van een Xbox 360 naar een Xbox One.

Helaas is het dus niet mogelijk om van platform te wisselen. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om console-gamers over te laten stappen naar pc.

Jaws of Hakkon dlcDe verhaal-DLC draait om degene die dit alles is begonnen en het onder ogen zien van een groot Kwaad voordat het te laat is. Hierbij een vriendelijk verzoek om geen spoilers te vermelden in de reacties.

Explosieven gestolen op legerbasis Frankrijk

Op een legerbasis in het zuidoosten van Frankrijk zijn ongeveer tweehonderd ontstekers, granaten en kneedbare springstof gestolen. Dat hebben de Franse autoriteiten dinsdag bekendgemaakt. Er is een onderzoek naar de diefstal ingesteld.

De diefstal op de basis in Miramas, die door diverse onderdelen van de strijdkrachten wordt gebruikt, lijkt in de nacht van zondag op maandag te hebben plaatsgehad. Frankrijk heeft de afgelopen tijd juist extra veiligheidsmaatregelen genomen na de twee dodelijke aanslagen eerder dit jaar.

Openbaar aanklager in Marseille Brice Robin zei in een verklaring dat er een onderzoek is ingesteld naar 'een diefstal met inbraak door een criminele groep' en 'het zonder toestemming betreden van een legerbasis'. Volgens een bron bij de politie hebben de dieven zich toegang verschaft tot de basis door een hek door te knippen.

Burgemeester Frédéric Vigouroux van Miramas zei tegen AP niet te weten wat er precies is gestolen, maar volgens hem is het wel de eerste keer dat er op de basis een diefstal is gepleegd. Hij verklaarde dat een hek is doorgeknipt en dat uit negen pakhuizen spullen zijn gestolen. "Het waren geen suikerspinnen die zijn gestolen", zei hij. "Het gaat om gevaarlijke munitie. Alle spullen zijn gevaarlijk." Op de basis zijn spullen opgeslagen die door het Franse leger in Mali en Afghanistan worden gebruikt.

Explosieven gestolen op legerbasis Frankrijk
Explosieven gestolen op legerbasis Frankrijk (foto: ANP)

Batgirl-DLC komt 14 juli

Rocksteady Studios is druk bezig om de pc-versie van Batman: Arkham Knight speelbaar te maken. De makers van Batman: Arkham Origins, WB Games Montreal, brengen op hun beurt Batgirl-DLC uit. Alle andere DLC wordt wel door Rocksteady gemaakt.

Batgirl DLC

De DLC Batgirl: A Matter of Family speelt zich af voor de gebeurtenissen van Batman: Arkham Asylum. Barbara Gordon, de dochter van de politiecommissaris Gordon, werkt samen met Robin om haar vader te bevrijden. Joker heeft hem ontvoerd naar Seagate Amusement Park, een pretpark op een boorplatform, volgestouwd met typische Joker-geintjes.

Batgirl is ook bekend als Oracle en een computergenie. Ze hackt dus alles om haar heen en lost puzzels op. In Batgirl: A Matter of Family komt Harley Quinn ook voorbij, maar je kan niet met haar spelen.

Heb je een season pass, dan kun je Batgirl: A Matter of Family 14 juli downloaden voor PlayStation 4 en Xbox One. Zo niet, dan moet je wachten tot 21 juli en $6,99 betalen.

Vrouw in cel voor naaktselfies bij Eiffeltoren

De politie van Parijs heeft afgelopen weekend ene Milo Moiré in de boeien geslagen. De Zwitserse kunstenares heeft namelijk naaktselfies gemaakt bij de Eiffeltoren.

De brunette heeft een leuk kunstproject bedacht. Ze gaat in grote steden in evakostuum op de foto met hordes toeristen. Na eerst Duitsland onveilig te hebben gemaakt, besloot ze zondag haar vleugels uit te slaan richting Frankrijk.

Pal voor 's werelds beroemdste toren ging ze uit de kleren. Hoewel mannen als vliegen op de stront afkwamen op de stoot om met haar op de foto te gaan, was Oom Agent minder enthousiast.

Agenten droegen Moiré op om haar kleren aan te trekken. Omdat zij hier geen gehoor aan gaf, besloot men haar om 17.00 te arresteren. Na het afnemen van vingerafdrukken en het maken van foto's, werd ze in de cel gesmeten.

Uiteindelijk besloot de politie haar niet te vervolgen. Ze heeft mazzel, want op exhibitionisme staan in Frankrijk zware straffen. Je kunt hiervoor een jaar achter tralies belanden of een boete tot 15.000 euro moeten betalen.

Nieuwe beelden van No Man's Sky

Sean Murray, bedenker van de aankomende ruimteschip-survivalgame No Man's Sky, heeft uitgebreid beeldmateriaal laten zien van wat spelers zoal te doen hebben in het open universum van de game.

In de beelden is te zien hoe Murray een willekeurige planeet verkent, op zoek naar ontdekkingen zoals buitenaards leven en bruikbare mineralen. Gevonden materialen en voorwerpen kunnen worden bewaard in je schip om vervolgens verkocht te worden voor Units, de valuta in de game, waarmee weer nieuwe ruimteschepen gekocht kunnen worden, of upgrades in de vorm van bijvoorbeeld jetpacks en gaspakken.

No Man's Sky maakt gebruik van een wanted-systeem vergelijkbaar met dat van GTA; zodra je besluit om met je kanon los te gaan op de lokale fauna, zullen er zogenaamde Sentinels verschijnen. Dit ras van zelfreplicerende robots vallen je aan en worden sterker in kwaliteit en kwantiteit zolang je agressief gedrag blijft vertonen. Uiteindelijk zullen Sentinels in complete tanks verschijnen wanneer je de vijf 'sterren' in het wanted-level bereikt.

De game, die alleen verschijnt voor pc en PlayStation 4, heeft nog steeds geen releasedatum. Bekijk de beelden hieronder.

Niemand wil huis Yolanthe

Yolanthe Sneijder-Cabau wil graag van haar huis in Volendam af, maar het wil nog niet echt lukken. In een poging meer mensen voor de woning te interesseren, heeft ze de vraagprijs opnieuw verlaagd. Voor 225.000 euro mag het optrekje weg, weet Bekendeburen.nl.

Ooit woonde Yolanthe zelf in Volendam, met haar toenmalige vriend Jan Smit. Voor haar moeder kocht ze in 2008 ook een woning in de vissersplaats. Ze betaalde er 258.500 euro voor en liet er een hypotheek van 300.000 euro op vestigen. Een aantal jaren geleden zette de actrice het huis, dat vijf kamers en een dakterras heeft, te koop voor 325.000 euro.

Wereldstad Rotterdam ook bij 'Cities of Love'

Rotterdam wordt de volgende stad waar een liefdesverklaring op film aan wordt gewijd. De havenstad is de vierde in de reeks Cities of Love-films, gewijd aan een wereldstad. Dat meldt entertainmentnieuwssite BuzzE dinsdag. Eerder stonden Parijs en New York centraal en vanaf 23 juli draait deel drie, 'Rio I love you' in de Nederlandse bioscopen.

Volgens distributeur September Films wordt het startsein voor 'Rotterdam I love you' dinsdagavond gegeven in de bioscoop LantarenVenster tijdens een speciale voorvertoning van de film over Rio, waarin Vanessa Paradis en John Turturro te zien zijn.

'Rotterdam I love you' zal net als de andere films bestaan uit tien of meer verhalen, verteld door gerenommeerde regisseurs en met bekende acteurs in de hoofdrollen. Voor de film worden bekende Nederlandse en buitenlandse acteurs en regisseurs aangetrokken. De opnames gaan volgend jaar van start.

Forse stijging ontslagzaken in juni

Het aantal ontslagaanvragen bij de kantonrechtbanken is in juni, de maand voor de inwerkingtreding van het nieuwe ontslagrecht, flink toegenomen. De instroom van nieuwe ontslagverzoeken was deze maand ongeveer twee keer zo groot als de gebruikelijke maandinstroom. Dit blijkt uit een inventarisatie van voorlopige cijfers door de Raad voor de rechtspraak.

Eerdere cijfers leken juist te wijzen op een daling van het aantal ontslagzaken. Van januari tot en met mei stroomden bijna 3300 ontslagaanvragen binnen, 20 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. Nu blijkt dat in de periode van januari tot en met juni, ruim 5000 ontslagzaken zijn binnengekomen, 10 procent meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Vrouw gepakt om ronselen meisjes voor IS

De Spaanse politie heeft dinsdag een vrouw gearresteerd die ervan wordt verdacht jonge meisjes en tieners te hebben gerekruteerd voor terreurbeweging Islamitische Staat. Dat heeft het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken bekendgemaakt.

De vrouw, een Spaanse, werd opgepakt in de stad Arrecife op Lanzarote. Ze onderhield volgens het ministerie nauw contact met IS-strijders in Syrië. De afgelopen jaren heeft Spanje tientallen extremisten en ronselaars in de kraag gevat.

Maandag nog arresteerde de Spaanse politie twee mannen in Madrid die samenwerkten met Koerdische groepen in Syrië en Irak. De twee zouden getraind zijn in het gebruik van wapens en explosieven en guerrillatactieken. Hun daden waren volgens het ministerie in strijd met de nationale belangen van Spanje.

'Prijsverschil A-merk en huismerk loopt op'

Het prijsverschil tussen A-merken en huismerken in de supermarkt groeit weer. Het verschil is opgelopen tot gemiddeld 31 procent, terwijl dat in 2012 en 2014 nog 24 procent was. Dit blijkt uit een prijspeiling van de Consumentenbond.

Aldi en Lidl komen volgens de peiling weer als goedkoopste uit de bus bij de huismerken. 'Hun producten zijn 22 tot 24 procent goedkoper dan de gemiddelde prijs in de supermarkt. Nettorama is na Lidl en Aldi de goedkoopste supermarkt voor huismerkproducten, MCD en Spar zijn het duurst.'

Bij de A-merken valt op dat Nettorama de goedkoopste supermarkt is, 8 procent goedkoper dan gemiddeld.

'Prijsverschil A-merk en huismerk loopt op'
'Prijsverschil A-merk en huismerk loopt op' (foto: ANP)

Iets lagere straf voor Palm Invest-oplichters

De veroordelingen voor oplichting en verduistering in de Palm Invest-zaak blijven in stand. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. De gevangenisstraf voor de twee veroordeelde mannen wordt wel iets lager. Dat was vijf jaar, maar wordt nu vier jaar en negen maanden, omdat de zogenoemde redelijke termijn is overschreden: het is al meer dan twee jaar geleden dat de verdachten in cassatie zijn gegaan.

Danny K. en Remco V. hebben ruim vierhonderd beleggers voor miljoenen gedupeerd met het vastgoedfonds Palm Invest. K. en V. gaven leiding aan de bv's PR Invest en het latere Palm Invest. Zij verleidden beleggers met fraaie brochures te investeren in vastgoed op de palmeilanden voor de kust van Dubai.

De beleggers investeerden in totaal bijna 32 miljoen euro. Het ingelegde kapitaal verdween naar buitenlandse rekeningen. Het vergaarde fortuin werd door de verdachten witgewassen.

Schillinger niet meer van start in Tour

Wielrenner Andreas Schillinger is dinsdag niet van start gegaan in de vierde etappe van de Tour de France. De Duitser van Bora-Argon 18 heeft last van een infectie en is te zwak om nog deel te nemen aan de wielerwedstrijd, aldus zijn ploeg.

"De gezondheid van de renner gaat voor. Andreas heeft een slechte nacht gehad en het is onmogelijk om in zijn toestand een zware etappe als vandaag te rijden", zei teamleider Enrico Poitschke voorafgaand aan de kasseienrit van dinsdag.

Na de grote valpartij van maandag moesten zes renners al de strijd staken. Onder hen Tom Dumoulin, Simon Gerrans en Fabian Cancellara. Ondanks hun blessures zijn renners als Michael Matthews en Laurens ten Dam wel gestart in de rit naar Cambrai.

Meer F1-teams in beeld bij Aston Martin

Aston Martin heeft met de Formule 1-teams Force India en Williams gesproken over een eventuele terugkeer in de Formule 1, zo meldt Autosport. Afgelopen weekend op Silverstone waren er geruchten over een eventuele samenwerking tussen Red Bull Racing en Aston Martin, maar deze optie lijkt niet reëel te zijn.

Zowel Williams als Force India rijden met Mercedes-motoren. Het merk uit Stuttgart bezit vijf procent van de aandelen in Aston Martin en heeft naar verluidt toestemming gegeven om een deal te kunnen sluiten. Mocht het doorgaan dan zal de naam van het legendarische Britse merk op de luchtinlaat van een F1-bolide te zien zijn.

Aston Martin-baas Andy Palmer: "Er gaan altijd veel geruchten rond in de paddock. Wij willen wereldwijde bekendheid voor het merk Aston Martin en doen dat momenteel via het World Endurance Championship. Als er een kans voorbij komt dan ga ik die zeker nader bekijken."

Ondertussen blijkt er wel degelijk een verband tussen Red Bull en Aston Martin te zijn. Red Bulls technisch directeur Adrian Newey werkt via het bedrijf Red Bull Technologies aan een straatauto voor Aston Martin. Deze nieuwe bolide moet de concurrentie aangaan met de McLaren P1 GTR en de Ferrari FXX K. Het project staat wel los van de Formule 1-activiteiten die ontplooid worden.

Meer vernieuwing in cao's

Werkgevers en vakbonden maken vaker ,,vernieuwende'' afspraken in cao's. Zo staat inmiddels in acht op de tien nieuwe cao's afspraken om werknemers tot een hogere leeftijd aan het werk te kunnen houden.

Dat meldde werkgeversvereniging AWVN dinsdag in haar maandbericht juni over het cao-seizoen. De organisatie adviseert werkgevers over arbeidsvoorwaarden en is als zodanig betrokken bij het merendeel van alle 900 Nederlandse cao's en arbeidsvoorwaardenregelingen.

Gestegen is ook het aantal afspraken over werk met mensen die wegens een handicap op achterstand staan bij het vinden van een baan. Het gaat dan vooral om Wajongers (jonggehandicapten). Meer dan de helft van de 159 cao's die dit jaar tot nu toe zijn afgesloten, bevat zo'n afspraak. In het eerste halfjaar van 2014 lag het percentage op 33.

Man die vrienden wilde aanrijden opgepakt

De man die ervan wordt verdacht dat hij maandagavond in Eindhoven met opzet op een groep vrienden inreed, is aangehouden. Hij werd even na middernacht in Helmond opgepakt, meldde de politie dinsdag.

De verdachte zat met vijf anderen in een parkje aan de Thomaslaan in Eindhoven toen ze ruzie kregen. Hij vertrok en kwam later in zijn auto terug en reed op het groepje in. De vrienden konden op tijd wegkomen. "Maar het had net zo goed heel triest kunnen aflopen", aldus een politiewoordvoerder. Er vielen slechts enkele lichtgewonden.

'Grexit mag niet ons doel zijn'

Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement, is geen voorstander van een Grieks vertrek uit de eurozone. Dat zei hij dinsdag tijdens een persconferentie in Straatsburg.

Zondag had Schulz tegen de Duitse radio gezegd dat Griekenland mogelijk een andere valuta moest nemen bij een nee-stem. Grieken mochten die dag middels een referendum voor of tegen de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen stemmen.

Twee dagen na het referendum liet de Duitser weten dat een Grexit niet het doel mag zijn. "Ik ben er voorstander van dat Griekenland in de eurozone blijft. De mensen die de eurozone willen opsplitsen zitten in mijn ogen fout", zei Schulz.

CDA wil opheldering over bonus voor NS-topman

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) wil snel helderheid over de toestemming voor een bonus voor voormalig NS-topman Timo Huges. Er waren door het kabinet al nadere antwoorden over de kwestie beloofd, zegt hij, maar nu de NRC dinsdag bericht dat ook minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) akkoord zou zijn gegaan met de bonus, wil Omtzigt vaart achter die antwoorden en stuurt hij aanvullende Kamervragen.

Volgens eerdere berichten van Dijsselbloem had Huges zijn medewerkers zelf opdracht gegeven hem zijn bonus over 2014 uit te betalen. Maar de NRC zegt stukken te hebben waaruit blijkt dat de bonus van Huges was goedgekeurd door de raad van commissarissen van NS en daarna door het ministerie van Financiën.

Een woordvoerster van de bewindsman zei dinsdag dat het departement erbij blijft dat Huges opdracht had gegeven voordat er een akkoord over was. Huges vertrok in juni bij NS, nadat de raad van commissarissen het vertrouwen in hem had opgezegd. De RvC deed dat omdat in het onderzoek naar de aanbesteding voor openbaar vervoer in Limburg onregelmatigheden waren opgedoken.

Migrant omgekomen in Kanaaltunnel

In de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Engeland is een migrant omgekomen. Dat maakte Franse autoriteiten dinsdag bekend. De man had zich in Calais verschanst in een vrachtwagen in de hoop Groot-Brittannië te bereiken.

Duizenden migranten leven op straat in Calais en hopen de oversteek naar Groot-Brittannië te maken door zich in vrachtwagens of treinen te verstoppen. Frankrijk en Groot-Brittannië betichten elkaar ervan niets aan het probleem te doen.

'Aldi negeert regels kapot product'

Omdat Aldi zich nog steeds niet houdt aan de regels over de afhandeling van klachten over ondeugdelijke producten, stapt de Consumentenbond naar de Autoriteit Consumenten en Markt (ACM). 'Mysteryshoppers' van de Consumentenbond gingen terug naar 25 filialen met een artikel dat ruim een maand na aankoop kapot was. In maar twee winkels zei het personeel dat de winkel de afhandeling kon regelen. In de andere winkels kregen ze te horen dat Aldi alleen producten in de eerste maand na aankoop terugneemt.

Daarmee overtreedt Aldi de wet. Omdat de supermarkt zich nog steeds niet aan de regels houdt, stapt de Consumentenbond nu naar de ACM. "We hebben Aldi hier al een paar keer op aangesproken en krijgen steeds weer de toezegging dat de klanten in het filiaal met hun spullen terechtkunnen."

Een ondeugdelijk product is een product dat, buiten de schuld van de koper, eerder stuk gaat dan redelijkerwijs verwacht had mogen worden.

'Gevaarlijk' knuffelschaap teruggehaald

Mensen die de afgelopen maanden de knuffel met de naam Texi Tex schaap van de collectie Happy Baby hebben gekocht, moeten deze terugbrengen naar de winkel. Dat heeft de Voedsel en Warenautoriteit dinsdag laten weten.

De oogjes van de knuffel kunnen loskomen. Als een kindje het beest in de mond stopt, bestaat er gevaar op verstikking of kan een kind zich verslikken.

De Texi Tex schaap werd in diverse winkels en via internet verkocht tussen eind november 2014 en 1 juli van dit jaar.

Grote patch Witcher 3 komt eraan

CD Projekt RED werkt aan een grote patch die een aantal irritante puntjes in The Witcher 3: Wild Hunt moeten wegnemen. Wanneer patch 1.07 uitkomt is nog niet bekend. Omdat CD Projekt RED hard bezig is met de patch, wordt er deze week geen gratis DLC weggegeven.

patch

De patch pakt de volgende zaken aan:

 • In de pc-versie loopt Geralt minder soepel dan in bijvoorbeeld de PlayStation-versie. Er komt een alternatieve modus voor Geralt om te bewegen. Ook krijgt het gedrag van je paard Roach enige verbeteringen.
 • Geralt kan maar een beperkt aantal spullen meesjouwen. Om spelers tegemoet te komen, heeft CD Projekt RED wat bedacht:
  • Geralt krijgt een stash-mogelijkheid. Verspreid door het spel komen er punten waar je jouw spullen kunt opbergen. Dat geeft aardig wat ruimte.
  • Zaken die je gebruikt om te craften of  voor alchemie tellen niet meer mee met je gewicht. Dat scheelt aardig wat, als ijzer niets meer weegt.
 • Je inventaris is nogal rommelig. Het kost met een controller aardig wat moeite om even een kippenbout te pakken, laat staan om een specifiek boek te vinden.
  • CD Projekt RED geeft je meerdere sorteermogelijkheden. Dat klinkt veelbelovend.
  • Boeken krijgen hun eigen tabblad. Boeken die je reeds hebt gelezen, worden grijs weergegeven.
  • Je kunt alchemie-recepten en crafting-diagrammen vastzetten. Dat zorgt ervoor dat de ingrediënten en componenten die je hiervoor nodig hebt worden aangemerkt in de voorraad van de handelaren en verkopers.
 • Natuurlijk komen er ook kleine en grotere verbeteringen voor quests, gameplay en grafische weergave.

De vorige patches kwamen altijd eerst uit voor pc en later voor de consoles. Het is niet bekend of patch 1.07 dit patroon volgt, maar het is wel aannemelijk.

Kabinet praat met 50PLUS over belastingen

Premier Mark Rutte en vicepremier Lodewijk Asscher praten dinsdag met 50PLUS over de belastingen. De ouderenpartij wil dat 1 miljard van de geplande 5 miljard aan lastenverlichting wordt gebruikt voor het verhogen van de AOW.

Jan Nagel, Henk Krol en Maarten van Rooijen kwamen tegen12.00 uur aan bij het ministerie van Algemene Zaken.

Het kabinet heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer en heeft daarom de hulp van de oppositie nodig. 50PLUS bezet twee zetels in de Senaat. Het overleg met de D66, GroenLinks, SGP en ChristenUnie over hervorming van het belastingstelsel liep eerder op niets uit.

Kartelwaakhond tikt Deutsche Post op vingers

Deutsche Post heeft in het verleden zijn dominante marktpositie als postbezorger in Duitsland misbruikt en daarmee concurrenten als PostNL benadeeld. Dat heeft het Bundeskartellamt dinsdag laten weten naar aanleiding van een mededingingsonderzoek.

Net als PostNL in Nederland is Deutsche Post verplicht tegen een vergoeding de eindbezorging op zich te nemen van sommige poststukken die door concurrenten worden aangeleverd. Maar daarvoor moesten andere postbedrijven meer betalen dan sommige grote klanten van Deutsche Post zelf. Het werd rivalen zo onmogelijk gemaakt hun diensten tegen concurrerende prijzen aan te bieden aan dergelijke grootverbruikers.

Deutsche Post heeft zijn prijsbeleid inmiddels aangepast. De voormalige monopolist krijgt nog wel een waarschuwing.

Sylvain Chavanel moet op zoek naar ploeg

Geen goed nieuws voor Sylvain Chavanel voorafgaand aan de vierde etappe van de Tour de France. De Franse wielrenner moet op zoek naar een nieuwe ploeg. IAM Cycling meldde vandaag dat zijn contract aan het einde van het jaar niet wordt verlengd.

Chavanel rijdt momenteel in de Tour en staat op de 64e plek in het klassement. De 36-jarige wielrenner won zijn eerste rit in 2000 en pakte sindsdien tientallen zeges. Zo werd hij meermaals Frans kampioen tijdrijden, was hij Frans kampioen op de weg en speelde hij jarenlang een grote rol in de klassiekers. Ook won hij drie Touretappes.

Dit jaar staat de teller nog op nul en ook vorig jaar waren de successen van Chavanel in het shirt van IAM Cycling mager. Aangezien de ploeg zich meer wil richten op de sprints, is er voor Chanavel geen plek meer bij de Zwitserse formatie.

Taxichauffeur die op collega's inreed vrij

De 19-jarige taxichauffeur die vrijdag bij Schiphol op een groep collega's inreed, is maandag vrijgelaten. De rechtbank wil eerst meer onderzoek doen naar wat zich precies heeft afgespeeld op de taxibaan voor de luchthaven. Ze houdt er rekening mee dat de verdachte uit noodweer handelde.

Boze taxichauffeurs blokkeerden vrijdagmiddag enkele uren de taxistrook voor de aankomsthal op Schiphol, uit woede over het verdwijnen van de speciale vergunning voor taxivervoer van en naar de luchthaven.

De politie meldde dat een van de demonstrerende taxichauffeurs tijdens de actie werd aangereden door een niet-vergunninghouder. Het slachtoffer werd gewond naar een ziekenhuis overgebracht.

Taxichauffeur die op collega's inreed vrij (Foto: Novum)
Taxichauffeur die op collega's inreed vrij (Foto: Novum)

Springpret voor volwassenen in Amsterdam

Sportpark Sloten in Amsterdam heeft eind augustus de primeur van het eerste springkussenfestival van Nederland. Wie doorgaans met jaloerse blik naar springende kinderen staart, kan op 29 en 30 augustus zijn hart ophalen op het evenement met tientallen opblaaskastelen speciaal voor volwassenen. Volgens organisator Michiel Döbelman gaat het om het eerste springkussenfestival voor 18-plussers in combinatie met dancemuziek.

Springkussen Festival Amsterdam belooft 4000 volwassenen 7500 vierkante meter aan springplezier, met gigantische opblaaskastelen, springkussens, stormbanen, waterglijbanen en ballenbakken. Over het terrein verspreid staan verschillende podia met dj's.

Op de facebookpagina van het evenement hebben inmiddels bijna 5000 mensen aangegeven dat ze erbij willen zijn.

Griekenland betaalt Russisch gas wel op tijd

Griekenland heeft op tijd betaald voor de levering van gas door Gazprom. Dat maakte het Russische staatsbedrijf dinsdag bekend. Volgens een woordvoerder van Gazprom heeft Griekenland zijn import deze maand nog niet verlaagd ten opzichte van een jaar geleden. Er werd niet vermeld hoe hoog de rekening was.

Gazprom leverde in juli tot dusver 5 à 6 miljoen kubieke meter gas per dag aan het noodlijdende land. Volgens de zegsman wordt er vooralsnog niet met Griekenland gesproken over aanpassingen van het gascontract.

Agenten Den Haag bedreigd

Na de dood van Mitch Henriquez in Den Haag worden meerdere agenten bedreigd. Politiechef Paul van Musscher van de eenheid Den Haag noemde dit dinsdag 'ontoelaatbaar'. Voor de dreigementen aan het adres van de agenten is tot op heden één persoon aangehouden.

Een van de bedreigde politiemensen is Marius Blok, wijkagent van bureau De Heemstraat. De naam en foto van Blok worden gedeeld op sociale media. Daarbij staat: "Dit is de moordenaar van Mitch". Maar Blok zegt op de website van de politie dat hij helemaal niet in het Zuiderpark was, waar de fatale arrestatie van Henriquez plaatsvond.

"Op het moment dat Mitch in het Zuiderpark werd aangehouden, was ik gewoon in mijn wijk, de Schilderswijk, aan het werk." Op de website van de politie zegt hij geraakt en kwaad te zijn: "Ik vind het onbegrijpelijk dat mensen vanuit hun emotie of vanuit sensatiezucht klakkeloos zo'n bericht overnemen."

Waterschappen controleren droge veendijken

Op diverse plaatsen in Nederland worden veendijken de komende tijd extra gecontroleerd op barsten en scheuren. Als het gedurende een lange periode droog is, nemen dijken te weinig water op en bestaat de kans dat ze het gewicht van rivierwater niet meer aankunnen, meldt de Unie van Waterschappen (UVW) dinsdag. Veendijken zijn er onder meer in Utrecht en Noord-Holland.

In de provincie Utrecht bijvoorbeeld gaat het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden dagelijks 45 veendijken controleren op scheuren en barsten opdat ze niet breken of gaan schuiven. De dijken hebben een kern van veen en door droogte kan er water onder terechtkomen. De dijk kan dan gaan drijven op het water en zelfs scheuren.

In augustus 2003 zorgde een dijkdoorbraak in het Utrechtse Wilnis voor grote overlast. Zo'n 2000 inwoners moesten worden geëvacueerd. In de wijk Veenzijde stond het water op sommige plaatsen meer dan een halve meter hoog.

Duitsland klaagt mannen aan voor lidmaatschap IS

Het Duitse openbaar ministerie heeft dinsdag twee mannen aangeklaagd die in 2013 en 2014 in Syrië waren. Ze worden ervan verdacht zich te hebben aangesloten bij terreurbeweging Islamitische Staat.

Volgens het OM gaat het om de 27-jarige Mustafa C. en de eveneens 27-jarige Sebastian B.. De mannen zitten sinds hun arrestatie op 22 januari vast.

De twee zouden in 2013 via Turkije naar Syrië zijn gereisd en aansluiting hebben gezocht bij de groep Muhajirun halab, die later opging in IS. Het tweetal heeft naar verluidt training gekregen en logistieke steun hebben geleverd bij gevechten. Sebastian B. keerde in november 2013 terug naar Duitsland, Mustafa C. in september 2014.

Griekse bedrijven betalen uit in contanten

Meerdere grote bedrijven betalen hun personeel in Griekenland uit in contanten, als gevolg van de sluiting van de banken. Daarmee bieden ze de werknemers de mogelijkheid om volledig over het loon te beschikken.

Onder meer de supermarktketen Delhaize zou zijn personeel van de Griekse tak in cash uitbetalen. Ook Kotsovolos, de Griekse dochteronderneming van het Britse Dixons Carphone en andere internationale bedrijven keren het loon 'handje contantje' uit.

In de confrontatie met de Europese geldschieters besloot de Griekse regering een week geleden de banken te sluiten uit vrees dat het beschikbare geld massaal zou worden opgenomen. De banken blijven nog zeker tot en met woensdag dicht. Het maximum bedrag dat rekeninghouders er kunnen opnemen blijft 60 euro per dag.

Volgens bronnen in de bankensector zal de sluiting van de instellingen zeker nog tot en met vrijdag duren.

Gewonden bij stierenrennen Pamplona

Tijdens de eerste dag van het traditionele stierenrennen in het Spaanse Pamplona is een van de deelnemers op de hoorns genomen. Zes anderen raakten ook gewond in de smalle straatjes van Pamplona.

De ongelukkige waaghals werd gespietst in de oksel. Alle zeven gewonden zijn naar een ziekenhuis gebracht. Details over hun identiteit zijn niet bekendgemaakt.

Het stierenrennen is een van de hoogtepunten van het San Fermin-festival. De stieren worden door de smalle straatjes gejaagd terwijl duizenden mensen hen proberen voor te blijven. Na 850 meter eindigen de stieren in een grote arena met publiek, waar ze worden gedood.

Gewonden bij stierenrennen Pamplona (Foto: Novum)
Gewonden bij stierenrennen Pamplona (Foto: Novum)

Tsipras naar Brussel voor nieuwe gesprekken

De Griekse premier Alexis Tsipras vertrekt dinsdag naar Brussel voor nieuwe gesprekken over een reddingsplan voor zijn land. De premier voelt zich gesterkt door de nee-stem in het referendum van zondag, toen de Griekse bevolking met een ruime meerderheid tegen het reddingsplan van Griekenlands schuldeisers stemde. Maar Tsipras wordt in Brussel geconfronteerd met een naderende deadline en regeringsleiders die meer concessies van Griekenland eisen.

Tsipras deed Brussel maandag een handreiking door zijn in ongenade geraakte minister van financiën Yanis Varoufakis te vervangen. De nieuwe minister, Euclid Tsakalotos, is een 55-jarige econoom en hij zal de gesprekken dinsdag leiden namens de Grieken. "Ik zal niet verhullen dat ik erg nerveus ben", zei hij maandag na zijn beëdiging. "Ik neem nou niet bepaald op het makkelijkste moment in de Griekse geschiedenis het stokje over."

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande spraken maandag over de situatie die is ontstaan door de uitslag van het referendum. "De tijd begint te dringen", zei Merkel. "Voorstellen moeten deze week op tafel komen." De ministers van financiën van de eurozone gaan dinsdagmiddag om de tafel, een top met alle negentien regeringsleiders volgt dinsdagavond.

De Griekse premier heeft gezegd akkoord te willen gaan met strengere bezuinigingen, maar dat hij in ruil daarvoor gunstiger voorwaarden voor het terugbetalen van de Griekse schulden wil. "De premier is (...) vastbesloten een fundamenteel debat aan te gaan over de houdbaarheid van de Griekse staatsschuld", staat in een verklaring die is ondertekend door de partij van Tsipras en drie oppositiepartijen.

Over het afschrijven van Griekse schulden is Europa verdeeld. Onder meer Duitsland blijft fel tegen, maar andere leiders hebben erop gezinspeeld als een van de manieren om de huidige patstelling op te lossen.

De Griekse regering kreeg maandagavond al een tegenvaller te verwerken, toen de Europese Centrale Bank besloot de steun aan de Griekse banken niet uit te breiden. De banken in Griekenland zijn sinds vorie week dicht en burgers kunnen per dag maar zo'n zestig euro pinnen. Zonder meer steun van de ECB beginnen de pinautomaten steeds leger te raken. Veel normale economische activiteiten zijn inmiddels stil komen te liggen. Kleine winkels accepteren alleen nog maar contant geld en leveranciers willen vooraf betaald worden, maar veel Grieken houden het kleine beetje cash dat ze hebben in hun zak.

Samsung ziet winst weer dalen

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics heeft in het afgelopen kwartaal de operationele winst wederom zien dalen. Dat bleek uit voorlopige cijfers die het concern dinsdag openbaarde. Het is voor de zevende kwartaal op rij dat Samsung kampt met een winstdaling.

Onder meer de verkopen van de nieuwe smartphone Galaxy S6 vielen tegen. Hoewel het apparaat bij de presentatie nog in de markt werd gezet als dé concurrent van de iPhone 6 van Apple, bleek dat in de praktijk toch anders. Dat kwam mede doordat de Samsungfabrieken niet aan de vraag konden voldoen. Daardoor bleven de verkopen van het toestel achter.

De operationele winst van Samsung viel in het tweede kwartaal 4 procent lager uit op omgerekend 5,5 miljard euro. Later deze maand worden de definitieve cijfers bekendgemaakt.

Samsung ziet winst weer dalen (Foto: Novum)
Samsung ziet winst weer dalen (Foto: Novum)

Verdachte poging moord seksspel naar PBC

De 29-jarige Margit H. uit Andijk die vorig jaar tijdens een seksspel haar man zou hebben willen vermoorden, wordt deze week voor psychisch onderzoek geplaatst in het Pieter Baan Centrum (PBC) in Utrecht. Dit bleek dinsdag bij een tussentijdse zitting bij de rechtbank in Alkmaar.

H. werkt in het PBC mee aan alle onderzoeken, aldus haar raadsman Robert Polderman. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste in maart wegens poging tot moord al twaalf jaar cel tegen de vrouw. Hoewel was vastgesteld dat zij geen persoonlijkheidsstoornis heeft, bepaalde de rechtbank in een tussenvonnis echter dat extra onderzoek nodig is.

Woonzorgcentrum in Rijswijk ontruimd na brand

Een woonzorgcentrum in Rijswijk is dinsdagochtend ontruimd. Dit gebeurde na een kleine brand waarbij één iemand gewond raakte. De brand woedde in een wooncomplex aan het Van Vredenburchplantsoen.

De brandweer en andere hulpdiensten rukten met veel mensen uit vanwege rookontwikkeling. Omdat veel mensen in het complex niet goed te been zijn, was extra hulp nodig om iedereen zo snel mogelijk buiten te krijgen.

Justin Bieber staat naakt op jacht

Justin Bieber geniet met volle teugen van de zon bij Bora Bora. De zanger besloot het water bij het eiland te verkennen op een plezierbootje en trok daarbij al zijn kleren uit.

Om er zeker van te zijn dat zijn naaktheid niet aan zijn fans voorbij zou gaan, liet Justin zichzelf fotograferen. Het kiekje van zijn blote achterlijf plaatste hij op Instagram.

De foto, waarop te zien is hoe hij op de boot staat en naar een verderop gelegen eiland wijst, kon binnen twee uur al op ruim 750.000 likes en 250.000 reacties rekenen.

Britten herdenken aanslagen Londen

In Groot-Brittannië wordt dinsdag stilgestaan bij de aanslagen op het Londense openbaar vervoer, die precies tien jaar geleden werden gepleegd. Vier symphatisanten van Al-Qaida bliezen zich op 7 juli 2005 op, met 52 doden tot gevolg.

De herdenking begon om 08.50 uur, de tijd van de aanslagen, met een kranslegging in Hyde Park. Later op de dag volgt onder meer een dienst in St. Paul's Cathedral.

Premier David Cameron zei dinsdag dat de recente moord op toeristen in Tunesië - dertig slachtoffers waren Brits - een herinnering is dat de dreiging van terreur nog altijd bestaat.

Wolff: F1-auto's worden echt sneller

De auto's in de Formule 1 worden vanaf 2017 daadwerkelijk een stuk sneller. Dat zegt Toto Wolff, de teambaas van Mercedes, op de officiële F1-website. De Oostenrijker weet zeker dat voorgestelde nieuwe technische reglementen, die de bolides sneller moeten maken, ingevoerd zullen worden.

"We hebben nog tot februari 2016 om erover te stemmen, maar ik geloof dat de teams het er unaniem over eens zijn", aldus Wolff. "Die reglementen gaan er komen."

De F1 zou volgens critici te langzaam zijn geworden en te weinig veeleisend voor de coureurs, die over de boordradio tips en advies krijgen. In mei stelde de Strategy Group, een overlegorgaan van onder meer renstallen en autosportbond FIA, voor om de F1-wagens met ingang van 2017 meer vermogen te geven en van bredere banden en nieuwe vleugels te voorzien.

"De auto's worden in 2017 veel sneller", stelt Wolff. "De rijders gaan weer centraal staan. Ze worden weer volledig verantwoordelijk voor de auto, zonder hulp van de pitmuur."

Meer werk uitzendkrachten in eerste jaarhelft

De werkgelegenheid voor uitzendkrachten is in de eerste helft van dit jaar met 11 procent op jaarbasis gestegen. De omzet van uitzendbureaus lag 12 procent hoger dan in de eerste helft van 2014. Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie ABU dinsdag heeft gepubliceerd.

In de afgelopen periode (week 21 tot en met 24) lag het aantal uitzenduren 9 procent hoger dan een jaar eerder, wat uitzendbureaus 10 procent meer omzet opleverde. Met name de techniekbranche droeg daar aan bij. Daar nam het aantal gewerkte uren met 23 procent toe en de omzet met 20 procent. In de administratieve sector was dat respectievelijk 10 en 11 procent en in de industrie 6 en 7 procent.

Cosby gaf gebruik 'seksdrogeermiddel' toe

De Amerikaanse komiek Bill Cosby heeft in 2005 al toegegeven verdovende middelen te hebben die hij op vrouwen wilde gebruiken voor seks. Hij heeft in ieder geval een vrouw gedrogeerd, gaf Cosby toe. Dat blijkt volgens Reuters uit documenten van een rechtszaak tegen Cosby uit 2005, die zijn opgeëist door persbureau AP.

Bill Cosby wordt door meerdere vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik. Onder anderen voormalig supermodel Janice Dickinson zegt misbruikt te zijn door Cosby. Hij zou haar hebben gedrogeerd en verkracht in 1982. De 77-jarige komiek is door meer dan veertig vrouwen beschuldigd, maar hij is vooralsnog niet aangeklaagd.

De documenten waaruit blijkt dat Cosby inderdaad medische middelen in bezit had, komen van een rechtszaak die werd aangespannen door een universiteitsmedewerker. In 2006 werd een schikking getroffen.

Juncker: Grexit geen optie want te makkelijk

Een oplossing voor Griekenland is er niet zomaar. Dat zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, dinsdag in het Europees Parlement in Straatburg. Hij zei dat dat een vertrek van het land uit de eurozone, of zelfs uit de Europese Unie, geen optie is. "Dat zou een makkelijke oplossing zijn, en die bestaan niet. Het gaat om het sluiten van een compromis."

Dinsdag komen de regeringsleiders en staatshoofden van de negentien eurolanden naar Brussel voor overleg na aanleiding van het referendum in Griekenland. Een oplossing moet niet worden verwacht. De top is vooral bedoeld om met elkaar te praten, zei Juncker, en 'om de orde te herstellen in de situatie'. Hij riep op tot gezond verstand. "We moeten onze ego's, en in mijn geval is dat een groot ego, opzij zetten."

Het is aan de Griekse regering om duidelijk te maken hoe zij een weg uit de crisis ziet, zei Juncker.

Juncker: oplossing Griekenland niet zomaar
Juncker: Grexit geen optie want te makkelijk (Foto: ANP)

Minder vraag naar mobieltjes, tablets en pc's

De vraag naar mobieltjes, tablets en pc's groeit dit jaar minder sterk dan eerder werd aangenomen. De gerenommeerde marktonderzoeker Gartner verlaagde dinsdag zijn prognoses voor dit jaar.

De wereldwijde vraag naar apparaten, de term die Gartner gebruikt voor alle categorieën tezamen, zal dit jaar ten opzichte van 2014 met 1,5 procent toenemen tot 2,45 miljard stuks. In maart rekende Gartner nog op een groei van 2,8 procent tot 2,5 miljard stuks.

Het enige groeisegment is de markt voor mobiele telefoons, de grootste en meest winstgevende categorie. Gartner ziet hier een plus van 3,3 procent dit jaar, waar in maart nog werd gerekend op een toename van 3,5 procent tot 1,9 miljard stuks.

De markt voor pc's blijft onder druk staan en krimpt dit jaar naar verwachting met 4,5 procent tot 300 miljoen. Gartner verwacht pas volgend jaar een verbetering van de pc-markt.

'Klant heeft groente liever niet in plastic'

Wie groenten koopt in een supermarkt of bij de groenteboer heeft die het liefst zonder plastic verpakking. Mensen zien verpakkingen vaak als overbodig, terwijl die vaak juist een belangrijke functie hebben. Dat meldt Milieu Centraal dinsdag op basis van onderzoek van Motivaction.

"De verpakking van veel voeding heeft een functie: het voorkomen van bederf en beschadiging van producten. Komkommers die van ver komen, blijven langer goed in plastic", aldus de organisatie die zich opwerpt als vraagbaak op het gebied van milieu, klimaat en energiebesparing.

Driekwart van de ondervraagden geeft de voorkeur aan onverpakte groenten. Bijna 60 procent van de consumenten denkt dat grote voordeelverpakkingen beter zijn voor het milieu dan portieverpakkingen.

Verkoop caravans stevig in de lift

De stevige groei in de verkoop van caravans blijft aanhouden. In juni werden 34 procent meer nieuwe exemplaren aan de man gebracht dan in dezelfde maand vorig jaar. De camperverkoop pluste vorige maand met bijna 40 procent. Dat blijkt dinsdag gepubliceerde cijfers van brancheorganisaties KCI, BOVAG en databureau VWE.

In de eerste zes maanden van dit jaar werden al 4074 nieuwe caravans verkocht, daar waar het in heel 2014 om amper 5500 exemplaren ging. Het aantal kampeerauto's in Nederland ligt momenteel op een recordniveau van bijna 95.000 en dat blijft maar groeien. In het eerste halfjaar van 2015 werden 943 nieuwe campers op kenteken gezet en dat waren er bijna 14 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Het aantrekken van de caravanverkoop volgt op een jarenlange verkoopdaling. Een jaar of tien geleden kochten we in Nederland nog rond de 20.000 caravans per jaar.

'Afschaffen basisbeurs goed voor 4000 docenten'

 In het hoger onderwijs zullen de komende tien jaar 4000 extra docenten worden aangesteld. Dat blijkt uit de strategische agenda van minister Jet Bussemaker, die de bewindsvrouw dinsdag presenteert. De financiering van de nieuwe docenten komt uit besparingen door de afschaffing van de basisbeurs en invoering van het leenstelsel, bevestigen bronnen tegen het ANP na berichtgeving van de Volkskrant.

Half mei repte Bussemaker nog van vele honderden nieuwe docenten in het hoger onderwijs. Die kan ze betalen door de komst van het sociale leenstelsel waardoor er op termijn jaarlijks ongeveer 1 miljard euro extra vrijkomt voor onderwijs. Ze had al eerder aangegeven dat geld deels te willen gebruiken voor het aanstellen van extra leerkrachten.

'Sociaal leenstelsel goed voor 4000 docenten'
'Afschaffen basisbeurs goed voor 4000 docenten' (Foto: ANP)

Weer mega-nederlaag voor MicronesiŰ

Micronesië blijft voetbalrecords breken, in negatieve zin. De verzameling eilandjes in de Stille Oceaan doet voor het eerst mee aan het Olympisch kwalificatietoernooi in de regio Oceanië, maar kreeg in drie wedstrijden liefst 114 tegengoals.

Het eerste verlies tegen Tahiti (30-0) van vorige week was een evenaring van het record op de Pacifische Spelen, het toernooi waar een ticket voor de spelen in Rio te bemachtigen is. Fiji legde de lat nog wat hoger, door de ploeg van Micronesië een paar dagen later met liefst 38-0 af te drogen.

Dinsdag verloor Micronesië van Vanuatu met nog grotere cijfers: 46-0. Dat was nodig ook, want om door te komen in de poule moest Vanuatu (tweehonderdste op de FIFA-wereldranglijst) het doelsaldo met minstens 30 doelpunten opvijzelen en dan nog maar hopen dat Fiji en Tahiti niet gelijkspelen.

Kwart Nederlanders orgaandonor

Bijna een kwart van de Nederlanders heeft toestemming gegeven voor orgaandonatie, wel verschilt de bereidheid sterk van gemeente tot gemeente. In 2014 stond 40 procent van de bevolking van 12 jaar en ouder ingeschreven in het donorregister, meldt het CBS dinsdag.

Noord-Brabanders zijn het meest bereid organen of weefsels af te staan na hun overlijden (27 procent). Zuid-Holland en Flevoland bungelen onderaan met 21 procent. Op gemeentelijk staat Urk stijf onderaan met 8 procent gevolgd door Staphorst met 12 procent. In Goirle is 33 procent van de bevolking donor. Gemeenten met een hoog aandeel kerkgangers hebben relatief weinig donorregistraties, aldus het CBS.

Kwart Nederlanders orgaandonor
Kwart Nederlanders orgaandonor (Foto: ANP)

WHO dringt aan op hogere belasting op tabak

Om levens te redden en meer geld beschikbaar te maken voor gezondheidszorg moet de belasting op tabak omhoog. Dat vindt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De organisatie adviseert overheden de belasting op sigarettenpakjes te verhogen naar 75 procent van de prijs.

Volgens de WHO zijn er te weinig overheden die gebruik maken van belasting op tabaksproducten om mensen ervan te weerhouden te beginnen met roken of te bewegen tot stoppen. Jaarlijks sterven er ongeveer 6 miljoen mensen aan ziektes door roken. Als er geen maatregelen worden genomen kunnen dat er in 2030 8 miljoen per jaar worden, aldus de WHO.

"Belasting heffen op tabaksproducten is een van de meeste effectieve en rendabele manieren om tabaksgebruik terug te dringen en tegelijk inkomsten te genereren", stelt WHO-chef Margaret Chan. Roken kan onder meer leiden tot ernstige niet-overdraagbare ziekten als kanker, hart- en vaatziekten en diabetes.

WHO dringt aan op hogere belasting op tabak
WHO dringt aan op hogere belasting op tabak (Foto: ANP)

Touretappe van vandaag: rijden over kasseien!

Het houdt maar niet op met de mooie etappes in de eerste week in de Tour de France. Na de eerdere waaierrit en aankomst op de Muur van Hoei van gisteren volgt er nu, net als vorig jaar, weer een kasseienetappe. Voor sommige klassementsrenners wordt het vandaag vooral zaak geen tijd te verliezen.

Chris Froome rijdt in de gele trui en die zal alle zeilen bij moeten zetten. Vorig jaar viel hij uit tijdens de kasseienrit, die onder heel andere omstandigheden werd verreden. Vincenzo Nibali en Lars Boom zullen ongetwijfeld hopen op een zelfde koersverloop als vorig jaar. Nibali pakte veel tijd op zijn concurrenten, terwijl Boom de rit wist te winnen.

Seraing
Seraing is een voorstad van Luik met ongeveer 63.000 inwoners. De stad is vooral bekend vanwege de Toespraak van Seraing. Op 1 oktober 1927 hield Koning Albert I van België in de fabrieken van de Britse industrieel John Cockerill in Seraing. De rede staat in België bekend als de start van de verdere ontwikkeling van wetenschappelijke instellingen in de jaren ’30.

Seraing heeft al een grote geschiedenis in de wielersport. Zowel de Tour, de Giro als de Vuelta deed de voorstad van Luik al eens aan. De Tour kwam in 1995 langs, toen met een individuele tijdrit de achtste etappe verreden werd. De tijdrit was nog maar eens een kolfje naar de hand van Miguel Indurain.

In 2006 was Seraing zelfs de startplaats van een grote ronde. In dat jaar begon de Giro d’Italia daar met een individuele tijdrit over 6,2 kilometer. De Vuelta ten slotte kwam dan wel nooit aan in Seraing, maar in 2009, toen de Vuelta van start ging in Assen, ging de vierde rit door Seraing op weg naar het naastgelegen Luik. In 2012 kwam de Tour voor het laatst langs in Seraing. Toen won Peter Sagan de eerste etappe.

Cambrai
De stad Cambrai kent 33.500 inwoners en is de historische hoofdstad van het Kamerijkse. De stad is bekend door de bêtise de Cambrai, een karamelsnoepje dat volgens de overlevering is ontstaan omstreeks 1850 door een vergissing in de bereiding. Deze lekkernij kreeg wereldwijde bekendheid door het Asterix-verhaal De ronde van Gallia, waarin de stripheld bêtises koopt om aan te tonen dat hij in Cambrai is geweest.

De stad kreeg twee keer eerder de Tour op bezoek. In 2004 vond er de start plaats van de door US Postal gewonnen ploegentijdrit naar Arras, terwijl in 2010 er een etappe startte die in Reims eindigde. De sprint daar werd gewonnen door de Italiaan Alessandro Petacchi.

John Degenkolb won eerder dit jaar de kasseienklassieker Parijs - Roubaix (Pro Shots/George Deswijzen)
John Degenkolb won eerder dit jaar de kasseienklassieker Parijs - Roubaix (Pro Shots/George Deswijzen)

Etappebeschrijving
Voor het tweede jaar op rij kent de Tour de France een rit met kasseistroken erin. Veel epischer dan de rit van vorig jaar, toen Lars Boom won in de regen, kan het niet worden, maar we hopen er uiteraard wel op!

In totaal wordt er over zeven kasseistroken gereden van in totaal 13,3 kilometer. De laatste strook, secteur d'Avesnes-les-Aubert à Carnières, is 2,3 kilometer lang en eindigt op tien kilometer van de finish. De twee stroken ervoor zitten ook in de klassieker Parijs - Roubaix, waarvan de Fontaine-au-Tertre à Quiévy de zwaarste is met zijn 3,7 kilometer aan lengte en met 4 sterren staat genoteerd. Het zal aan de weersomstandigheden liggen om te zien hoe zwaar de koers daadwerkelijk wordt.

Voor Robert Gesink en Chris Froome is het vooral opletten, beide hebben tijdens een kasseienrit al eens op de grond gelegen, waarbij Froome zelfs direct met opgeven. Ook voor de Spanjaarden Alberto Contador en Alejandro Valverde en de Colombiaan Nairo Quintana zal het een zware dag worden, terwijl Vincenzo Nibali vorig jaar liet zijn dat hij zich goed kan redden op de kasseien. Voor de winst zal het vooral gaan tussen de specialisten die ook in het voorjaar om de zege strijden.

Profiel van de vierde etappe (Bron: LeTour.fr)
Profiel van de vierde etappe (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na etappe 3

# Rijder Nat Team Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 07h 11' 37''
2. Tony Martin Dui Etixx-Quick Step + 00' 01''
3. Tejay van Garderen VS BMC + 00' 13''
4. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 00' 26''
5. Greg van Avermaet Bel BMC + 00' 28''
6. Peter Sagan Slw Tinkoff-Saxo + 00' 31''
7. Rigoberto Uran Uran Col Etixx-Quick Step + 00' 34''
8. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 00' 36''
9. Geraint Thomas GBr Team Sky + 01' 03''
10. Zdenek Stybar Tsj Etixx-Quick Step + 01' 04''
11. Warren Barguil Fra Giant-Alpacin + 01' 07''
12. Bauke Mollema NED Trek + 01' 32''
13. Vincenzo Nibali Ita Astana + 01' 38''
14. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 01' 39''
15. Roman Kreuziger Tsj Tinkoff-Saxo + 01' 51''
16. Alejandro Valverde Spa Movistar + 01' 51''
17. Nairo Quintana Col Movistar + 01' 56''
18. Joaquin Rodriguez Spa Katusha + 02' 00''
19. Michal Kwiatkowski Pol Etixx-Quick Step + 02' 02''
20. Daniel Martin Ier Cannondale-Garmin + 02' 06''

FOK!sport favorieten voor de etappe
De favorieten voor deze rit moet vooral worden gevonden in de specialisten. John Degenkolb won eerder dit jaar Parijs-Roubaix en maakte ook tijdens deze ronde al voldoende indruk. Hetzelfde geldt voor Peter Sagan. Verder zijn er nog tal van andere renners die kans maken op de zege, waaronder de winnaar van vorig jaar; Lars Boom. Echter lijkt hij nu minder in vorm te zijn dan toen. 

***** John Degenkolb
**** Peter Sagan, Zdenek Stybar
*** Alexander Kristoff, Greg van Avermaet
** Sep Vanmarcke, Geraint Thomas
* Arnaud Démare, Lars Boom

Winnaars Xiaomi Mi Band

In samenwerking met Tmart.com hebben we vijf exemplaren van de Xiaomi Mi Band kunnen weggeven. Het antwoord op de vraag 'hoeveel dagen kan de Mi Band mee volgens de specificaties' was te vinden in de review, en 30 dagen was dan ook de juiste keuze. De gelukkige winnaars zijn:

 • Deepfreeze
 • GotC
 • Tijnes
 • hiddit
 • peter.rik

De prijs komt zo snel mogelijk jullie kant op, en als je nog vragen over het apparaatje hebt kan je altijd terecht in het Chinese Webshops topic op het forum waar bijna iedereen wel zo'n bandje heeft. 

Voor de verliezers, lees even verder. Tmart heeft een coupon beschikbaar gesteld waarmee je de Xiaomi band met 3 dollar korting kan aanschaffen!

Xiaomi Mi Band + Coupon: XIAOMI voor $16,99 inclusief verzending

En als je iets anders interessants ziet in de categorie 'wearables' krijg je nog 5% korting met coupon juwd5

miband (Foto: rene90)

Krasse bejaarde (76) bekrast auto's

Die bejaarden van tegenwoordig... In Weert (provincie Limburg) heeft de politie een bejaarde man gearresteerd die mogelijk tientallen auto's heeft bekrast. Dat meldt de NOS.

Twee wandelaars zagen de man met een hond langs een auto lopen. Ze hoorden ineens een krassend geluid. De wandelaars spraken de man daarop aan. Hij zei dat hij niets had gedaan, maar op de auto zaten wel degelijk krassen.

In het gras vonden de voorbijgangers een scherp voorwerp. Ze waarschuwden daarop de politie. Die kwam ter plaatse en heeft de 76-jarige man, een inwoner van Weert, opgepakt.

De politie doet onderzoek naar het incident. Mogelijk is er een verband met de tientallen andere bekraste auto's van de afgelopen maanden. Volgens de lokale website Weert de gekste is er dit jaar al voor duizenden euro's aan schade aangericht aan auto's.

Londense haatprediker: 70.000 euro aan uitkeringen

Hij haat de westerse wereld en is een inspiratiebron voor meerdere moslim-terroristen. Maar ondertussen houdt haatprediker Hani al-Sibal wel vrolijk zijn hand op voor uitkeringen in het Verenigd Koninkrijk. De 54-jarige Egyptenaar en zijn gezin vangen jaarlijks 50.000 pond (70.000 euro) aan uitkeringen, toelages en huursubsidie. Dat schrijft The Daily Mail.

Al-Sibal woont in een huis van 1 miljoen pond (1,4 miljoen euro) in een keurige wijk in West-Londen. De metroaanslagen in Londen, vandaag precies 10 jaar geleden, noemde hij 'een grote overwinning'. De Al-Qaeda-geestelijke beschouwt de dood van Osama bin Laden als een gedenkdag. Het International Centre for Counter-Terrorism zegt in een rapport dat Al-Sibal een invloedrijke persoon is voor de Tunesische terreurgroep Ansar al-Sharia. Uit die groep komt Seifeddine Rezgui, de terrorist die eind juni 38 toeristen vermoordde in Tunesië.

Rechtszaken
Dat is nog niet alles. De Britse inlichtingendienst zoekt naar banden tussen al-Sibai en het West-Londense terreurnetwerk waaruit de koppen-hakkende IS-strijder 'Jihadi John' afkomstig is. Verder staat hij onder verdenking van uitkeringsfraude. De Britse regering probeert al vijftien jaar om hem het land uit te zetten. Zonder succes, want al-Sibai beroept zich steeds op het Europees mensenrechtenverdrag. Daarin is het recht op een gezinsleven vastgelegd. Met zijn riante uikeringen kan hij de benodigde rechtszaken probleemloos bekostigen.

De moslim-extremist woont met zijn vrouw en vijf kinderen in een riante vijfkamerwoning in Ravenscourt Park. Voor de deur heeft hij een eigen invalideparkeerplaats voor zijn Toyota. Een journalist van The Daily Mail vroeg al-Sibai naar zijn dubbele moraal en waarom hij het gerechtvaardigd vindt om de verzorgingsstaat zo uit te melken. 'Vraag dat maar aan David Cameron, vraag het niet aan mij', was zijn antwoord.

'Jihad-uitkering'
Al-Sibai is niet de enige haatbaard die gretig gebruik maakt van de Britse verzorgingsstaat. Anjem Choudary, oprichter van Islam4UK, roept zijn volgelingen op om hun Jobseeker's Allowance te innen. Om grappig te doen, noemt hij dat Jihadseeker's Allowance. Zelf ontvangt hij jaarlijks 25.000 pond aan uitkeringen. Ook haatimam Abu Hamza ontving in het verleden duizenden ponden aan uitkeringen, maar hij zit inmiddels een levenslange gevangenisstraf uit in de Verenigde Staten. Britse politici hebben woedend op de nieuwste onthulling van The Daily Mail gereageerd. Ze willen dat de haatbaard het land wordt uitgezet.

Senaat South Carolina wil omstreden vlag weg

De Senaat in de Amerikaanse staat South Carolina wil af van de Confederate Flag. Van de 40 senatoren vinden er 37 dat de vlag mag worden weggehaald bij het parlementsgebouw, meldt The New York Times. Critici zien de vlag als een symbool voor de onderdrukking van Afro-Amerikanen, slavernij en rassenhaat.

De confederatievlag is een rode vlag met een wit en blauw andreaskruis en dertien sterretjes. Het was de vlag van de zuidelijke staten die zich in 1860 en 1861 afscheidden van de Verenigde Staten. Gouverneur Nikki Haley van South Carolina riep eerder al op om de vlag te verwijderen van overheidsgebouwen en -grond. Het Huis van Afgevaardigden moet nog stemmen over het voorstel om de vlag weg te halen.

South Carolina was de eerste staat die zich afsplitste. In de burgeroorlog die volgde ging de confederatie uitgeput ten onder in 1865. Recent is de discussie over de vlag opnieuw opgelaaid. Aanleiding hiervoor was de schietpartij op 17 juni in een kerk in Charleston. Een blanke racist schoot daar negen Afro-Amerikanen dood. Op foto's poseerde hij onder meer met de omstreden vlag.

Dodelijk verleden 44

Ik kende het, het was mijn apotheek in Nederland. Ik raakte de spullen die in mijn omgeving stonden aan om er zeker van te zijn dat ik niet droomde, alles voelde heel echt. Toch was er iets dat niet klopte, het rook niet als mijn apotheek. Ik wist nu dat ik er niet was en dat ik dus moest dromen. Maar het was zo verdomd echt. Ik opende mijn ogen en zag Greta.
‘Jezus, wat doe je met mij? Hoe is het mogelijk dat alles zo echt was?’ Ze pakte mijn handen. Haar ogen straalden en ik snapte absoluut niet waarom.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
©FOK.nl e.a.