Klopjacht op ontsnapte moordenaars VS

De politie in de Verenigde Staten heeft een klopjacht geopend op twee moordenaars die zijn ontsnapt uit een zwaarbeveiligde gevangenis in de plaats Dannemora in de staat New York. De mannen zijn volgens de politie levensgevaarlijk en mensen wordt met klem afgeraden op ze af te stappen.

Richard Matt (48) en David Sweat (34) zijn zware criminelen. Matt heeft drie moorden en een aantal overvallen en ontvoeringen op zijn strafblad staan en is veroordeeld tot 25 jaar cel. Sweat zit levenslang vast omdat hij een agent heeft vermoord.

De mannen zaten naast elkaar in de gevangenis. Ze boorden een gat in de muur aan de achterkant van hun cel en kwamen terecht in een intern gangenstelsel. Nadat ze daar doorheen waren gekropen, klommen ze via een putdeksel naar buiten en namen ze de benen.

Om ervoor te zorgen dat hun verdwijning niet snel zou opvallen, legden ze kleding onder hun dekens zodat het leek alsof ze lagen te slapen. Bewakers kwamen erachter dat de twee waren ontsnapt tijdens een ochtendcontrole langs de cellen.

Zeker tweehonderd agenten en militairen zijn met honden op de been om de mannen te arresteren. Ook cirkelen er politiehelikopters boven het gebied waar de mannen kunnen zijn.

Het is de eerste keer in 150 jaar dat gevangenen zijn ontsnapt uit de zwaarbeveiligde gevangenis. Andrew Cuomo, de gouverneur van New York, noemde de ontsnapping geraffineerd. Het is nog onduidelijk hoe de gevangenen aan spullen kwamen om een gat te boren en hoe ze wisten hoe ze door het gangenstelsel naar buiten moesten komen.