Arabieren nemen Jemen zwaar onder vuur

De Arabische coalitie onder leiding van Saudi-Arabië heeft sinds vrijdag meer dan 130 luchtaanvallen uitgevoerd op het noorden van Jemen. Dat heeft een woordvoerder zaterdag gezegd. De bombardementen hebben veel verwoestingen aangericht.

De luchtaanvallen waren gericht op Houthi-bases in de provincies Saada en Hajja en het vliegveld van de hoofdstad Sanaa. Daarbij werden tanks en andere militaire voertuigen van de sjiitische rebellen vernield. Inwoners waren vrijdag gewaarschuwd met pamfletten voor een grote aanval en zijn op de vlucht geslagen.

Saudi-Arabië kondigde donderdag nog aan dat het een 'humanitair bestand' wil in Jemen. Dat gaat dinsdag in voor vijf dagen. Voorwaarde is wel dat de Houthi-opstandelingen en hun bondgenoten de wapens ook neerleggen. De Houthi's worden onder andere door Iran gesteund.

De coalitie die wordt geleid door Saudi-Arabië probeert al sinds eind maart de Houthi-rebellen terug te dringen, die grote delen van Jemen in handen hebben. Ze strijden tegen de troepen van de verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Arabieren nemen Jemen zwaar onder vuur
Arabieren nemen Jemen zwaar onder vuur (foto: ANP)