Bizarre ontknoping schietfinale Spelen, Hellenbrand 15e

Het eerste onderdeel van het schieten op de Europese Spelen in Baku kende dinsdagochtend een dramatische ontknoping. De Italiaan Niccolo Campriani - op de Olympische Spelen in Londen goed voor zilver - gaf het goud op het 10 meter luchtgeweer in het allerlaatste schot weg.

Met nog slechts één schot te gaan in de finale leek het goud zo goed als binnen voor de 27-jarige Campriani, die in Londen op de 50 meter drie posities goud won. Met 197,5 punten had hij 1,1 punt voorsprong op de 40-jarige Wit-Rus Vitali Bubnovich, een straatlengte voorsprong in een sport waar het om tienden van punten gaat. Onder druk van het klappende publiek ging het echter fout voor Campriani, die slechts 9,1 punten noteerde bij zijn laatste schot. Bubnovich profiteerde dankbaar en schoot zich met 10,4 punten alsnog naar het goud.

"Ik voel me op dit moment de gelukkigste man op aarde", aldus een overrompelde Bubnovich. Dat gold uiteraard niet voor Campriani: "Bij het laatste schot had ik de trekker eerder over moeten halen. Ik legde aan, twijfelde en verloor zo het juiste moment om te schieten. Dat is een les voor de toekomst." De Nederlander Peter Hellenbrand kwam niet door de kwalificaties van het onderdeel waarop hij op de Spelen van Londen furore maakte met zijn vijfde plek. Dit keer werd hij vijftiende.

Bubnovich onderweg naar onverwacht goud (Foto: Getty)