Grieks nee: reactie Rutte en andere regeringen
Europese regeringsleiders en bewindspersonen hebben gereageerd op de uitslag van het referendum in Griekenland. De Grieken stemden zondag in ruime meerderheid tegen de voorliggende bezuinigingsvoorstellen. Premier Mark Rutte vindt dat de uitslag de situatie nog ingewikkelder heeft gemaakt dan zij al was.
Rutte heeft zondagavond na de eerste uitslagen telefonisch contact gehad met meerdere collega's in Europa. Hij zal dinsdag deelnemen aan een extra overleg van de leiders van de eurolanden over Griekenland.
Dijsselbloem: betreurenswaardig
Jeroen Dijsselbloem, eurogroep-voorzitter en minister van Financiën, noemt de uitslag 'zeer betreurenswaardig voor de toekomst van Griekenland'. Tegenover de NOS herhaalt hij dat moeilijke maatregelen en hervormingen onontkoombaar zijn voor het herstel van de Griekse economie. Dijsselbloem wacht nu af met welke initiatieven de Grieken komen. De Eurogroep, die bestaat uit de ministers van Financiën van de eurolanden, komt dinsdag bijeen, voorafgaand aan de extra eurotop.
Duitsland: eenzaamheid
Sigmar Gabriel, de Duitse minister van Economische Zaken, zei dat het nagedoeg ondenkbaar is om een nieuw steunprogramma voor Griekenland te bespreken als dat land zo duidelijk tegen verdere hervormingen heeft gestemd. 'Met de afwijzing van de spelregels die gelden in de eurozone is praten over een miljardenprogramma vrijwel onvoorstelbaar', zei de SPD-politicus. 'Tsipras en zijn regering hebben het Griekse volk een pad van bittere eenzaamheid en hopeloosheid op geleid.'
Zijn collega van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, zei dat de uitkomst van het referendum geaccepteerd moet worden. Hij blijft wel van mening dat het aan de Grieken is om stappen te zetten. 'Athene moet bepalen welke conclusies ze aan deze uitslag willen verbinden.'
Polen: Grexit
De Poolse premier Ewa Kopacz is wat meer uitgesproken. Als Griekenland inderdaad tegen het voorstel van de schuldeisers heeft gestemd, heeft het land geen andere keus dan de eurozone te verlaten, meent de premier. Polen maakt geen deel uit van de eurozone. Het land wil in de toekomst toetreden tot de euro, maar daarvoor bestaat weinig steun onder de bevolking.
EU: respecteren
De Europese Commissie neemt nota en respecteert het resultaat van het referendum. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker gaat overleggen met de leiders van de andere eurolanden en de Europese instellingen. Hij heeft maandagochtend telefonisch overleg met de Donald Tusk, de Europees president uit Polen. Ook spreekt hij met Jeroen Dijsselbloem (voorzitter eurogroep) en de president van de Europese Centrale Bank.
Griekenland: ja voor democratisch Europa
Yanis Varoufakis, de Griekse minister van Financiën, zegt dat de tegenstem van de Griekse bevolking 'een groot ja is voor een democratisch Europa'. Hij herhaalde dat hij op korte termijn een akkoord met de geldschieters verwacht.
Optimist
Netjes, moeten eens meer landen doen, luisteren naar je burgers die denken democratisch bestuurd te worden.
"Het is niet eens lekker bier" - james bond over heineken.
Caffas Rain ook op spotify
Ze injecteren gewoon nog een keer een paar miljard belastinggeld in Griekenland in ruil voor een nieuw wurgcontract.
Dat geld komt niet terecht bij het volk maar bij de banken en bedrijven die er een teringzooi van hebben gemaakt.
Via een omweg gaat dat geld dus van de Europeese belastingbetaler naar een paar miljardairs die eigenlijk aan het begin van de hele shitzooi stonden.
En dan is het afwachten.
Als Griekenland niet betaald is er wat europees geld "weg", nobody cares.
Als Griekenland wel betaald krijgt Europa het 10 voudinge terug in de loop der jaren.
Krijgt het Nederlandse volk ooit nog een rooie cent te zien? Nope, in geen enkel scenario.
Krijgt het Griekse volk nog een rooie cent te zien? Nope, die gaan hoe dan ook de hoofdsom betalen.
En waar blijft al die poen? Kijk DAT is de goede vraag.
Kortom, we weten nog niks. Geef de domme burger maar het idee dat ze mogen meepraten.
Was het nog niet duidelijk? De Grieken gaan niet schuiven. Nu niet, nooit niet. Dus Pechtold kan lang wachten.
Als puntje bij paaltje komt, nu dus, zijn de Grieken bereidt dieper te gaan dan Pechtold en de Euro clubs. Dus of hij moet terug op zijn woorden, of hij zal nog wel merken dat de Grieken echt Drachmes gaan drukken als ze met hun rug tegen de muur staan. Dan staat de EU ook voor paal. Hoe dan ook, of meneer Pechtold snapt het echt niet, of hij bluft met kaarten die hij niet heeft.
In Nederland is de situatie niet veel beter maar gelukkig hebben we meer geld om te verbrassen.
Vergis je niet, morgen kunnen wij net zo goed aan de beurt zijn. Er is geen enkele reden om de EU, politici en banken te vertrouwen. Laat je niet voor de gek houden door die gladjakkers.
"De Grieken", alsof het volk hun zakken loopt te vullen.
Indien er weinig steun onder de bevolking is betekent dat dus dat het "land" niet wil toetreden. Dat betekent dat een kleine politieke elite wil toetreden.
nee, Griekenland was als een Tokkie die bij de schuldhulpverlening aan kwam kloppen en het door zijn gedrag voor zichzelf onmogelijk gemaakt heeft. En ik vind het erg jammer voor die veertig procent van de Grieken die dat wel doorhebben. Want die worden even hard getroffen als de zestig procent die wel die middelvinger tegen de EU opstaken.
foto
Over de ruggen van de burgers van de rijkere EU landen (van een kale kip kun je tenslotte geen veren meer plukken) worden honderden miljarden naar banken in Europa en Amerika gesluist. Dezelfde banken die Griekenland hebben geholpen met leugens EU lid te worden. Laten wie die eens gaan aanpakken zou ik zeggen.
En laten vooral de rol van Frankrijk niet vergeten. Die hebben het hardst geschreeuwd om Griekenland en andere bananenrepublieken bij de EU te krijgen om te verhullen dat hun eigen economie er niet best voor staat.
PS: Het lijkt me in deze fase ook heel goed om een oogje op onze pensioenpot van om en nabij de 1000 miljard te houden. Daar is wereldwijd erg veel belangstelling voor.
Nadat het volk is genaaid door deze instituten moeten ze van jou weer in hun armen rennen voor een oplossing. Ze gaan Griekenland wel even omtoveren tot een moderne welvaartsstaat
Ik zal Duitsland 1933 er maar weer bijhalen als economisch wonder. Die gingen niet op de kapitaalmarkt smeken om geld maar drukte hun eigen geld (gebaseerd op arbeid) om de economie weer op poten te zetten. Terwijl de rest van de wereld nog in de diepe depressie zat gingen arbeiders lekker op vakantie tripjes in Duitsland, toen nog ongehoord in de geschiedenis.
Griekenland staat ijzersterk met de juiste leiderschap. Ze lopen wel de kans dat ze Griekenland gaan saboteren als ze buiten het "geaccepteerde monetaire model" stappen. De wereld moet niet gaan zien dat de feta boeren binnen 2 jaar op volle toeren draaien zonder de EU
I.M.F. Agrees With Athens That Greece Needs Debt Relief
Ik ben echt een socialist.
Oprotten met dat bureaucratisch geld verslindende monster.
Rutte zegt hier gewoon dat hij tot noch toe nog helemaal niet had nagedacht over hoe de Grieken zelf denken over de situatie. Hoe kan hij dat nu zeggen?
Als gevolg daarvan stemde het Griekse volk 'nee'.
En wordt de humanitaire crisis weer groter.
Linksom of rechtsom (of ze nu 'ja' of 'nee' stemden) is het gewone Griekse volk alsnog de pineut.
Het zijn de banken en de grote bedrijven geweest die het meeste hebben geprofiteerd van de leningen.
Of dacht je dat de gewone Griekse burgers zelf leningen hebben afgesloten voor nutteloze snelwegen en viaducten?
In a sky of a million stars
De Grieken hebben alleen maar gestemd tegen de eisen die de schuldeisers hebben gemaakt, en tegen de starre en strenge houding van de schuldeisers. Je kan ook concluderen dat de schuldeisers meer rekening moeten houden met het feit dat het om mensen gaat en niet alleen om cijfers.
Dwz. dat de schuldeisers moeten beseffen dat er naast de virtuele cijfertjeswereld ook een werkelijke wereld is, waarin mensen leven. En dat het niet aan hen is om te bepalen hoe mensen moeten leven.
Het probleem is het samen laten komen van de virtuele cijfertjeswereld en de werkelijke wereld. Die schuldeisers beseffen te weinig dat hun tabellen en statistieken werkelijke mensen betreffen. En dat problemen niet simpel op te lossen zijn door wat heen en weer te schaken met fondsen en wetten.
Een regering moet doen wat het volk wil. Daarom mag een bank niet bepalen wat een regering moet doen. Het zou al te gek zijn als de banken zouden beslissen over hoe miljoenen mensen moeten leven. Waarom zouden we dan nog regeringen en democratie nodig hebben?
En dan heb ik het er nog niet over dat het in feite rijke Amerikanen zijn, die via het IMF proberen Europese burgers te besturen.
Die rijke Amerikanen zijn vergeten dat je een volk alleen tot medewerking kan bewegen door samen met dat volk tot een oplossing te komen, of door ze militair tot medewerking te dwingen. Door het zo op de spits te drijven, blijft straks alleen nog de militaire optie over.
Nou, dat zou fijn zijn: worden we voor een tweede keer door bankiers tot een oorlog gedwongen. Gaan we dat toestaan? Waarom kunnen die bankiers niet verantwoordelijker omspringen met hun geld?
En dan nog: het gaat om Amerikaans geld. Ze drukken dat bij alsof het wc papier is. Maar als je dan de waarde van hun geld betwist, dan sturen ze het leger op je af. Dat is geen instelling waarmee de wereld stabiel gehouden kan worden. Elke luchtbel die ze creëren kan dan tot een oorlog leiden.
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken