Vrouwelijk schoon taboe bij WK endurance

De organisatoren van het WK endurance, waartoe ook de 24 uur van Le Mans behoort, hebben afscheid genomen van de zogenoemde grid girls. De wedstrijdleiders vinden het in het huidige tijdsbeeld ongepast om bij de start van de autorace schaars geklede dames naast de bolides op te stellen, met parasols of andere attributen, om nog wat meer aandacht te trekken. "Dat is nu verleden tijd. De positie van de vrouw in de samenleving is inmiddels toch wel wat veranderd", liet racedirecteur Gerard Neveu donderdag weten.

Voor kritische volgers was de rol van het vrouwelijke schoon bij het WK endurance (WEC) al geruime tijd een bron van ergernis. Zij eisten meer gelijkheid en minder seksisme in deze tak van sport. De directie van WEC heeft met de afschaffing van de race queens nu gehoor gegeven aan de afkeurende opmerkingen.

"De show zal nog steeds op de grid, de startrij, plaatsvinden. We hebben muziek, entertainment en tal van andere dingen, maar geen meiden meer. Uiteindelijk gaat het toch om de auto's en de coureurs", erkende Neveu.

Dames als deze zijn dus voortaan taboe bij het WK endurance (PRO SHOTS/Dwight Rompas)
Dames als deze zijn dus voortaan taboe bij het WK endurance (PRO SHOTS/Dwight Rompas)