IMF bevestigt: Griekenland is wanbetaler

Griekenland heeft inderdaad niet aan de aflossingsplicht van het International Monetair Fonds (IMF) voldaan, bevestigde het IMF dinsdag (Amerikaanse tijd). Door het uitblijven van een akkoord tussen Griekenland en de andere eurolanden over de voortzetting van noodsteun hebben de Grieken er de middelen niet voor. Maar een vertrek uit de euro volgt hiermee niet vanzelf.

Griekenland had al aangekondigd dat het een bedrag van bijna 1,6 miljard euro niet over zou maken. Het IMF heeft bevestigd dat het land om uitstel van betaling heeft gevraagd. Dat verzoek zal worden bekekeken, meldde een woordvoerder aan persbureau Reuters. Er zou volgens de NOS inmiddels ook al over worden gepraat.

Met de ontstane situatie begeeft de EU, en met name de eurozone, zich op nieuw terrein. Maar ook de wereld: het gaat om de eerste officiële IMF-wanbetalerstatus van een zogeheten ontwikkeld land.

Een vertrek van de Grieken uit de euro of de EU lijkt evenwel nog niet per se aanstaande. De Duitse bondskanselier Angela Merkel sloot dinsdagavond niet uit dat er opnieuw zal worden onderhandeld.

Geopolitiek
Voornamelijk de VS lijkt er veel aan gelegen dat de EU en de Grieken er links- of rechtsom alsnog uitkomen. Dat zou onder meer te maken hebben met strategische en geopolitieke belangen met betrekking tot Rusland, de Balkan en de Zwarte Zee. Ook China stuurt aan op een akkoord.

Ook beleggers lijken er vooralsnog op te gokken dat de situatie alsnog met een deal wordt beklonken. Dat kan echter niet voor de uitslag van het Griekse referendum van zondag 5 juli. Daarin moet de bevolking ja of nee zeggen tegen het door de schuldeisers voorgelegde bezuinigings- en steunplan.

Premier Alexis Tsipras heeft zijn politieke toekomst aan de uitkomst verbonden en roept het land op om nee te stemmen. De laatste dagen roert het ja-kamp zich evenwel, getuige een grote demonstratie dinsdagavond in Athene.

IMF bevestigt dat Griekenland niet betaalt
IMF bevestigt: Griekenland is wanbetaler (Foto: ANP)