Tsipras naar Brussel voor nieuwe gesprekken

De Griekse premier Alexis Tsipras vertrekt dinsdag naar Brussel voor nieuwe gesprekken over een reddingsplan voor zijn land. De premier voelt zich gesterkt door de nee-stem in het referendum van zondag, toen de Griekse bevolking met een ruime meerderheid tegen het reddingsplan van Griekenlands schuldeisers stemde. Maar Tsipras wordt in Brussel geconfronteerd met een naderende deadline en regeringsleiders die meer concessies van Griekenland eisen.

Tsipras deed Brussel maandag een handreiking door zijn in ongenade geraakte minister van financiën Yanis Varoufakis te vervangen. De nieuwe minister, Euclid Tsakalotos, is een 55-jarige econoom en hij zal de gesprekken dinsdag leiden namens de Grieken. "Ik zal niet verhullen dat ik erg nerveus ben", zei hij maandag na zijn beëdiging. "Ik neem nou niet bepaald op het makkelijkste moment in de Griekse geschiedenis het stokje over."

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande spraken maandag over de situatie die is ontstaan door de uitslag van het referendum. "De tijd begint te dringen", zei Merkel. "Voorstellen moeten deze week op tafel komen." De ministers van financiën van de eurozone gaan dinsdagmiddag om de tafel, een top met alle negentien regeringsleiders volgt dinsdagavond.

De Griekse premier heeft gezegd akkoord te willen gaan met strengere bezuinigingen, maar dat hij in ruil daarvoor gunstiger voorwaarden voor het terugbetalen van de Griekse schulden wil. "De premier is (...) vastbesloten een fundamenteel debat aan te gaan over de houdbaarheid van de Griekse staatsschuld", staat in een verklaring die is ondertekend door de partij van Tsipras en drie oppositiepartijen.

Over het afschrijven van Griekse schulden is Europa verdeeld. Onder meer Duitsland blijft fel tegen, maar andere leiders hebben erop gezinspeeld als een van de manieren om de huidige patstelling op te lossen.

De Griekse regering kreeg maandagavond al een tegenvaller te verwerken, toen de Europese Centrale Bank besloot de steun aan de Griekse banken niet uit te breiden. De banken in Griekenland zijn sinds vorie week dicht en burgers kunnen per dag maar zo'n zestig euro pinnen. Zonder meer steun van de ECB beginnen de pinautomaten steeds leger te raken. Veel normale economische activiteiten zijn inmiddels stil komen te liggen. Kleine winkels accepteren alleen nog maar contant geld en leveranciers willen vooraf betaald worden, maar veel Grieken houden het kleine beetje cash dat ze hebben in hun zak.