Kabinet blijft open voor samenwerking met Griekenland

Het kabinet blijft open staan voor samenwerking met Griekenland. Maar de Griekse regering zal de verantwoordelijkheid moeten nemen om de overheidsfinanciën op orde te brengen en de noodzakelijke hervormingen door te voeren.

Dat heeft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën maandag aan de Tweede Kamer geschreven in de aanloop naar een debat later op de avond. Aanleiding is het 'nee' van de Griekse bevolking tegen de eisen van de internationale geldschieters. De Kamer wil weten wat de inzet van het kabinet is tijdens de vergaderingen dinsdag in Brussel van de eurolanden.

"De inzet van het kabinet is en blijft om tot een geloofwaardige oplossing te komen voor zowel Griekenland als de Eurozone als geheel. Nederland blijft derhalve open staan voor samenwerking met Griekenland, mede in het belang van de Griekse bevolking zelf."

Het enthousiasme voor een snel akkoord met Athene is wel afgenomen in EU-lidstaten na het klinkende 'nee' dat de Griekse kiezers zondag lieten horen.

Banken blijven dicht
De Griekse banken blijven ondertussen op dinsdag en woensdag dicht. Het maximum opneembare dagbedrag blijft 60 euro, laat de Griekse bankvereniging weten. Een week geleden  besloot de regering de banken te sluiten uit vrees dat al het beschikbare geld zou worden opgenomen. Toen werd aangekondigd dat de banken dinsdag 7 juli weer gewoon open zouden gaan.

Maar zonder snel nieuwe afspraken te maken over noodkrediet, dreigt het land geen enkele rekening meer te kunnen betalen en dreigt het betalingsverkeer weg te vallen. Athene heeft daarom weer bij de Europese Centrale Bank aangeklopt om de Griekse banken meer ondersteuning te geven. Het ECB-bestuur zou daar volgens Franse media maandagavond over vergaderen. Griekenland moet trouwens 20 juli 3,5 miljard euro terug betalen aan de ECB.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt maandagavond de Franse president François Hollande over de kwestie. Dinsdag is er in Brussel crisisoverleg van de eurolanden.

Griekenland trad in 1981 toe tot de Europese Unie toe en in 2001 werd het land de twaalfde lidstaat met de euro als munteenheid. Over de blijkbaar onjuiste gronden waarop die beslissing destijds werd gebaseerd is de laatste jaren veel te doen geweest. Nu lijkt de unie echter voor het voldongen feit te staan dat de ontstane eurocrisis links- of rechtsom zal moeten worden opgelost.

Griekse banken dicht op dinsdag en woensdag
Kabinet blijft open voor samenwerking met Griekenland (Foto: ANP)