Nederland na verlenging naar halve finale WK CP-voetbal

De Nederlandse CP-voetbalploeg heeft zich in het Engelse Burton met een overwinning op de VS geplaatst voor de halve finale van het WK 7-a-side. Dat is de paralympische vorm van voetbal, gespeeld door mensen met cerebrale parese, ook wel een hersenverlamming genoemd. Door het bereiken van de kwartfinale plaatste Nederland zich eerder al voor de Paralympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro.

De eerste helft kende weinig grote kansen. De meest uitgelezen kans kwam op naam van Ilja Visker, die zijn inzet net langs het doel van de Amerikaanse keeper Marthell Vazquez zag rollen. Ook de VS kreeg een kansje, maar na de eerste helft van dertig minuten stond het nog altijd 0-0.

In de tweede helft dacht Jeroen Saedt Nederland op voorsprong te zetten, maar via een Amerikaanse verdediger en de lat kwam de bal net voor de doellijn op het veld. Visker kreeg nog een kans, maar kopte niet veel later de bal over het open doel. In de 39e minuut was het dan eindelijk raak: verdediger Jeroen Schuitert kreeg de bal van een afstandje aangespeeld en zorgde met een mooie uithaal voor de openingstreffer. Nederland kon nog geen tien minuten genieten van de voorsprong, want al snel stond het 1-1 door een penalty van David Garza.

Alle wedstrijden van dag acht, te beginnen met Nederland tegen de VS (Bron: YouTube)

Er zou in de reguliere speeltijd niet meer gescoord worden - ook al kwam Garza nog erg dicht bij de 2-1 voor de VS - waardoor er een verlenging van twee keer tien minuten noodzakelijk was. Nederland had het in de eerste extra helft moeilijk, maar wist een tegentreffer te voorkomen. Tijdens de rust bleek de gouden wissel gemaakt te worden: Visker verliet het veld, Peter Kooij kwam erin. Met nog twee minuten te spelen was het uitgerekend Kooij die de beslissende goal maakte: 2-1.

Nederland speelt vrijdag in de halve finale tegen paralympisch- en wereldkampioen Rusland, dat gastland Engeland met 5-0 versloeg. De wedstrijd begint om 20.00 uur Nederlandse tijd en zal via YouTube live te volgen zijn. In de andere halve finale neemt Oekraïne het op tegen Brazilië, waarbij in tegenstelling tot het valide voetbal Oekraïne de favoriet is.

De officiële livestream van het WK CP-voetbal, waar vrijdag de halve finales - inclusief die van Nederland - live te kijken zullen zijn (Bron: YouTube)