FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 2 april 2015

Van Barneveld pakt punt en ontsnapt aan uitschakeling

Judgement Night in de Premier League. De negende speelronde en na vanavond zullen er twee spelers afvallen. Vijf spelers maken kans om het tweede deel van de competitie niet meer mee te maken. Dat zijn: Kim Huybrechts, Adrian Lewis, Raymond van Barneveld, Peter Wright en Stephen Bunting.

Bunting heeft tegen Huybrechts nog twee legs nodig om veilig te zijn, terwijl de Belg moet eerst zelf zien te winnen en dan nog afwachten moet zelf winnen wat Van Barneveld en Lewis doen. Dit bericht zal steeds een update krijgen, wanneer er een wedstrijd gespeeld is. 

Michael van Gerwen 7-4 James Wade
Mighty Mike heeft donderdag zijn leidende positie in de Premier League verstevigd. De Brabander zette James Wade vrij eenvoudig aan de kant: 7-4. Van Gerwen ging uitstekend van start in Manchester en brak Wade direct. De Engelsman bleef dankzij enkele goede finishes in het spoor van de Nederlander en profiteerde optimaal van enkele mindere legs van Van Gerwen.

Van Gerwen herpakte zich en won de laatste leg met dubbel 10. De gemiddelden lagen dicht bij elkaar. Mighty Mike had een gemiddelde van 101 tegenover 100,7 van Wade. 

Michael van Gerwen met een goede zege op James Wade (PRO SHOTS/Actionimages)
Michael van Gerwen denkt er het zijne van. (PRO SHOTS/Actionimages)

Phil Taylor 4-7 Dave Chisnall
Taylor heeft voor de vierde keer deze Premier League een partij verloren. Chizzy was met 7-4 te sterk voor The Power. Taylor op 0-3 voor, maar zag Chisnall mede door finishes van 112, 96 en 89 op 4-4 gelijk komen. Taylor miste de dubbel om 161 uit te gooien, waarna Chisnall direct toesloeg en op 6-4 kwam. Één leg later maakte Chisnall het af en pakte twee punten. 

Chisnall heeft nu 13 punten uit negen wedstrijden en staat daarmee tweede achter Van Gerwen. Taylor staat vijfde met negen punten. 

Stephen Bunting 6-6 Kim Huybrechts
Kim Huybrechts is uitgeschakeld na een gelijkspel tegen Stephen Bunting. De Belg kwam nog wel 4-1 voor, maar miste in het resterende deel teveel dubbels om de partij af te maken. Bunting profiteerde en kwam in de laatste leg langszij. Bunting had twee legs nodig en pakte er zes. Hij zal nog wel veel partijen moeten winnen in het tweede deel van de competitie om de playoffs te kunnen halen. 

Adrian Lewis 7-4 Peter Wright
Lewis mag blijven na een 7-4 zege op Wright. Tot 3-3 ging het gelijk op. Met finishes van 106 en 88 kwam Jackpot op 5-3 voor. Wright gooit nog 170 uit om op 6-4 te komen, maar uiteindlijk was het Lewis die de partij won. Voor Wright is het hopen dat Van Barneveld verliest. Bij winst of een gelijkspel van Barney gaat de Hagenaar door, bij een nederlaag is Snakebite door. 

Gary Anderson 6-6 Raymond van Barneveld
Een partij van hoog niveau. Anderson gooide de ene 180er na de andere, maar Van Barneveld kon bijblijven waardoor het na zes legs 3-3 stond. In de zevende leg liet Anderson één kans liggen en Barney breakt door 122 uit te gooien. Hij behield daarna zijn eigen leg en komt 5-3 voor. 

Het werd 5-4 en daarna gooide Van Barneveld 91 uit om op 6-4 te komen, daarmee heeft hij zijn punt binnen en zal volgende week naar Sheffield mogen. Voor Peter Wright zit de Premier League erop. Van Barneveld kan de laatste pijl voor de beslissende dubbel niet vinden, waardoor Anderson de laatste twee legs kan pakken. De partij eindigt in een 6-6 gelijkspel. 

Rutte snapt zorgen PvdA over TTIP

Minister-president Mark Rutte snapt de zorgen van coalitiepartner PvdA over het vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie met de Verenigde Staten wil sluiten. "De PvdA legt de vinger op de zere plek", zei hij donderdag na de ministerraad.

De PvdA-fracties in het Europees Parlement en de Tweede Kamer zijn niet per se tegen het vrijhandelsverdrag, maar stellen wel een aantal voorwaarden aan het toekomstige verdrag dat officieel het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) heet.

Volgens Rutte worden deze zorgen ook nadrukkelijk onder de aandacht gebracht in Brussel. Hij denkt wel dat ze kunnen worden opgelost. Een punt van kritiek voor de PvdA (en meer partijen) is het arbitragesysteem (ISDS) waarmee buitenlandse investeerders een regering buiten de nationale rechtbank om kunnen aanklagen.

Delen van alle 150 doden vliegramp geÔdentificeerd

Van alle 150 inzittenden van het vliegtuig van Germanwings dat 24 maart neerstortte in de Franse Alpen zijn lichaamsdelen geïdentificeerd. Dat heeft openbaar aanklager Brice Robin donderdag in Marseille gezegd.

Robin zei dat onderzoekers in totaal 2854 lichaamsdelen hebben gevonden en onderzocht.

Robin gaf ook bijzonderheden over de tweede zwarte doos, die nu ook terecht is. Hij zei dat de flight data recorder door een gendarme werd ontdekt aan de linkerkant van een ravijn dat al 'meermalen' was uitgekamd. Het apparaat was 'volledig geblakerd', alsof het in brand had gestaan, maar de inhoud is 'mogelijk nog bruikbaar'.

De cockpit voice recorder werd al eerder gevonden en afgeluisterd. Uit de opnamen hebben de autoriteiten afgeleid dat de copiloot het toestel opzettelijk heeft laten neerstorten nadat hij de captain uit de cockpit had buitengesloten.

OM eist vijf jaar voor babydoodslag

Een jonge vader die het huilen van zijn pasgeboren baby niet aankon, heeft het meisje in oktober 2013 dodelijk geweld toegebracht. Dat gelooft het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht, dat donderdag vijf jaar cel eiste tegen de nu 25-jarige Utrechter.

Het meisje had een genetische afwijking die leidde tot slappe hersenvaatwanden en soms tot hersenbloedingen. Maar volgens een pathologe van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is dit niet de oorzaak van de aangetroffen hersenbloeding bij dit kindje. Die moet een andere oorzaak hebben. Bovendien had het meisje, dat een maand en vier dagen oud was, ook ribbreuken en een beenbreuk.

Toen ze tien dagen was, kneep de Utrechter zijn dochtertje een blauwe wang en paar dagen later sloeg hij de moeder een geperforeerd trommelvlies, zo luiden twee aanvullende aanklachten die het OM bewezen acht.

De moeder durfde de baby eigenlijk niet goed meer aan de vader toe te vertrouwen. Na een gebroken nacht ging ze 17 oktober 2013 terug naar bed en nam de Utrechter toch de zorg over. Daarna werd het kindje bleek en stijf, ademde en huilde het raar, kreeg het een bobbel op haar fontanel en een wegtrekkend en een zakkend oog. Het meisje overleed 22 oktober toen verdere behandeling werd gestaakt omdat het zinloos was.

De Utrechter ontkent dat hij zijn dochter heeft geschud of tegen haar hoofdje heeft gestompt. Zijn advocaat wijst op de genafwijking als veroorzaker van spontane hersenbloedingen. Met de genafwijking als argument kreeg de advocaat in december 2013 de vader op vrije voeten in afwachting van de rechtszaak.

Kabinet volgt alle aanbevelingen gasrapport

Het kabinet neemt alle aanbevelingen over van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de gaswinning in Groningen. De veiligheid van burgers staat voortaan voorop, bewoners en gemeenten worden meer betrokken bij besluiten over de gaswinning en in de wet wordt vastgelegd dat toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen (SdoM) volledig onafhankelijk werkt.

Dat staat donderdag in de officiële reactie van minister Henk Kamp (Economische Zaken) op het kritische rapport van de onderzoeksraad. Hierin concludeerde de raad dat alle partijen die afgelopen jaren waren betrokken bij de gaswinning vooral oog hadden gehad voor het financiële belang en nauwelijks voor de risico's voor de Groningers.

Kamp stelde donderdag dat het kabinet het 'ten zeerste betreurt' dat er in het verleden te weinig aandacht was voor de veiligheid van de Groningers.

Omstreden zorgspotjes van campagnesite

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) haalt de radio- en televisiespotjes van de campagne 'Nederland verandert, de zorg verandert mee' van haar eigen site daarover (dezorgverandertmee.nl). Er was discussie over de spotjes ontstaan en daar wil ze een eind aan hebben.

De FNV vond de spotjes, die ook enige tijd op radio en tv waren, te weinig genuanceerd en te rooskleurig en legde ze voor aan de Reclame Code Commissie. Van de commissie hoefden de spotjes niet te verdwijnen, maar Schippers vindt volgens haar woordvoerder dat de discussie het doel van de campagne vertroebelt, namelijk burgers informeren over de veranderingen in de zorg.

De Reclame Code Commissie oordeelde dat de campagnespotjes 'een juiste weergave zijn van wettelijke aanspraken op zorg', maar stelde onder meer wel dat ze informatiever hadden kunnen zijn door mensen er duidelijker op te wijzen dat de zorg kan verschillen in individuele situaties.

Man komt vrij na 30 jaar in dodencel

Een man die bijna dertig jaar in de Amerikaanse staat Alabama in de dodencel heeft gezeten komt vrijdag vrij. Het openbaar ministerie erkent dat er onvoldoende bewijs is om Anthony Ray Hinton te koppelen aan twee in 1985 gepleegde moorden waarvoor hij ter dood werd veroordeeld.

De advocaat van Hinton, Bryan Stevenson, betoogt al zestien jaar dat zijn cliënt onschuldig is en op zijn werk in een magazijn was toen de moorden werden gepleegd. In het oorspronkelijke proces koppelden de aanklagers Hinton aan de moorden via een revolver die bij hem thuis werd aangetroffen, maar volgens forensisch deskundigen staat het niet onomstotelijk vast dat de dodelijke schoten met dit wapen werden gelost.

Het Amerikaanse hooggerechtshof besliste vorig jaar dat Hinton een nieuw proces moest krijgen, omdat hij in zijn oorspronkelijke proces 'grondwettelijk ontoereikende' rechtsbijstand had gehad. Zijn toenmalige advocaat dacht ten onrechte dat hij maar duizend dollar ter beschikking had voor een ballistisch expert om de bewijsvoering van het OM te weerleggen. Hij huurde de enige figuur in die bereid was voor dat bedrag een onderzoek te doen, ook al twijfelde hij zelf aan diens deskundigheid.

Koenders: aanslag Kenia weerzinwekkend

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken noemt de terreurdaad van de Somalische groepering al-Shabaab vrijdag op een universiteit in het noorden van Kenia 'schokkend en weerzinwekkend'. Bij de aanslag kwamen zeker 147 mensen om het leven.

Volgens Koenders wil de terreurgroep met de bloedige actie, die vooral gericht was tegen christelijke studenten, de landen in de regio destabiliseren. Keniaanse militairen proberen in buurland Somalië terroristische groeperingen waaronder al-Shabaab te bestrijden.

Vrouwelijk schoon taboe bij WK endurance

De organisatoren van het WK endurance, waartoe ook de 24 uur van Le Mans behoort, hebben afscheid genomen van de zogenoemde grid girls. De wedstrijdleiders vinden het in het huidige tijdsbeeld ongepast om bij de start van de autorace schaars geklede dames naast de bolides op te stellen, met parasols of andere attributen, om nog wat meer aandacht te trekken. "Dat is nu verleden tijd. De positie van de vrouw in de samenleving is inmiddels toch wel wat veranderd", liet racedirecteur Gerard Neveu donderdag weten.

Voor kritische volgers was de rol van het vrouwelijke schoon bij het WK endurance (WEC) al geruime tijd een bron van ergernis. Zij eisten meer gelijkheid en minder seksisme in deze tak van sport. De directie van WEC heeft met de afschaffing van de race queens nu gehoor gegeven aan de afkeurende opmerkingen.

"De show zal nog steeds op de grid, de startrij, plaatsvinden. We hebben muziek, entertainment en tal van andere dingen, maar geen meiden meer. Uiteindelijk gaat het toch om de auto's en de coureurs", erkende Neveu.

Dames als deze zijn dus voortaan taboe bij het WK endurance (PRO SHOTS/Dwight Rompas)
Dames als deze zijn dus voortaan taboe bij het WK endurance (PRO SHOTS/Dwight Rompas)

Obama: historische overeenkomst met Iran

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de nucleaire raamovereenkomst met Iran donderdag 'historisch' genoemd. Hij drong er bij het Congres op aan zich te onthouden van stappen die een definitief akkoord in de wielen kunnen rijden.

"De zaken die hier op het spel staan zijn groter dan politiek bedrijven", zei Obama in Washington. "Dit zijn zaken van oorlog en vrede en zij moeten op basis van feiten op waarde worden geschat."

Obama sprak enkele uren nadat onderhandelaars in Zwitserland het eens waren geworden over de ruwe omtrekken van beperkingen op het Iraanse atoomprogramma, die moeten verzekeren dat het land geen kernwapens kan bouwen. Obama sprak van 'een goede deal, een deal die aan onze kerndoelen voldoet'.

De onderhandelingen hebben een zware wissel getrokken op de relatie tussen de Verenigde Staten en Israël, dat Iran als een bedreiging van zijn bestaan beschouwt. Ook de spanningen in het Amerikaanse Congres zijn er door toegenomen.

Als de definitieve afspraken over drie maanden worden vastgelegd en de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties bevestigt dat Iran zich eraan houdt, zullen de economische sancties tegen Iran stapsgewijs worden opgeheven. Obama wil niet dat het Congres roet in het eten gooit door nieuwe strafmaatregelen tegen Iran in te snellen. "Het zullen dan de Verenigde Staten die de schuld krijgen van het mislukken van de internationale diplomatie", zei hij.

De onderhandelingen hebben ook zorg gewekt bij Amerikaanse bondgenoten in het Midden-Oosten. Israël, maar ook verschillende Arabische landen zeggen dat de nucleaire onderhandelingen voorbijgaan aan de rol die Iran speelt in terrorisme en andere destabiliserende activiteiten in de regio. Obama zei dat hij al met de koning van Saudi-Arabië heeft gesproken en dat hij de overeenkomst zal bespreken met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Ook kondigde hij aan de leiders van zes Golfstaten - Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman, Qatar, Bahrein en Koeweit - zaal uitnodigen voor overleg in Washington.

Zeven clubs in Eredivisie Vrouwen

De hoogste Nederlandse voetbalcompetitie voor vrouwen bestaat komend seizoen uit zeven clubs. Het gaat om ADO Den Haag, Ajax, sc Heerenveen, PEC Zwolle, PSV, FC Twente en Telstar VVNH. Deze ploegen zullen ook uitkomen in de BeNe League. Dat maakte de KNVB donderdag bekend.

De voetbalbond zal begin juli het competitieprogramma publiceren. Alle zeven clubs uit de eredivisie zullen 24 wedstrijden afwerken in een dubbele competitie van 28 speelronden.

Pogingen van de KNVB om minimaal een achtste voetbalclub aan de eredivisie voor vrouwen toe te voegen, zijn nog niet succesvol gebleken. "Een aantal clubs acht het nu nog niet het juiste moment om deel te nemen aan de competitie. Het blijft een wens voor de lange termijn om de eredivisie voor vrouwen verder uit te breiden", liet de KNVB weten.

This War of Mine helpt 350 oorlogskinderen

Er is weer feel-good nieuws uit gamerland. This War of Mine, de simulator waarin een groep burgers moet zien te overleven in een oorlogsgebied, heeft genoeg geld opgehaald om zeker 350 oorlogskinderen in Syrië te helpen.

This War of Mine bracht een zogenaamde War Child DLC uit, waarbij ze samenwerkten met de War Child-afdeling in Engeland. Met deze DLC konden spelers street art van bekende artiesten kopen zoals M-City, Fauxreel en Emir Cerimovic, die dan op de muren in de game verschijnen. De opbrengsten van de DLC, waarbij je zelf kon beslissen of je daar een, negen of twintig euro voor zou neerleggen, gingen naar War Child. 

Met het geld kan War Child 350 kinderen een veillige plek geven, een opleiding verzorgen en psychologische hulp aanbieden tegen trauma's. Voor de mensen die nu nog hun steentje bij willen dragen, de actie loopt nog tot morgen 3 April. De DLC is hier te koop via Steam.

ThisWarofMineWarchild
This War of Mine helpt 350 oorlogskinderen

Ajax komt morrende fans tegemoet

Ajax komt een deel van de vaste aanhang tegemoet. De directie heeft besloten om een bekritiseerde verhoging van de prijzen van de seizoenkaarten over twee seizoenen uit te smeren in plaats van in één keer door te voeren. De betreffende supporters krijgen bovendien de mogelijkheid om met voorrang elders een plaats in het stadion te krijgen. Volgens de clubleiding gaat het om circa 2300 kaarthouders, die ongeveer 7000 stoelen bezetten in de Amsterdam ArenA.

Ajax erkent op de eigen website dat er sprake is van een "aanzienlijke" prijsverhoging. "Door de aanpassing in dit deel van het stadion komen de prijzen in betere verhouding tot de andere vakken", legt de directie uit. "Op de overige plaatsen in het stadion was en blijft geen prijswijziging van toepassing."

Eťn haar van Napoleon levert 2500 euro op

Eén enkele haar van Napoleon Bonaparte is donderdagavond voor ruim 2500 euro verkocht. Dat heeft onlineveilinghuis Catawiki laten weten. Niet eerder bracht een enkel haartje van de Franse heerser zoveel geld op. In 2010 wisselde wel een complete haarlok van Napoleon op een veiling in Nieuw-Zeeland voor 10.000 euro van eigenaar.

Het ene haartje dat nu is verkocht werd op 4 juli 1817 door de dokter van Napoleon afgeknipt en gegeven aan een Engelse kapitein die Napoleon moest bewaken op het eiland Sint-Helena.

Parafernalia van Napoleon brachten op veilingen al vaker grof geld op. Zo betaalde iemand in november vorig jaar voor een steek bijna 1,9 miljoen euro en werd een tweehonderd jaar oude brief geschreven door Napoleon verkocht voor 150.000 euro. Ook een paar zijden kousen dat Napoleon heeft gedragen tijdens zijn ballingschap op Sint-Helena, werd in Frankrijk geveild voor 31.250 euro.

RIVM onderzoekt dodelijke schimmel

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaat onderzoek doen naar de aspergillus fumigates, een schimmel waaraan jaarlijks vijftig mensen overlijden. De schimmelsoort is vermoedelijk resistent geworden door toepassing van middelen tegen schimmel in de industrie en landbouw. Dat meldt het tv-programma Nieuwsuur donderdagavond.

De aspergillus fumigates komt overal voor en is voor gezonde mensen onschuldig. Het immuunsysteem zorgt voor snelle uitschakeling van de schimmel. Mensen met een verzwakt immuunsysteem lopen echter risico wanneer de schimmel in de organen gaat groeien. Dat begint in de longen en zaait uit naar andere delen van het lichaam met fatale gevolgen.

De behandeling van de schimmelinfectie lukt steeds minder goed omdat de schimmel resistent is geworden tegen het beste medicijn. Het RIVM gaat uitzoeken welke maatregelen genomen moeten worden om dit probleem op korte termijn aan te pakken.

Huiselijk geweld blijft probleem in Rotterdam

Hoewel huiselijk geweld in Rotterdam de afgelopen jaren sneller wordt gesignaleerd, vallen daders wel weer in herhaling. In de helft van alle gevallen is dat binnen twee jaar. Verantwoordelijk wethouder Hugo de Jonge wil zich daarom nu meer gaan richten op het aanpakken van de mensen die nog een keer in de fout gaan.

In Rotterdam komt bovengemiddeld veel huiselijk geweld en kindermishandeling voor. Ruim 17.500 gezinnen in de stad hebben te maken met vormen van huiselijk geweld. Sinds 2006 is het aantal meldingen van huiselijk geweld verzesvoudigd naar ruim 9300 in 2013.

Van Rey uit VVD gezet

De omstreden Jos van Rey is uit de VVD gezet. Het hoofdbestuur van de VVD heeft besloten zijn lidmaatschap te beëindigen, aldus een woordvoerder van de partij donderdagavond na een bericht van L1.

De reden hiervoor is een verzoek van de Kamercentrale Limburg. "De Kamercentrale Limburg van de VVD ziet het zitting nemen door de heer Van Rey in de Provinciale Staten van Limburg voor een andere partij als een stap die de VVD schade berokkent. Hierdoor kan het van de VVD niet langer gevergd worden de heer Van Rey lid van de partij te laten zijn", zo luidt de korte verklaring.

Van Rey was sinds 1965 lid van de VVD. In september 2013 werd Van Rey lid van de Liberale Volkspartij Roermond. Van Rey was bij de verkiezingen voor Provinciale Staten lijstduwer voor de Volkspartij Limburg. De Volkspartij Limburg haalde één zetel. Van Rey werd voor deze partij met 3801 voorkeurstemmen gekozen.

Jos van Rey
Jozef Franciscus Bernard (Jos) van Rey werd geboren op 15 april 1945 in een Roermonds slagersgezin. De jonge Jos volgde mulo en hbs, maar maakte beide opleidingen niet af. Hij begon zijn werkzame leven in de verzekeringsbranche. Hij had zijn eigen assurantiekantoor.

In 1974 startte Van Rey zijn politieke carrière als gemeenteraadslid in Roermond. Hij schopte het al gauw tot wethouder. Van 1979 tot oktober 1982 had hij de portefeuille maatschappelijk welzijn en onderwijs.

Daarna was Van Rey afwisselend Tweede Kamerlid, lid van Provinciale Staten in Limburg, gemeenteraadslid in Roermond, opnieuw wethouder in die stad en Eerste Kamerlid. Hij is eigenaar van Van Rey Vastgoed. In 1998 werd Van Rey Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Corruptieschandaal
De carrière van de Limburgse politicus verkeert al jaren in zwaar weer. Hij wordt achtervolgd door allerlei schandalen. De Limburgse kranten beschuldigen in 2011 wethouder Van Rey van belangenverstrengeling. Hij zou hebben meebeslist over zaken waarbij een bevriende projectontwikkelaar, Piet van Pol, was betrokken. De commissie-Sorgdrager/Frissen onderzocht de kwestie en oordeelde dat daarvan wel de schijn was gewekt, maar dat van feitelijke belangenverstrengeling geen sprake was.

Sinds oktober 2012 wordt hij verdacht van ambtelijke corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie. De Rijksrecherche deed op 19 oktober van dat jaar invallen in zijn woning in Herten, zijn werkkamer in het stadhuis en in de woningen van zijn zoon en een dochter. Van Rey legde daarom op 22 oktober 2012 zijn wethouderschap en lidmaatschap van de Eerste Kamer neer.

Het Openbaar Ministerie maakte in oktober vorig jaar bekend dat het Van Rey gaat vervolgen voor corruptie, verkiezingsfraude en witwassen. In de aanklacht stelt het OM dat Van Rey zich in totaal voor 97.000 euro door zijn vriend Piet van Pol liet omkopen. Verder wordt duidelijk dat Van Rey volgens justitie ook van andere partijen smeergeld heeft aangenomen.

Jos van Rey (Foto: ANP)
Jos van Rey (Foto: ANP)

Geile Geert: BZV is eerlijk en oprecht

Boer Geert heeft tijdens de opnames van Boer zoekt vrouw niks gedaan in opdracht van de programmamakers. "Alles is eerlijk en oprecht in dat programma", aldus Geert tegenover RTL Boulevard.

"Ik heb niks gedaan in opdracht. Het programma is puur natuur", vervolgt de boer. Deze week verschenen er berichten waarin Geert het tegenovergestelde zou hebben gezegd. "De leugen regeert", is de reactie van Geert.

"Wat willen ze nou steeds met deze berichten bereiken? Mij kapotmaken, Hetty kapotmaken?", vraagt hij zich af. "Ik ben blij als de rust zo weer is wedergekeerd en mijn aardbeien op tafel staan." Geert vertelt Boulevard ook dat hij nog steeds dolgelukkig is met zijn Hetty. "We zijn nog stapelverliefd op elkaar."

Geert verklapt het programma nog iets. "Ik ben benaderd om een programma te presenteren." Wat precies vertelt Geert niet. "De knikkers moeten wel gaan rollen, want ik doe het niet voor niks."

Dodental terreuractie Kenia loopt op naar 147

Een terreuractie van islamitische extremisten uit Somalië op de campus van een universiteit in het noordoosten van Kenia heeft aan zeker 147 mensen het leven gekost. Dat zegt de Keniaanse minister van binnenlandse zaken Joseph Nkaissery, die eerder een aantal van zeker zeventig doden noemde.

De operatie van de Keniaanse veiligheidstroepen om de gijzelaars te bevrijden is inmiddels voorbij. Verslaggevers ter plaatse bevestigen dat het schieten is opgehouden. Volgens de autoriteiten zijn vier van de vermoedelijke daders gedood, maar volgens minister Nkaissery is het niet zeker of daarmee alle aanvallers zijn uitgeschakeld. In Garissa en de omliggende districten Wajir, Tana River en Mandera is een uitgaansverbod ingesteld.

Gewapende mannen vielen de campus van het Garissa University College in alle vroegte aan. Na een hevig vuurgevecht met agenten die de slaapzalen van de studenten bewaakten slaagden de aanvallers erin de zalen te bereiken. Volgens overlevenden scheidden ze christenen en moslims en werden christenen vermoord.

De verantwoordelijkheid voor de actie is opgeëist door de islamitische terreurorganisatie Al-Shabab. Het aantal doden ligt veel hoger dan de 67 die omkwamen bij de overval op het winkelcentrum Westgate in Nairobi in september 2013.

Regio's in het noorden en oosten van Kenia die aan Somalië grenzen worden vaker getroffen door aanvallen die worden toegeschreven aan de extremisten van Al-Shabab. De terreurbeweging heeft Kenia tot doelwit gemaakt, omdat het land in 2011 troepen de grens over stuurde om de extremisten te bestrijden.

Overeenstemming over opzet kernakkoord Iran

De Verenigde Staten, Iran en vijf andere wereldmogendheden hebben na langdurige onderhandelingen in Lausanne overeenstemming bereikt over de opzet van een akkoord dat het voor Iran onmogelijk moet maken om kernwapens te bouwen.

EU-buitenlandcoördinator Federica Mogherini las donderdag een gezamenlijke verklaring voor waarin wordt gezegd dat een 'beslissende stap' is gezet. De Iraanse en Amerikaanse ministers van buitenlandse zaken Javad Zarif en John Kerry tweetten allebei dat 'oplossingen' zijn gevonden waardoor nu gewerkt kan worden aan een definitief akkoord, dat uiterlijk 30 juni zijn beslag moet krijgen.

Mogherini zei dat overeenstemming is bereikt over diverse beperkingen voor het Iraanse uraniumverrijkingsprogramma. Deze moeten voorkomen dat splijtstof die gebruikt wordt voor energieopwekking of medische doeleinden, geschikt wordt gemaakt voor kernwapens. Ook zal Iran geen plutonium produceren dat voor kernwapens kan worden gebruikt.

Als de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties kan bevestigen dat Iran zich aan de afspraken houdt, zullen de economische sancties die met betrekkingen tot Irans atoomprogramma's zijn opgelegd worden opgeheven.

Kim Kardashian wil broer niet meer steunen

Kim Kardashian wil haar broer Rob niet langer steunen. De realityster denkt dat dit de beste manier is om hem te helpen, zo blijkt uit de nieuwste aflevering van Keeping Up With The Kardashian.

"Ik denk dat iedereen een stap terug moet zetten", zegt Kim in een fragment dat Us Weekly alvast online heeft gedeeld. Haar moeder Kris liet weten zich zorgen te maken om Rob, die zich sinds de bruiloft van Kim vorige zomer heeft teruggetrokken uit de spotlights. "Ik ben geen psycholoog, maar ik weet dat hoewel we alle hulpmiddelen beschikbaar hebben, hij er geen gebruik van maakt."

Rob, die bij zijn andere zus Khloé woont en volgens haar aan sociale angsten lijdt, is volgens Kim te afhankelijk. "We maken zijn leven zo makkelijk. We rijden hem rond met een chauffeur zodat niemand hem hoeft te zien. We hadden een kok voor hem klaarstaan, en een trainer. We sturen mensen erop uit om zijn sokken en ondergoed te kopen. Dit is zielig. We zouden hem niet meer moeten helpen, geen van ons allen."

Kris is niet overtuigd, en ook Khloé heeft haar eigen ideeën over hoe Rob geholpen kan worden. In een ander fragment, dat Celebuzz alvast heeft gezien, reageert zij afkeurend op een idee van Kris hem thuis door een psycholoog te laten bezoeken. "Dus je wil hem met een buitenstaander besluipen? Jij en Kourtney en Kim hebben hem niet eens bezocht de afgelopen dagen. Wat weet je van zijn dagelijkse routine?"

Prins Constantijn verhuist naar Den Haag

Prins Constantijn, prinses Laurentien en hun kinderen verhuizen deze zomer van Brussel naar Den Haag. Aanleiding voor de verhuizing is dat het paar steeds meer werkt in Nederland. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) donderdag laten weten. De verhuizing vindt deze zomer plaats zodat de kinderen van Constantijn en Laurentien aan het begin van het nieuwe schooljaar kunnen instromen.

Prins Constantijn is sinds 1 maart niet langer in dienst van de Europese Commissie. Wel blijft hij parttime beschikbaar als speciaal adviseur van de commissie op het gebied van 'internet governance', het opstellen van regels voor het internet. In Nederland ondersteunt hij StartupDelta, een initiatief voor het versterken van het ondernemersklimaat voor startende bedrijven in Nederland en het aantrekken van buitenlandse starters.

Twee vrouwen in NYC verdacht van beramen bomaanslag

De politie van New York heeft na een undercoveroperatie twee vrouwen gearresteerd die verdacht worden van het beramen van een bomaanslag. Volgens het hoofd van de afdeling terreurbestrijding van de politie, John Miller, zijn de vrouwen waarschijnlijk beïnvloed door propaganda van de groep Islamitische Staat op internet. Er zijn echter geen aanwijzingen dat zij rechtstreeks contact hadden met de groep.

De twee vrouwen worden later donderdag aan een rechter voorgeleid.

Kansspelen alleen 's nachts op open tv-zender

Kansspelen mogen tussen 06.00 en 22.00 uur niet op vrij toegankelijke tv-zenders worden aangeboden. Dat staat in een brief van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie). Voor zenders die achter een decoder zitten, geldt die beperking niet

Hij gaat volop door met de modernisering van het Nederlandse kansspelbeleid. Die werd door zijn voorganger Fred Teeven ingezet. Ook Dijkhoff wil kansspelverslaving en illegaal gokken te lijf gaan, schrijft hij donderdag aan de Tweede Kamer.

Bijna een miljoen Nederlanders gokken online, maar nu nog zonder de bescherming van goede regels. Gewoon verbieden werkt niet omdat het onlineaanbod groot is en niet aan grenzen is gebonden. Het ministerie heeft de plannen voor regels nu nog nader uitgewerkt. Daarin staat ook dat aanbieders van gokspelen die eerder al een boete van de kansspelautoriteit hebben gekregen, niet in aanmerking zullen komen voor een vergunning.

Hockeyers Kampong te sterk voor Waterloo Ducks in EHL

Ook Kampong heeft de kwartfinale van de Euro Hockey League bereikt. De Utrechters waren te sterk voor Waterloo Ducks uit België: 2-0. In de volgende ronde, die zaterdag wordt afgewerkt, speelt Kampong tegen drievoudig EHL-winnaar UHC Hamburg.

Kampong en Waterloo Ducks zorgden er niet bepaald voor dat de toeschouwers het warm kregen in het koude Bloemendaal. Echte kansen waren er amper in het eerste half uur. De openingsgoal van Robbert Kemperman kwam dan ook behoorlijk uit de lucht vallen. De middenvelder werkte een voorzet van Rutger Marres beheerst binnen.

Waterloo Ducks toonde zich een degelijke ploeg, maar niet een team dat zich aanvallend makkelijk profileert. De Belgen kregen weliswaar twee strafcorners, maar beide inzetten waren niet hard en zuiver genoeg om doelman David Harte te laten bibberen.

Dertien minuten voor tijd besliste Kampong de saaie wedstrijd. Loïck Luypaert pushte de tweede korte hoekslag langs zijn landgenoten, waardoor de kwartfinaleplaats een feit was.

Meer dan zeventig doden bij aanslag in Kenia

Een terreuractie van uit Somalië afkomstige islamitische extremisten op de campus van een universiteit in het noordoosten van Kenia heeft donderdag aan zeker zeventig mensen het leven gekost, zegt de Keniaanse minister van binnenlandse zaken. Negenenzeventig mensen raakten gewond en vier van de vermoedelijke daders zijn gedood.

Het is nog niet zeker of alle aanvallers zijn uitgeschakeld, zei minister Joseph Nkaissery. In Garissa en de omliggende districten Wajir, Tana River en Mandera is een uitgaansverbod ingesteld.

Gewapende mannen vielen de campus van het Garissa University College in alle vroegte aan. Na een hevig vuurgevecht met agenten die de slaapzalen van de studenten bewaakten slaagden de aanvallers erin de zalen te bereiken. Volgens overlevenden scheidden ze christenen en moslims en werden christenen vermoord.

De verantwoordelijkheid voor de actie is opgeëist door de islamitische terreurorganisatie Al-Shabab. Het aantal doden ligt nu al hoger dan de 67 die omkwamen bij de overval op het winkelcentrum Westgate in Nairobi in september 2013.

Regio's in het noorden en oosten van Kenia die aan Somalië grenzen worden vaker getroffen door aanvallen die worden toegeschreven aan de extremisten van Al-Shabab. De terreurbeweging heeft Kenia tot doelwit gemaakt, omdat het land in 2011 troepen de grens over stuurde om de extremisten te bestrijden.

Volleybalbondscoach Vermeulen haalt oud-internationals terug

Gido Vermeulen, de nieuwe bondscoach van de Nederlandse volleyballers, heeft verscheidene oud-internationals opgenomen in zijn voorlopige selectie voor het internationale seizoen. Op de 'longlist' prijken de namen van onder anderen Ron Bontje, Kay van Dijk, Bas van Bemmelen en Jan-Willem Snippe.

Ook Robert Horstink is in principe weer beschikbaar. De 33-jarige passer-loper van Power Volley Milano herstelt momenteel nog van een peesoperatie in de rechterknie en kan naar verwachting in juli de training hervatten. Nico Freriks en Joppe Paulides zijn bereid in geval van nood hun rentree te maken in Oranje.

Vermeulen riep ook een aantal debutanten op, onder wie jeugdinternational Twan Wiltenburg. Michaël Parkinson, die bij Noliko Maaseik onder contract staat, ontbreekt door een blessure.

Zwemmer Verschuren klimt eindelijk uit dal

Ondanks jaren met tegenvallende prestaties bleef Sebastiaan Verschuren altijd geloven in zichzelf. De 26-jarige Amsterdammer wist dat hij ooit zou kunnen bewijzen dat zijn superrace bij de Olympische Spelen in 2012 geen eenmalige uitschieter was. Op de openingsdag van de Swim Cup in Eindhoven kreeg de zwemmer eindelijk zijn gelijk. Met 48,25 op de 100 meter vrije slag, zijn beste tijd in drie jaar, kwalificeerde hij zich voor de wereldkampioenschappen deze zomer in de Russische stad Kazan.

"Na een mislukt WK in Barcelona en een tegenvallend EK in Berlijn heb ik zeker wel in een dal gezeten", bekende Verschuren in het Pieter van den Hoogenbandstadion. "Maar de laatste maanden had ik al het gevoel dat ik eruit aan het klimmen was. Sinds Londen 2012 ging het in de trainingen heel goed, maar het kwam er in de wedstrijden niet uit. Ik wist dat dit een keer moest gebeuren. Het is wel een opluchting voor mij dat het eindelijk is gelukt een goede tijd neer te zetten. Dit is voor mij geen stap de goede kant op, maar een sprong."

Verschuren verraste in Londen bij de Spelen van 2012 op de 100 vrij met de vijfde plaats (47,88). Hij werd plotseling gezien als de nieuwe Van den Hoogenband. Hij kon deze weelde echter niet dragen, want de wereldtitelstrijd van 2013 en de Europese kampioenschappen vorig jaar liepen voor hem uit op een grote teleurstelling. Na zijn tegenvallende prestaties in Berlijn overwoog hij te breken met zijn coach Martin Truijens. Na vele gesprekken besloten de twee toch met elkaar door te gaan.

Volgens Verschuren is er sindsdien behoorlijk wat veranderd. De samenstelling van de trainingsgroep is gewijzigd. "Er is een andere sfeer. Ik voel me daar goed bij." Ook traint hij ten minste een keer per week in Eindhoven, waar met de aanwezige techniek en kennis hard is gewerkt aan de verbetering van zijn start en keerpunt. "De techniek hebben we in Amsterdam ook, maar hier kijken er toch een paar andere ogen naar. Dat heeft mij heel erg geholpen. Mijn start is nu een tiende van een seconde sneller dan bij de Spelen in 2012. Voor het keerpunt blijk ik nog minder aanleg te hebben. Daar gaan we na de Swim Cup heel hard aan werken."

CAS heft schorsing Marokko op

Marokko kan toch aan de komende twee toernooien om de Afrika Cup (in 2017 en 2019) deelnemen. Het internationaal sporttribunaal CAS heeft de schorsing donderdag opgeheven. De boete van 1 miljoen dollar bracht het CAS terug tot 50.000 dollar (45.000 euro).

De Afrikaanse voetbalfederatie (CAF) strafte de Marokkaanse voetbalbond (FRMF) hard voor de weigering de Afrika Cup begin dit jaar volgens plan te organiseren. De FRMF had het toernooi aan de CAF teruggegeven uit angst voor de verspreiding in Marokko van het dodelijke ebola-virus. Equatoriaal-Guinea nam de organisatie van de Afrika Cup in januari en februari over, zonder deelname van het al geschorste Marokko. Aan die uitsluiting kon het CAS niets meer veranderen.

Het CAS deed nog geen uitspraak in de claim van 8 miljoen euro die de CAF bij de Marokkaanse voetbalbond heeft neergelegd vanwege de schade die het CAF, de tv-partners en de marketingpartners van de Afrika Cup door de Marokkaanse terugtrekking zouden hebben geleden.

Ex-minister Steve Stevaert dood gevonden

De Belgische oud-minister Steve Stevaert (60) is donderdag dood gevonden in het Albertkanaal bij Hasselt, meldt de Belgische zender VTM. Stevaert was donderdagochtend verdwenen nadat bekend was geworden dat hij vervolgd zou worden wegens verkrachting.

Tijdens de zoektocht naar de voormalig bewindsman was eerder al zijn fiets bij het kanaal gevonden. Later trof de politie twee van zijn jassen aan in het water. Het lichaam werd gevonden na de inzet van een sonarboot en een duiker.

Stevaert was voorzitter van de Vlaamse sociaaldemocratische partij en viceminister-president en minister in Vlaamse regeringen. Hij was van 2005 tot 2009 hoofd (gouverneur) van Limburg. Als burgemeester van Hasselt voerde hij daar in 1997 gratis openbaar vervoer in. Hij droeg de eretitel minister van staat. Hij was de laatste jaren niet meer politiek actief.

De verkrachting zou 4,5 jaar geleden in Brussel hebben plaatsgevonden. Stevaert zou de vrouw hebben ontmoet toen ze beiden te gast waren in een programma van seksuologe Goedele Liekens. Na de opnames zou Stevaert haar volgens de omroep hebben verkracht. Het slachtoffer diende begin 2013 een klacht in.

VTM: ex-minister Steve Stevaert dood gevonden
VTM: ex-minister Steve Stevaert dood gevonden (Foto: ANP)

Rentree judoka Polling in Baku

Judoka Kim Polling maakt haar rentree volgend maand tijdens de Grand Slam van Baku. De tweevoudig Europees kampioene in de gewichtsklasse tot 70 kilogram kwam voor het laatste in actie vorig jaar december in Tokio.

Het toernooi in de hoofdstad van Azerbeidzjan wordt gehouden van 8 tot en met 10 mei en dient als voorbereiding op de EK, die een maand later in dezelfde stad als onderdeel van de Europese Spelen plaatsvinden. Polling zal daar normaal gesproken haar titel verdedigen.

Marhinde Verkerk is ook op de weg terug. De oud-wereldkampioene in de klasse tot 78 kilogram scheurde vorig jaar juli de voorste kruisband in haar linkerknie. Het is de bedoeling dat ze begin mei terugkeert op de wedstrijdtatami in de Grand Prix van Zagreb (1-3 mei).

Eindzege voor Kristoff in driedaagse De Panne

Alexander Kristoff heeft ook de eindzege in de wielerdriedaagse De Panne-Koksijde op zijn erelijst bijgeschreven. De Noorse sprinter van Team Katusha al drie dagen de beste in het peloton, verdedigde zijn leiderstrui donderdag overtuigend in de afsluitende individuele tijdrit over 14,2 kilometer.

Kristoff werd in de tijdrit derde op achttien seconden van de Britse wereldkampioe Bradley Wiggins, die de race tegen de klok langs de kust aflegde in 17.49. De Zwitser Stefan Küng volgde op 0.10. Kristoff was 0.01 sneller dan Stijn Devolder, die 0.22 goed had moeten maken om de Driedaagse tien jaar na dato weer op zijn naam te schrijven.

De beste Nederlander in de laatste rit was Jens Mouris. Hij werd tiende op 0.41 van de Wiggins. In het eindklassement was Raymond Kreder de beste Nederlander. Hij werd 29e op 2.29 van Kristoff. 

Quantum Break uitgesteld tot 2016

Na het bericht over meerdere games, The Legend of Zelda en Uncharted 4: A Thief's End, die uitgesteld zijn tot 2016 is nu Xbox exclusive Quantum Break aan de beurt.

Uitgever Microsoft en ontwikkelaar Remedy Entertainment kondigden vandaag aan dat de game wordt uitgesteld tot 2016 nadat eerder verwacht werd dat de game eind dit jaar uit zou komen. In een verklaring reageerde Shannon Loftis op de vertraging en wat voor effect dat zal hebben op de rest van de games in ontwikkeling. "We hebben de sterkste game line-up in Xbox geschiedenis, met exclusives als Halo 5: Guardians, Rise of the Tomb Raider, Fable Legends, Forza Motor Sport 6 en meer die in de komende maanden worden aangekondigd. Met zoveel games die dit jaar uitkomen en het uitstellen van Quantum Break tot 2016 wordt onze geweldige line-up verlengd tot volgend jaar."

Naast de verklaring van Shannon had creative director Sam Lake van Remedy Entertainment ook iets te zeggen over het uitstellen van de game. "We zijn heel trots om deel uit te maken van deze grote Xbox line-up. We bedanken onze fans voor hun geduld en maken gebruik van deze gelegenheid om de game te polijsten en verfijnen en zo de entertainment ervaring die van ons verwacht wordt te creëren."

Lubitz onderzocht zelfmoordmethoden

De copiloot die vorige week het toestel van Germanwings liet neerstorten had voor de fatale vlucht onderzoek gedaan naar zelfmoordmethodes en naar de beveiliging van cockpitdeuren in vliegtuigen. Dat heeft de Duitse aanklager donderdag bekendgemaakt.

In het huis van copiloot Andreas Lubitz is een tablet gevonden. De Duitse autoriteiten hebben zijn browsergeschiedenis onderzocht en konden daardoor zien wat voor zoektermen Lubitz had ingevoerd. Behalve manieren om zelfmoord te plegen en medische behandelingen voor depressie bekeek Lubitz ook cockpitdeuren en de wijze waarop die zijn beveiligd, aldus de aanklager.

Nederland kan geen Marokkanen meer uitzetten

Nederland heeft er een probleem bij: sinds december is het niet meer mogelijk om Marokkaanse vreemdelingen het land uit te zetten. Ook kunnen ze niet worden vastgehouden in vreemdelingendetentie, meldt de NOS. We hebben dit allemaal te danken aan de opstelling van Marokko.

De Marokkaanse autoriteiten geven sinds eind vorig jaar geen 'laissez passer' meer af. Dit tijdelijke reisdocument is nodig wanneer Nederland een vreemdeling zonder paspoort wil uitzetten. Daardoor is het onmogelijk om Marokkaanse vreemdelingen uit te zetten.

Marokkanen in vreemdelingendetentie plaatsen mag ook niet meer, blijkt uit een uitspraak van de Raad van State. De vreemdelingen hebben namelijk geen zicht op uitzetting binnen een redelijke termijn. En laat dat nou net een voorwaarde zijn om een vreemdeling in detentie te mogen houden.

Uitkeringen
Volgens staatssecretaris Dijkhoff van Justitie heeft het Marokkaanse beleid alles te maken maken met een Nederlands voornemen. De regering wil namelijk het sociale-zekerheidsverdrag met Marokko opzeggen omdat er veel geld aan uitkeringen naar Marokko verdwijnt. Dijkhoff probeert Marokko te overtuigen om alsnog mee te werken aan de terugkeer van vreemdelingen.

Medewerker Uber aangehouden

Een medewerker van de taxi-app Uber is donderdagochtend aangehouden in Amsterdam. De Inspectie Leefomgeving en Transport bevestigde een bericht van NRC hierover. "Deze persoon wilde opzettelijk geen medewerking verlenen", verklaarde een woordvoerster. De Inspectie heeft de medewerker meegenomen voor verhoor en kreeg daarbij assistentie van de politie.

Inspecteurs waren opnieuw op bezoek bij het hoofdkantoor van Uber voor aanvullend onderzoek. Een week geleden deed de Inspectie een inval bij de internettaxidienst om inzage te krijgen in de administratie van de taxidienst UberPOP, waarbij particulieren zonder taxivergunning met hun eigen auto taxiritten aanbieden.

Update 17.45 uur:
De inspectie heeft de medewerker meegenomen voor verhoor en kreeg daarbij assistentie van de politie. Het gaat om een 36-jarige man uit Haarlem, verklaarde het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam. Hij weigerde volgens het OM om informatie af te geven, waarbij hij niet voldeed aan 'een bevel of een vordering'. De man is in de loop van de dag heengezonden. Het OM gaat zich nu over de zaak buigen.

De inspectie miste nog wat administratie en kwam daarom terug. Met de inval willen de inspecteurs een beeld krijgen van 'de totale omvang van illegale taxichauffeurs van UberPOP'. De activiteiten van de taxidienst zijn vorig jaar verboden, maar desondanks rijden de snorders nog steeds door. UberPOP is een doorn in het oog van officiële taxichauffeurs met een vergunning, die aan allerlei regels moeten voldoen.

Uber zegt in een reactie zijn medewerking te willen verlenen aan de Nederlandse autoriteiten. "Maar we willen waarborgen dat de privacy van UberPOP-bestuurders en passagiers beschermd wordt."

Doek valt voor popfestival op NŁrburgring

Voor het eerst in drie decennia is er dit jaar geen popfestival op het Duitse circuit Nürburgring in de Eifel. Het orginele Rock am Ring was na onenigheid tussen de organisatoren en de racebaan, al verhuisd naar een vliegveld in de Vulkaaneifel. Het nieuwe Grüne Hölle Rock dat op de ring zou komen, heeft nu ook een andere plek gezocht.

Volgens de organisatie daarvan hebben de uitbaters van het circuit, het bedrijf Capricorn Nürburgring, zich niet aan het contract gehouden. Grüne Hölle Rock zal nu eind mei in Gelschenkirchen worden gehouden. Onder de naam Rock im Revier is het festival ondergebracht in het stadion van voetbalclub Schalke 04.

Het festival Rock am Ring werd in 1985 voor het eerst gehouden. Het was aanvankelijk een eenmalig evenement maar vanwege het grote succes keerde het, op een onderbreking van twee jaar na, elk jaar terug. Het festival trok jaarlijks zo'n 100.000 bezoekers.

Het gaat het circuit overigens ook op andere fronten niet bepaald voor de wind. De baan ging in 2012 bijna failliet vanwege tegenvallende bezoekersaantallen bij nieuwe attracties. De Formule 1 race die dit jaar op de baan zou worden gehouden, is geschrapt.

Utrecht biedt ramen voor prostitutie weer aan

Vanaf eind deze maand kunnen partijen die willen investeren in de raamprostitutie in Utrecht, zich weer melden bij de gemeente. Ook toekomstige exploitanten, die niet willen investeren maar die straks wel ramen willen huren, kunnen zich melden. Utrecht start daarmee opnieuw met het realiseren van een locatie voor raamprostitutie in de stad.

Utrecht sloot in de zomer van 2013 alle ramen aan het Zandpad en in de Hardebollenstraat wegens ernstige verdenkingen van mensenhandel en uitbuiting. Vorig jaar maakte de gemeente een plan voor een 'nieuw Zandpad', in de buurt van de gesloten seksboten. Investeerders en exploitanten konden zich voor de 162 werkplekken inschrijven, maar de gemeente had zo veel voorwaarden en eisen gesteld dat zich niemand meldde.

Wilkshire blijft bij Feyenoord

Luke Wilkshire voetbalt ook volgend seizoen bij Feyenoord. De Rotterdamse club heeft besloten het contract met de 33-jarige Australische verdediger te verlengen. De club meldde donderdag voorts dat Wilkshire volledig hersteld is van zijn hamstringklachten en zondag beschikbaar is voor het competitietreffen met AZ in Alkmaar.

Wilkshire is bezig aan zijn eerste seizoen bij Feyenoord. De tachtigvoudig Australisch international kwam vorige zomer over van Dinamo Moskou en veroverde onder trainer Fred Rutten al snel een basisplaats. Tot dusver speelde hij 25 officiële wedstrijden voor Feyenoord. "Dat Luke dit seizoen zoveel heeft gespeeld, zegt eigenlijk genoeg over zijn kwaliteiten", zegt technisch directeur Martin van Geel. "Hij vult de rechtsbackpositie prima in, wij hebben er alle vertrouwen in dat hij ook komend seizoen van waarde kan zijn voor het elftal."

Wilkshire blijft bij Feyenoord (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Wilkshire blijft bij Feyenoord (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

MAX in beroep tegen boete Heel Holland Bakt

Omroepbaas Jan Slagter van MAX is het niet eens met de boete die hij moet betalen voor het verkopen van Heel Holland Bakt-producten. Het Commissariaat voor de Media legde MAX woensdag een boete van 162.000 euro op omdat de omroep Albert Heijn en Bol.com in staat stelde geld te verdienen aan producten van het populaire tv-programma. Slagter liet donderdag aan de NOS weten dat hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak.

Hij noemt de boete 'buitenproportioneel hoog'. Ook heeft de uitspraak van het commissariaat volgens hem gevolgen voor het aankopen van toekomstige programma's. "Als je bij ieder contract met een programmaproducent de merchandiserechten moet kopen, dan worden programma's tienduizenden euro's duurder."

In september vorig jaar uitte de MAX-directeur zijn ongenoegen over de handelwijze van Albert Heijn. "Wij hebben hier niets mee te maken en we verdienen er ook niks aan. De BBC buit nu ons succes uit en daar baal ik van", zei hij tegen De Telegraaf.

Volgens het commissariaat heeft de omroep het zogenoemde dienstbaarheidsverbod overtreden. Dat houdt in dat de publieke omroep niet dienstbaar mag zijn aan winst van derden.

KPN bevestigt interesse voor Base

Bij KPN hebben zich meerdere partijen gemeld die belangstelling hebben voor de Belgische dochteronderneming voor mobiele telefonie Base. Dat heeft het telecomconcern donderdag bevestigd. Alle opties met betrekking tot Base worden onderzocht, aldus het bedrijf.

Op een mogelijke verkoop van Base wordt al enkele weken gespeculeerd. De Belgische zakenkrant L'Echo meldde donderdag dat KPN kan rekenen op belangstelling van in ieder geval Telenet en Nethys, de eigenaar van telecomprovider Voo. Eerder werden het Franse Altice en Liberty Global, het Amerikaanse moederbedrijf van kabelaars Ziggo en UPC, al genoemd als potentiële kopers.

Hockeyers Oranje Zwart met moeite langs Oostenrijkers in EHL

Hockeyclub Oranje Zwart is de tweede Nederlandse club die doorgaat naar de kwartfinales van de EHL. OZ deed dat niet met overtuiging: het kleine Arminen uit Oostenrijk werd met veel moeite geklopt: 2-0. Zaterdag speelt de ploeg van coach Michel van den Heuvel de kwartfinale, waarin het Spaanse Club Egara de tegenstander is.

Wie een kopie van de achtste finale van Bloemendaal had verwacht, kwam donderdagmiddag bedrogen uit. Waar de Noord-Hollanders tegenstander Torun uit Polen alle hoeken van het veld lieten zien, bleek Arminen een taai tegenstander die zeker niet misstond in de knock-out-fase van de EHL.

Arminen schakelde in de groepsfase onder meer het gerenommeerde Atletic Terrassa uit en dat bleek geen toevalstreffer. OZ nam namelijk met moeite afstand van de Weense formatie. Niek van der Schoot vond na negentien minuten een gaatje in de goed georganiseerde organisatie en opende de score.

De Eindhovenaren kregen een lawine aan kansen om die stand te verdubbelen, maar vijf strafcorners en een fiks aantal veldkansen bleken niet aan de Brabanders besteed. Aan het eind van het derde kwart werd de situatie zelfs wat penibel, toen Robert van der Horst een gele kaart kreeg en Sander Baart met een handblessure het veld verliet.

De Oostenrijkers kregen twee corners, maar lieten het na om voor een sensatie te zorgen. In de slotfase maakte Mink van der Weerden aan alle onzekerheid een einde door de 2-0 te scoren. 

Uitslagen achtste finales 2/4/2015

Rot-Weiss Köln (Dui) – RC Club de Polo (Spa) 2-1 (1-1)
De familie Grambusch zorgde ervoor dat RC Polo het loodje legde. Club de Polo kwam rap op voorsprong, maar zag de Duitsers binnen negen minuten langszij komen. Na de gelijkmaker van Tom Grambusch, velde oudere broer Mats zeven minuten voor het tijd het vonnis over Club de Polo. Rot-Weiss treft Daring uit België.

Beeston (Eng) – Daring (Bel)* 2-2 (0-2) * wint na shoot-outs
Het tweede duel van de dag mondde uit in een heus spektakelstuk. Daring nam na een dik half uur een 2-0 voorsprong, die via twee rake strafballen ongedaan werd gemaakt. In de slotfase regende het kaarten, in totaal werden liefst zes prenten uitgedeeld. Toen moesten er nog shoot-outs worden genomen. Uitgerekend Sergi Enrique, die de laatste strafbal veroorzaakte, schoot Daring naar de laatste acht.

Om 17.45 uur begint de laatste achtste finale tussen Kampong en de Waterloo Ducks uit België. 

Grieken verwachten snel akkoord over steun

De Griekse regering verwacht op korte termijn een akkoord te kunnen bereiken met de andere eurolanden over de hervatting van de financiële steun aan het land. Dat zei de Griekse minister van Economische Zaken George Stathakis donderdag.

De Grieken leverden woensdagavond een nieuwe lijst met voorstellen voor economische hervormingen in bij de andere eurolanden. Daarmee hoopt de regering een bedrag van ruim 7 miljard euro aan noodsteun veilig te stellen. Met die steun moet een bankroet van de Griekse staat worden voorkomen.

Een akkoord kan volgens de minister mogelijk volgende week al worden bereikt. Volgens de Britse krant Financial Times wordt er in Brussel echter op gerekend dat een akkoord op zich kan laten wachten tot de volgende vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden, op 24 april.

Verdachten opgepakt na gijzeling Turkije

De Turkse politie heeft donderdag meer dan tien mensen opgepakt die verdacht worden van lidmaatschap van de verboden linkse beweging DHKP-C. De arrestaties volgen op een gijzeling dinsdag, waarbij de twee gijzelnemers en een openbaar aanklager om het leven kwamen. De autoriteiten denken dat de militante DHKP-C achter de actie zat.

De gijzelnemers drongen dinsdag een rechtbank binnen en gijzelden daar een openbaar aanklager. Alledrie kwamen om toen de politie ingreep en een schietpartij uitbrak. Premier Ahmet Davutoglu heeft gezworen alle medeplichtigen van de gijzeling te zullen achterhalen.

De politie hield woensdag al zo'n dertig verdachten aan in Antalya, Eskisehir en Izmir.

Kabinet keurt financiering nieuwe wegen goed

Het kabinet heeft donderdag ingestemd met de financiering van twee nieuwe snelweggedeeltes. Het zijn 'ontbrekende schakels in het Nederlandse wegennet', aldus het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het gaat om de Blankenburgverbinding ten westen van Rotterdam en de verlenging van de A15 naar de A12 richting Duitsland.

De verlengde A15 in het oosten van het land wordt een belangrijke verbinding voor met name het goederentransport naar de oosterburen. De A15 eindigt nu nog in een weiland in het Gelderse Bemmel. De Blankenburgverbinding wordt een tunnelverbinding die de A20 en de A15 ten westen van Rotterdam met elkaar verbindt, tussen Maassluis en Vlaardingen.

Om de versnelde aanleg van de twee wegen te bekostigen is het noodzakelijk dat er tijdelijk tol wordt geheven. De Blankenburgverbinding kost in totaal ruim 1,1 miljard euro, de verlengde A15 zo'n 840 miljoen euro. Het parlement moet er nog mee instemmen.

Kabinet stemt in met financiering snelwegen (Novum)
Kabinet stemt in met financiering snelwegen (Novum)

Rutte begin juni met handelsmissie naar India

Premier Mark Rutte gaat begin juni met een handelsmissie naar India. Ook minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken gaan mee.

De reis staat in het teken van de verdere versterking van de politieke en economische banden tussen Nederland en India, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst. Rutte zei in zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad donderdag dat de economische groei in India ook in Nederland banen kan op leveren.

Nederland is de vierde handelspartner van India binnen de EU en behoort tot de top vijf van grootste investeerders in India. De wederzijdse handel is de afgelopen jaren toegenomen tot ruim 6 miljard euro.

Mark Rutte (Foto: Novum)
Mark Rutte (Foto: Novum)

'Kwaliteit hartchirurgieafdelingen verbeterd'

De kans op herhaling van ernstige incidenten op hartchirurgieafdelingen van ziekenhuizen is aanzienlijk verminderd. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) donderdag op basis van onderzoek.

De inspectie onderzocht de zestien ziekenhuisafdelingen waar hartchirurgie plaatsvindt, onder meer wegens problemen die de afgelopen jaren in enkele centra naar buiten kwamen. Alle afdelingen zijn 'aantoonbaar bezig' met het blijvend doorvoeren van verbeteringen, stelt IGZ. De inspectie constateert echter ook nog een aantal tekortkomingen. Zo is de dossiervoering in de meeste centra nog een belangrijk punt van aandacht.

Daarnaast signaleert IGZ grote verschillen in werkwijze tussen centra, zoals bij de zorg voor en na de operatie. "De afdelingen zouden door het uitwisselingen van ervaringen nog veel van elkaar kunnen leren", aldus de inspectie. Vijftien van de zestien afdelingen kregen minimaal één verbetermaatregel opgelegd van IGZ.

De inspectie liet enkele jaren geleden de afdeling cardiologie van het Ruwaard van Putten Ziekenhuis (Spijkenisse) sluiten, nadat opvallend veel mensen daar waren overleden. Vier cardiologen werden op non-actief gezet. Het HagaZiekenhuis in Den Haag raakte ook al in opspraak omdat er niet volgens protocollen werd geopereerd.

Kabinet feliciteert oud-premier Piet de Jong

Premier Mark Rutte heeft donderdag namens het hele kabinet Piet de Jong gefeliciteerd, de oud-premier die vrijdag honderd jaar wordt. De Jong (KVP, later CDA) was premier van 1967 tot 1971. Hij is de tweede voormalige minister-president van ons land die de leeftijd van 100 jaar bereikt: Willem Drees (SDAP, later PvdA) ging hem voor.

De Jong is op dit moment de op één na oudste oud-regeringsleider ter wereld, aldus Rutte. De Jong 'verliest' het van de Ecuadoraanse oud-president Telmo Vargas (102 jaar en 175 dagen). Vargas was overigens wel héél kort de baas in zijn land. Hij was het slechts 36 uur lang, van 29 tot 30 maart 1966. Hij werd regeringsleider na een staatsgreep, maar de volgende dag al vervangen.

Rutte onderhoudt nog steeds contact met De Jong, met wie hij altijd goede gesprekken heeft.

Vanmarcke: "Geen moeite met favorietenrol"

Sep Vanmarcke behoort zondag tot de favorieten voor winst in de Ronde van Vlaanderen. De Belgische kopman van LottoNL-Jumbo zegt geen moeite te hebben met de verwachtingen na zijn derde plaats vorig jaar. "Het is normaal dat er iets verwacht wordt van mij. Ik zet mezelf ook onder druk", verklaarde Vanmarcke donderdag. "Sinds vorig jaar weet ik dat ik deze koers kan winnen."

"Ik ken geen angst, hoewel sommige van mijn concurrenten in goede vorm blijken te zijn. Tom Boonen en Fabian Cancellara ontbreken, maar er zijn voldoende andere uitdagers", zei de 26-jarige renner uit Kortrijk. "De eerste die bij mij opkomt is Geraint Thomas. Hij is een gevaarlijke tegenstander. Er zijn vijf tot tien renners die kunnen winnen. De Ronde van Vlaanderen is zo zwaar dat aan het einde altijd de besten voorop rijden."

Vanmarcke (in het geel) in actie tijdens de Omloop het Nieuwsbald (PRO SHOTS/George Deswijzen)
Vanmarcke (in het geel) in actie tijdens de Omloop het Nieuwsblad (PRO SHOTS/George Deswijzen)

Nieuwe ingreep onderarm wegracer Pedrosa

De Spaanse MotoGP-coureur Dani Pedrosa laat zich vrijdag opnieuw opereren aan zijn pijnlijke rechterarm. Hij is daarna vier tot zes weken uitgeschakeld en mist de komende twee races uit het wereldkampioenschap, in het Amerikaanse Austin op 12 april en week later in het Argentijnse Rio Hondo. De Japanner Hiroshi Aoyama neemt tijdelijk zijn plek in het fabrieksteam van Repsol Honda over.

Pedrosa eindigde in de openingsrace afgelopen zondag in Qatar als zesde en klaagde na afloop over de pijn in met name zijn onderarm. Hij sprak zelfs zijn zorgen uit over zijn toekomst als motorcoureur, omdat de klachten hem al zolang kwellen. Vorig jaar onderging hij al een operatie, maar die bracht weinig verlichting. Deze winter leek het erop dat de drievoudig wereldkampioen van de kwaal af was, maar in Qatar voelde Pedrosa dezelfde intense pijn als gevolg van de druk op de onderarmen.

Gepakt door genummerde filmkaartjes

Zes mannen zijn woensdagavond gearresteerd nadat ze genummerde bioscoopkaartjes hadden gekocht met een gestolen bankpas. Ze worden ervan verdacht betrokken te zijn bij de diefstal van de portemonnee en de bankpas van een 84-jarige vrouw.

Met de pinpas was gepind bij een bank en bij een bioscoop in Breda, zag de vrouw toen ze met haar dochter haar bankrekening checkte.

Bij de bios bleken zes genummerde plaatsen, op de eerste rij, voor de film The Fast and the Furious 7 gekocht te zijn met de betreffende bankpas. De mannen tussen de 16 en de 44 jaar, die op deze stoelen zaten, zijn gearresteerd.

Bijna een vijfde minder gas bovengehaald

Er is vorig jaar bijna een vijfde minder aardgas uit de Nederlandse bodem gewonnen. Met uitzondering van 1988 is de winning van aardgas sinds 1972 niet zo laag geweest, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

De winning bleef steken op ruim 66 miljard kubieke meter gas. Dat er niet meer gas boven werd gehaald komt vooral door de maatregelen die de Nederlandse overheid heeft genomen in reactie op de Groningse aardbevingen.

Ook de netto export van aardgas en het gasverbruik in Nederland lagen vorig jaar een stuk lager. Dit hangt samen met de relatief zachte winter vorig jaar. De verbruikte hoeveelheid aardgas was met een totaal van ruim 38 miljard kubieke meter het laagst sinds 1982.

Aantal faillissementen blijft afnemen

Het aantal faillissementen blijft dalen. In het eerste kwartaal van dit jaar gingen er ten opzichte van een jaar geleden 19 procent minder bedrijven en instellingen over de kop, blijkt uit cijfers van Faillissementsdossier.nl.

In totaal stopten 2179 bedrijven (inclusief eenmanszaken en vennootschappen onder firma) en instellingen (stichtingen en verenigingen) met hun activiteiten wegens een bankroet, tegen 2701 in het eerste kwartaal 2014.

Er gingen de afgelopen drie maanden vooral minder zzp'ers failliet. In totaal hielden 248 eenmanszaken op te bestaan, tegen 346 een jaar geleden. Eenmanszaken zijn in ruime meerderheid (95 procent) zzp'ers, aldus Faillissementsdossier.

De daling van het aantal faillissementen wordt toegeschreven aan de verbeterde economische omstandigheden en het aantrekkende consumentenvertrouwen.

'Meevaller medicijnen van 150 miljoen euro'

De kosten van geneesmiddelen zijn vorig jaar opnieuw lager uitgevallen dan het ministerie van VWS had geraamd. Naar schatting komt de meevaller uit op 150 miljoen euro. Dat meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) donderdag.

De uitgaven stegen het afgelopen jaar met 1 procent tot 4,13 miljard euro. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) hield in haar begroting rekening met een toename van 4,3 procent.

De stichting, die de cijfers donderdag via het Pharmaceutisch Weekblad naar buiten bracht, schrijft de meevallende medicijnkosten vooral toe aan het patentverloop op geneesmiddelen. Daardoor zijn er veel goedkopere versies van medicijnen op de markt gekomen. Dat leverde een meevaller op van 66 miljoen.

Ook Cuba omarmt Airbnb

Wie van plan is binnenkort een reis te maken naar Cuba, kan nu ook via Airbnb naar een passende accommodatie in het communistische land zoeken. Dat werd donderdag wereldkundig gemaakt.

De Verenigde Staten en Cuba kondigden eind 2014 aan na ruim een halve eeuw de diplomatieke banden weer te herstellen. Als gevolg daarvan is het voor Amerikaanse bedrijven mogelijk om in Cuba actief te worden.

Airbnb biedt in Cuba al keuze uit ruim duizend logeeradressen. De Amerikaanse verhuursite zegt daarbij gebruik te maken van het brede netwerk van private verblijven die al beschikbaar worden gesteld aan buitenlandse toeristen.

Volgens Airbnb zoeken veel mensen al sinds december via de site naar accommodaties in Cuba. De zoekopdracht Cuba zou momenteel vaker worden gebruikt dan bestemmingen als Rio de Janeiro, Mexico-Stad en Buenos Aires.

Slachtoffer zuuraanval heeft dubbel pech

De Vlaamse vrouw die slachtoffer werd van een zuuraanval in Antwerpen door een Nederlander, heeft dubbel pech. Door haar zware verwondingen heeft ze ook een kostbare cruise naar Tahiti moeten annuleren. De uiteindelijke schade: zo'n 3000 euro.

Dat meldden Vlaamse media donderdag. De rederij Oceania Cruises vindt dat er geen sprake is van overmacht, maar besloot toch een tegoedbon van 1500 euro te schenken. De vrouw, Marina Tijssen, en haar man boekten de reis bij het Nederlandse reisbureau Dreamlines. Dat bood het paar een tegoed van 250 euro voor een nieuwe boeking.

Het paar betaalde bijna 7000 euro voor de cruise en zou nu op vakantie zijn geweest. Er was geen annuleringsverzekering afgesloten. De annulering kostte ongeveer 5000 euro.

Tijssen mag vrijdag het ziekenhuis verlaten. De gearresteerde Jelle F. bekende onlangs de aanval te hebben gepleegd. Hij had de supermarktketen afgeperst waarvoor Tijssen als schoonmaakster werkte.

Tweede zwarte doos Germanwings gevonden

Onderzoekers in de Franse Alpen hebben de tweede zwarte doos van het gecrashte toestel van Germanwings gevonden. Dat heeft de Franse aanklager donderdag bekendgemaakt. Eerder werd al de zwarte doos gevonden die de geluidsopnames uit de cockpit bevatte. Op basis daarvan is vastgesteld dat copiloot Andreas Lubitz het toestel opzettelijk liet neerstortten.

De doos die nu is gevonden bevat de vluchtgegevens. Het omhulsel ervan werd al eerder gevonden.

Pokťmon Rumble World aangekondigd

Pokémon Rumble World is aangekondigd. Het is voor het eerst in de Pokémon Rumble-serie dat Pokémon- en Mii-personages samen op avontuur gaan en het grote koninkrijk met Toy Pokémon verkennen!

Alle 719 soorten Pokémon die zijn verschenen in de videospellen tot aan Pokémon Omega Ruby en Pokémon Alpha Sapphire zijn erin te ontdekken en te verzamelen. Ook de mega-evoluties van Pokémon voegen zich in de strijd, evenals Primal Groudon en Primal Kyogre. Maar er verschijnen niet alleen maar Pokémon in Pokémon Rumble World. Het spel maakt gebruik van Streetpass waardoor je andere Mii-personages van andere spelers tegenkomt.

Het verhaal speelt zich af in het Kingdom of Toys en begint met de situatie dat het personage van de speler voor de koning moet verschijnen. Hij begroet de Personal Mii van de speler en legt uit waarom hij zo geïrriteerd is dat hij maar één Pikachu bezit. Hij vertelt ook over een mysterieuze tovenaar die wel tien Pokémon bezit. De koning is boos op deze tovenaar en vraagt jouw hulp om ervoor te zorgen dat hij er elf in bezit krijgt. Daarnaast wil hij jouw hulp om die tovenaar eens goed de les te lezen door nog meer Pokémon te verzamelen. En zo gaat onze held, vergezeld door de enige Pikachu van de koning, vanuit Castle Town met een heteluchtballon op weg naar onbekende streken.

Pokémon Rumble World is kosteloos verkrijgbaar in de Nintendo eShop vanaf 8 april 2015 voor de Nintendo 3DS-familie.

Sekstape gangbang 15-jarig meisje online

Drie jongens van 14, 15 en 16 jaar uit Joliet, in de Amerikaanse staat Illinois zijn flink de lul. Ze hebben namelijk tegelijk seks gehad met een 15-jarig meisje, dat graag eens met drie jongens tegelijk het bed wilde delen. Omdat ze de seks hebben gefilmd en het filmpje op internet hebben gezet, worden alle vier nu aangeklaagd wegens het verspreiden van kinderporno.

Het viertal bestaat uit leerlingen van de Joliet Central High School te Juliet. Toen het 15-jarige sletje de wens uitsprak graag eens door drie knapen tegelijk te worden uitgewoond, hoefde het drietal niet lang na te denken. Ze stemden uiteraard snel in en er werd een geschikte locatie opgescharreld.

Hier werd het schoolmeisje helemaal uit elkaar getrokken. Om de orgie voor het nageslacht te bewaren, besloot het viertal de seks te filmen. Hierna werd het seksfilmpje op Twitter gezet.

Helaas voor het kwartet kwam de moeder van het tienermeisje de sekstape van haar dochter op internet tegen. Hierop schakelde ze direct de politie in. En hoewel de seks door alle vier geheel vrijwillig is ondergaan, is het viertal afgelopen vrijdag in de boeien geslagen.

Door een seksfilmpje met vier minderjarigen online te zetten, heeft het jeugdige kwartet zich schuldig gemaakt aan het verspreiden van kinderporno. Dat ze allen nog minderjarig zijn, doet daar volgens de politie niets aan af. Politiechef Brian Benton zegt met de arrestaties een statement te willen maken tegen kinderporno en hoopt hiermee een waarschuwing aan andere pubers af te geven.

Tl;dr? Dit animatiefilmpje legt het allemaal kort en bondig uit...

16 en 12 jaar cel voor misdaadduo

De rechtbank in Assen heeft het misdaadduo Antonio van der P. en Enise B. donderdag veroordeeld tot zestien en twaalf jaar cel. De twee trokken vorig jaar februari een spoor van geweld door Nederland, dat begon met een roofoverval in het Drentse Echten en ruim twee weken later eindigde met hun arrestatie in een hotel in het Duitse Schwerte.

Het Openbaar Ministerie (OM) had begin maart zestien jaar geëist tegen Van der P. en veertien tegen B.

Volgens de rechtbank hebben Van der P. (26) en B. (20) zich schuldig gemaakt aan onder meer poging tot doodslag, diefstal, zware mishandeling, ontvoering en afpersing. "Ze hebben in kort tijdsbestek een groot aantal zeer ernstige en zeer gewelddadige misdrijven gepleegd", motiveerde de rechtbank. Van der P. en B. sloegen in februari 2014 toe in Echten (Drenthe), Meppel, Lage Mierde (Noord-Brabant) en op twee plekken in Enschede.

Het duo heeft "een ernstige, diepe en vaak ook vernederende inbreuk gemaakt op lichamelijke en geestelijke integriteit van de slachtoffers", stellen de rechters. Veel van hen zijn nog steeds onder behandeling.

De straf voor Enise B. valt iets lager uit dan de eis van het OM omdat volgens de rechtbank niet in alle gevallen kan worden bewezen dat zij "bewust en nauw" samenwerkte met haar vriend Van der P. B. wordt wel poging tot doodslag verweten bij een vrouw uit Meppel. Die werd door Van der P., om haar te dwingen haar pincode af te geven, met een mes in de lies gestoken.

B. sloeg de vrouw om dezelfde reden met een pan hard op het hoofd, stelt de rechtbank. "Dat B. niet heeft gestoken is niet van belang, de handelingen zijn inwisselbaar."

16 en 12 jaar cel voor misdaadduo
16 en 12 jaar cel voor misdaadduo (Foto: ANP)

BelgiŽ: nog steeds militairen tegen terreur

België blijft zeker nog tot half mei militairen inzetten om radicaalislamitische aanslagen te voorkomen. Sinds medio januari bewaken soldaten belangrijke gebouwen wegens de dreiging van terreur.

De regering gaat besluiten de inzet op 'gevoelige plaatsen' in Antwerpen en Brussel te verlengen, meldden Vlaamse media donderdag. De militairen verschenen in het straatbeeld na een antiterreuroperatie in Verviers, waarbij een radicaalislamitische cel werd aangepakt.

De inzet van de militairen was mogelijk omdat de autoriteiten het terreuralarm hadden verhoogd. Hoewel dat niveau inmiddels is verlaagd, kunnen de soldaten hun bewakingsopdracht blijven uitvoeren omdat de regels zijn aangepast.

Vergunning nodig voor kunstmest, lucifers en schoonmaakmiddelen

Particulieren mogen niet langer zonder vergunning chemische stoffen kopen waarmee explosieven gemaakt kunnen worden. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie, waarmee de ministerraad donderdag heeft ingestemd. De maatregel is onderdeel van het Actieprogramma integrale aanpak jihadisme.

Ook mogen particulieren zulke stoffen niet importeren, bezitten of gebruiken, als ze daarvoor de vereiste papieren niet hebben. Verkopers en particulieren in Nederland zijn straks bovendien verplicht om verdachte transacties, verdwijningen en diefstallen van dergelijke chemische stoffen te melden bij de overheid.

Met het wetsvoorstel wordt een Europese verordening Nederlands recht. Veel Nederlandse bedrijven hebben vooruitlopend op de wetgeving al maatregelen genomen.

Doodrijden collega was 'tragisch ongeluk'

Dat een 46-jarige buschauffeur uit Oudewater een collega van zestig jaar doodreed, was een tragisch ongeluk, dat niemand heeft gewild. Daarom heeft de buschauffeur donderdag een voorwaardelijke rijontzegging van twee maanden en een voorwaardelijke boete van 500 euro van de rechtbank in Utrecht gekregen.

De buschauffeur maakte volgens de rechter wel een verkeersfout, maar geen grove verkeersfout. Bovendien was het slachtoffer zelf ook onvoorzichtig, vindt de rechter.

Het slachtoffer gooide de chauffeur bij een bushalte in Maarssen nat met een flesje water. De 46-jarige chauffeur wilde een nat pak voorkomen en reed weg met zijn bus, ook al omdat het tijd was om te vertrekken. Hij dacht dat zijn collega op de stoep stond, maar die probeerde op dat moment net de busdeuren te openen met de noodknop. Toen de bus ging rijden, kwam hij onder het rechtervoorwiel terecht. Hij overleed aan zijn verwondingen.

De chauffeurs waren volgens de rechtbank met elkaar aan het dollen en dat leidde tot een noodlottig ongeluk.

Justitie mogelijk opgelicht met tickets

De overheid heeft mogelijk jarenlang te veel betaald voor tickets die het boekte bij zakenreisagent ATP. De reisagent zou structureel meer geld in rekening hebben gebracht dan daadwerkelijk voor de tickets was betaald. Vastgelegd was dat de vergoeding 1 cent per transactie was, maar ATP factureerde bij diensten van twee ministeries een veel hoger bedrag.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft het bedrijf daarom aangeklaagd wegens contractbreuk. Een woordvoerster van het ministerie bevestigde donderdag een bericht hierover van Zakenreis Magazine.

Het gaat om ongeveer 25.000 tickets die sinds 2010 via ATP zijn geboekt. Justitie heeft veel tickets nodig in verband met uitzettingen en terugkeerders.

'Uitgeprocedeerde asielzoekers uit bewaring'

Twee Marokkanen die in Nederlandse vreemdelingenbewaring zitten, moeten worden vrijgelaten omdat Marokko weigert de twee tot het land toe te laten. Bovendien heeft het tweetal recht op schadevergoeding. Dat bepaalde de Raad van State donderdag.

Nederland wil het Verdrag sociale zekerheid met Marokko opzeggen. Doel is onder meer de export van kinderbijslag te beperken. Marokko is het daar niet mee eens en weigert nu uitgeprocedeerde asielzoekers zonder paspoort toe te laten.

Uitzetting heeft dan geen zin. Op korte termijn is het daarom niet mogelijk dat de Marokkaanse vreemdelingen gedwongen worden uitgezet. Hun bewaring is daarom onrechtmatig, zegt de Raad van State.

Zes jaar cel en vrijspraak in piratenzaak

Een Somalische piraat is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot zes jaar cel. Volgens het gerechtshof in Den Haag was hij betrokken bij het in oktober 2012 in een hinderlaag lokken van Nederlandse mariniers. Een tweede verdachte werd vrijgesproken, wegens gebrek aan bewijs.

De betrokken Nederlandse militairen werden destijds van dichtbij onder vuur genomen toen ze voor de kust van Somalië een schip wilden controleren tijdens een missie tegen piraterij. Ze zaten in drie open bootjes van de Hr. Ms. Rotterdam en waren voor een controle onderweg naar een Iraans vissersschip, toen ze plotseling onder vuur werden genomen met automatische wapens. De vissersboot bleek gekaapt door piraten.

De mariniers schoten terug. Ook van de Rotterdam is geschoten. De vissersboot vloog daardoor in brand, waarna de opvarenden overboord sprongen.

Duitse bank spant rechtszaak aan tegen ECB

Een Duitse bank heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Europese Centrale Bank (ECB) omdat de kredietverlener niet onder het toezicht van de ECB wil vallen. De kosten die zijn verbonden aan het ECB-toezicht zouden te hoog zijn voor de bank. Dat meldde zakenkrant The Wall Street Journal.

De regionale bank Landeskreditbank Baden-Württemberg (L-Bank) heeft de zaak aangespannen bij het Europese hof. Sinds november houdt de ECB toezicht op de 120 grootste banken van Europa. Eerder werd dat gedaan door de nationale toezichthouders en centrale banken.

L-Bank stelt dat er fors hogere kosten zijn verbonden aan het toezicht van de ECB, waardoor de kredietverlening aan klanten in het gedrang komt. Daarom wil de bank weer onder het toezicht komen van de Duitse financiële waakhond Bafin en de Bundesbank. Bovendien is het zakelijke model van de bank heel eenvoudig waardoor toezicht van de ECB onnodig is, aldus L-Bank.

Vlaamse ex-minister spoorloos

De politie is op zoek naar een Vlaamse ex-minister die wordt verdacht van verkrachting. Steve Stevaert verdween eerder donderdag nadat bekend was geworden dat hij voor een rechter moet verschijnen. Zijn jas en fiets werden aangetroffen langs het Albertkanaal bij Hasselt.

Stevaert was voorzitter van de Vlaamse sociaaldemocratische partij en viceminister-president en minister in Vlaamse regeringen. Hij was van 2005 tot 2009 hoofd (gouverneur) van de Belgische provincie Limburg. Hij draagt nu de eretitel minister van staat.

De verkrachting zou 4,5 jaar geleden in Brussel zijn gebeurd. Het slachtoffer diende begin 2013 een klacht in. Stevaert zou misbruik hebben gemaakt van zijn functie, meldden Vlaamse media.

Cities: Skylines - De leukste Fun Mods

In de vorige Cities: Skylines Modspecial keken we naar de beste en handigste mods op je spel grafisch op te poetsen. Dit keer kijken we naar mods die wat toevoegen aan de game, zonder van invloed te zijn op de gameplay. Leuke toevoegingen die in sommige gevallen voor uren extra speelplezier kunnen zorgen. Hoe ziet je stad eruit door de ogen van een zeemeeuw? En hoe gaat het nu met Cim X, Y en Z?  En wat als ik mijn Cims probeer te verdrinken?

Turken accepteren excuses burgemeester

Vertegenwoordigers van de Turkse gemeenschap in Gilze-Rijen hebben donderdag in een gesprek de excuses aanvaard van burgemeester Jan Boelhouwer voor zijn uitspraken in een interview met de Volkskrant. De burgemeester had in een krantenartikel gezegd dat alle inwoners van Turkse komaf in Rijen op de hoogte zijn van illegale drugspraktijken in de gemeenschap.

"Die uitspraak is onjuist en kan er onterecht toe leiden dat de hele Turkse gemeenschap van Gilze en Rijen over één kam wordt geschoren en lokale politici van Turkse komaf onterecht worden gecriminaliseerd", schrijft de PvdA-burgemeester donderdag in een verklaring.

De burgemeester gaat zijn excuses maandagavond ook nog persoonlijk overbrengen in de Turkse moskee in Rijen, aldus de gezamenlijke verklaring.

Tost: "Max snoert 'domme critici' de mond"

Max Verstappen heeft de 'domme critici' die hem te jong vonden voor de Formule 1 de mond gesnoerd. Dat zegt zijn teambaas Franz Tost van Toro Rosso op de website van Autosport. De jonge Nederlander reed zondag in de Grand Prix van Maleisië naar de zevende plaats en is nu met zeventien jaar, vijf maanden en 27 dagen de jongste coureur aller tijden die punten scoorde in de Formule 1. "Ik zei vorig najaar al, toen al die mensen zo kritisch waren: hij zal antwoorden op het circuit. Pas dan zullen die domme mensen het ook begrijpen."

De leeftijd van Verstappen wekte alom verbazing toen hij vorig jaar als zestienjarige puber zijn contract tekende bij Toro Rosso. Vooral oud Formule-1 coureurs meenden dat iemand van die leeftijd nog veel te onervaren is voor de koningsklasse. De internationale autosportfederatie FIA schroefde eind vorig jaar de minimumleeftijd voor de Formule 1 op naar achttien jaar. Tost zag op het circuit van Sepang echter een 'hoogbegaafde coureur'.  "Verstappen deed het fantastisch; hij reed foutloos."

'Ruud de Wild niet naar Radio Veronica'

Ruud de Wild vertrekt eind augustus bij Radio 538 nadat zijn contract niet werd verlengd. De kans is erg klein dat hij na de zomer aan de slag gaat bij Radio Veronica, zegt Veronica-baas Erik de Zwart tegen het AD.

Volgens De Zwart zijn er geen gesprekken over gevoerd. "Die suggestie kwam veel voorbij de laatste tijd. Maar er is helemaal geen sprake van. Ik sluit nooit iets uit, maar dit gaat zeker voorlopig niet gebeuren."

Ruud de Wild (45) maakt per 1 september plaats voor Coen Swijnenberg en Sander Lantinga, die overkomen van 3FM. Ook een terugkeer bij 3FM is voor De Wild inmiddels uitgesloten. Frank van der Lende neemt het tijdslot over van Coen en Sander.

De Wild reageerde donderdagochtend op Twitter op de geruchten. "Ik weet niet of ik voor @erikdezwart zou willen werken. Hij sluit niets uit. #lekkerbelangrijkallemaal."

Actie politie zorgt voor file op A12

Protesterende politiemensen hebben donderdagmorgen voor vertraging gezorgd op de A12 tussen Den Haag en Reeuwijk. Ongeveer zestig wagens en motoren met zwaailicht gingen om 10.00 uur vanaf het Malieveld op pad om te protesteren tegen het uitblijven van een betere cao dan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) heeft voorgesteld.

De politiewagens reden in een gangetje van ongeveer 60 kilometer per uur tot afslag Reeuwijk en reden toen terug. Achter de politiecolonne ontstonden files aan beide kanten van de A12. Automobilisten konden de stoet niet inhalen. Rond 11.30 uur waren de agenten weer terug in Den Haag, meldde de VerkeersInformatieDienst.

Op 24 maart zorgden actievoerende agenten ook al voor overlast op de weg door een langzaamaanactie op de A16 en A58.

Kamp wil meer verwarming via restwarmte

Veel meer huizen en bedrijven moeten straks worden verwarmd door restwarmte uit de industrie en warm water uit de grond en niet meer door gas. Daarvoor moeten nieuwe netwerken worden aangelegd, wat grote investeringen vergt.

Dat heeft minister Henk Kamp van Economische Zaken donderdag aangekondigd in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet zal wetten en regels veranderen om de verdere ontwikkeling van de duurzamere warmtelevering te stimuleren, als alternatief voor aardgas.

Nu wordt voor een deel al warmte gebruikt die vrijkomt bij bijvoorbeeld afvalverbranding en elektriciteitscentrales of die uit de bodem wordt gehaald (aardwarmte). Maar dat kan volgens Kamp op veel grotere schaal gebeuren, waarmee energie kan worden bespaard en de CO2-uitstoot afneemt.

Wolf in Drenthe en Groningen was Duitse pup

De wolf die ongeveer een maand geleden door Groningen en Drenthe kuierde, was een jaar oud. Het dier is in het voorjaar van 2014 geboren in de omgeving van de steden Hamburg en Bremen in Duitsland. Dat heeft de provincie Drenthe donderdag bekendgemaakt. Onderzoekers hebben bij gedode schapen DNA-materiaal van de wolf gevonden. Dat hebben ze vergeleken met de databank van wolven in Duitsland.

De pup had vijf broertjes en zusjes. Hij heeft waarschijnlijk het leefgebied van zijn ouders verlaten en zocht een eigen leefgebied. Daarbij stak hij de grens over. Omdat hij jong en onervaren was, wist hij nog niet goed hoe hij moest jagen. Dat verklaart de verwondingen die de schapen hadden. De wonden waren anders dan wat doorgaans bij een gedood schaap wordt gezien.

De wolf is op 13 maart voor het laatst gezien in de buurt van de Noord-Duitse stad Oldenburg.

Drents Museum toont romantisch Noord-Korea

Geen hongersnood, geen concentratiekampen, geen armoede. Wel blije arbeiders, heroïsche militairen en ijverige boeren die zorgen voor een overdaad aan eten en drinken. En overal en altijd de Grote Leider, die het volk heldhaftig naar de overwinning leidt. Met de tentoonstelling 'De Kim Utopie - Schilderkunst uit Noord-Korea' geeft het Drents Museum in Assen aan de hand van 120 schilderijen een inkijkje in het meest gesloten land ter wereld dat door de Kim-dynastie al decennialang met harde hand wordt bestuurd.

Een volstrekt geïdealiseerde wereld, stelt Koen de Ceuster van de Universiteit Leiden, kenner van Noord-Koreaanse kunst en medesamensteller van de expositie. "Hier reflecteert de kunst niet de werkelijkheid. Doel is om vanuit de kunst de werkelijkheid te zien. Zo slaagt deze samenleving erin om, ondanks alle internationale politieke en militaire ontwikkelingen, te overleven."

Alle schilderijen, tussen 1960 en 2010 in staatsopdracht gemaakt, zijn afkomstig van schilderscollectieven; fabrieken waar soms een paar duizend kunstenaars de perfecte communistische wereld verbeelden, zegt adjunct-directeur Harry Tupan van het Drents Museum. "Individuele schilderkunst bestaat er niet."

De tentoonstelling, die vanaf vrijdag tot en met 30 augustus is te zien, toont hoe het regime socialistisch-realistische kunst inzet om een utopisch Noord-Korea te creëren en in stand te houden. Louter lachende mensen, lieflijke familietaferelen, plichtsbesef, zelfopoffering, economische vooruitgang en de 'Amerikaanse honden' als grote vijand. Ze maken volgens De Ceuster deel uit van een 'onophoudelijk bombardement van slogans en propaganda die na tientallen jaren door het Noord-Koreaanse volk naadloos worden herhaald'.

Volgens het Drents Museum is zo'n grote verzameling Noord-Koreaanse kunst niet eerder in Nederland te zien geweest. De werken komen uit een bijzondere privécollectie van 3500 schilderijen en tekeningen van verzamelaar Ronald de Groen.

Om tegenwicht te bieden aan het geromantiseerde leven in Noord-Korea, is in het museum tegelijk de fototentoonstelling North Korean Perspectives te zien die een realistischer beeld geeft hoe het land ervoor staat: lege rijstvelden, vervallen woningen, belabberde infrastructuur en lege en verroeste fabriekshallen.

Aanslag op universiteit Kenia

Bij de terreuraanslag op een universiteit in de Keniaanse stad Garissa zijn zeker vier doden gevallen en tientallen mensen gewond geraakt.

Volgens een dokter in het ziekenhuis van de stad zijn 49 mensen met schotwonden binnengebracht. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers donderdag nog zal stijgen.

De politie en het leger zijn nog altijd in gevecht met de gewapende mannen, die donderdag in alle vroegte de campus bestormden. Keniaanse media meldden dat er nog altijd studenten gegijzeld worden.

Vier doden, tientallen gewonden in Kenia
Vier doden, tientallen gewonden in Kenia (Foto: ANP)

Grijs is hip

Ik zal vast niet de enige zijn bij wie de sympathie voor de modewereld in de laatste jaren flink gekelderd is. We zijn de dictatuur van bekende modehuizen die volwassen vrouwen het liefst zien als jongetjes van twaalf onderhand wel beu. Alsof dat nog niet genoeg is, worden de modellen ook nog de catwalk op gejaagd op wolkenkrabberschoeisel en in creaties van kippengaas en andere lichaamsonvriendelijke materialen. Het lijken wel martelpraktijken. Maar gisteren maakte mijn modehart stiekem een sprongetje. 

Kamer in gesprek met protesterende studenten

De Tweede Kamer gaat met studenten en docenten praten over hun zorgen over de economisering van het hoger onderwijs. Op voorstel van GroenLinks organiseren de partijen daarvoor een hoorzitting in de Kamer, voorafgaand aan een debat over het Maagdenhuis.

Actievoerders houden al wekenlang het Maagdenhuis, het bestuurscentrum van de Universiteit van Amsterdam (UvA), bezet. Zij vinden dat het bestuur besluiten neemt met alleen geld en studierendement als uitgangspunten. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver vindt dat een kwalijke zaak. "Steeds meer kleine studies verdwijnen, studenten worden niet serieus betrokken bij beslissingen en bestuurders zetten steeds meer in op studierendement in plaats van persoonlijke ontwikkeling. Maar een student is geen product en een universiteit geen koekjesfabriek."

Voor het gesprek in de Kamer worden ook andere betrokkenen en deskundigen van buiten de UvA uitgenodigd.

Hattrick Kristoff in driedaagse De Panne

De Noor Alexander Kristoff heeft donderdag ook het eerste gedeelte van de derde etappe van de Driedaagse De Panne-Koksijde gewonnen.

Het was een rit over 111 kilometer met start en finish in De Panne. Kristoff, die rijdt voor Katusha, bleef in de massasprint de Duitser André Greipel met miniem verschil voor. De finishfoto moest uitsluitsel geven. De Italiaan Sacha Modolo werd derde, de Nederlander Raymond Kreder zesde.


Kristoff won de eerste twee etappes en is de leider in het klassement. Later op de dag volgt nog de afsluitende individuele tijdrit over 14 kilometer. Kristoff verdedigt een voorsprong van 22 seconden op de Belg Stijn Devolder. Raymond Kreder is de best geklasseerde Nederlander. De renner van Team Roompot staat tiende.

Duitsland onderzoekt veiligheid in luchtvaart

De Duitse regering gaat een werkgroep oprichten die veiligheidskwesties in de luchtvaart gaat bestuderen. Aanleiding is de crash van vorige week in de Franse Alpen met het toestel van Germanwings.

De werkgroep moet onder meer gaan kijken naar het mechanisme van de cockpitdeur en medische testen voor piloten. Onderzoekers gaan ervanuit dat copiloot Andreas Lubitz het Germanwings-toestel opzettelijk liet neerstorten. Nadat de gezagvoerder naar het toilet was gegaan deed Lubitz de deur van de cockpit op slot. Uit het onderzoek is verder gebleken dat Lubitz met psychische problemen kampte en dat een arts had vastgesteld dat hij eigenlijk niet mocht vliegen.

Het onderzoek naar de crash gaat ondertussen door. Tussen de wrakstukken van het vliegtuig is een aantal mobiele telefoons van de slachtoffers gevonden, maar de onderzoekers hebben nog geen informatie uit de toestellen kunnen halen. Franse en Duitse media zeiden woensdag beelden van de laatste minuten van de slachtoffers in handen te hebben, afkomstig van een mobieltje. Dit werd echter tegengesproken door de Duitse autoriteiten.

'Lubitz loog tegen artsen'

De Duitse Copiloot Andreas Lubitz, die hoogstwaarschijnlijk het toestel van Germanwings bewust liet neerstorten, heeft tegen zijn artsen gelogen. Hij vertelde dat hij zich op zijn werk ziek had gemeld, terwijl hij in werkelijkheid wel aan het werk was.

Dat meldde het Duitse Bild donderdag op basis van bronnen rond het onderzoek naar de vliegramp waardoor 150 mensen omkwamen.

Volgens die bronnen was Lubitz (27) naar de dokter gegaan onder andere vanwege problemen met zijn ogen. Die waren ontstaan na een ongeval met zijn auto eind vorig jaar waarbij de airbag was opgeblazen. Hij klaagde over oogproblemen en ander letsel door dat incident. Hij vertelde de artsen niet dat hij ondanks die klachten wel aan het werk ging.

'Lubitz loog tegen artsen'
'Lubitz loog tegen artsen' (Foto: ANP)

Meer 50-plus ww'ers aan de slag als zzp'er

Het aantal 50-plussers dat als zzp'er start vanuit de ww is de afgelopen jaren flink toegenomen. Vorig jaar waren dat er 3500, tegen 2500 in 2012. Driekwart van de starters is man. De meeste 50-plus zelfstandigen zijn te vinden in Noord- en Zuid-Holland, Noord-Brabant en Gelderland. Dat meldde uitkeringsinstantie UWV donderdag.

Nederland telt 988.000 zelfstandigen zonder personeel. Bijna 43 procent daarvan is 50-plus. De gemiddelde leeftijd van zzp'ers is 48 jaar. De mannelijke zelfstandige 50-plusser is vooral te vinden in de specialistische zakelijke dienstverlening (onder meer boekhouding en ict), de vrouwen in de gezondheids- en welzijnszorg.

Iets minder misbruik en geweld op school

Na jaren van stijgingen is het aantal meldingen van seksuele intimidatie, seksueel misbruik, geweld en discriminatie in het afgelopen schooljaar licht gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie van het Onderwijs.

Vertrouwensinspecteurs van de onderwijsinspectie kregen in het schooljaar 2013/2014 in totaal 2230 meldingen van scholieren, leraren en ouders. In het voorgaande jaar waren dat er nog 2379. Iets meer dan de helft van de meldingen valt in de categorie psychisch geweld. Hierbij gaat het vooral om (cyber)pesten op basisscholen. In het (voortgezet) speciaal onderwijs was afgelopen jaar volgens de inspectie een opvallende stijging te zien van psychisch en fysiek geweld.

In de categorie fysiek geweld valt op dat de helft van de gevallen geregistreerd staat als 'niet strafbaar'. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om vechtpartijen tussen kinderen op het schoolplein of in de les, maar ook om schoppen, slaan, bijten en duwen.

Minder omzet voor groentenreus The Greenery

The Greenery, het grootste groente- en fruitbedrijf van Nederland, heeft zijn verkopen afgelopen jaar zien teruglopen van bijna 1,3 miljard euro naar een kleine 1,1 miljard. De omzetdaling komt onder meer door de boycot van groente en fruit door Rusland.

Moskou stelde in augustus een ban in voor veel landbouwproducten uit de EU, in reactie op de Europese sancties vanwege de Oekraïne-crisis. Hierdoor ontstonden in Europa overschotten op de markt, die ervoor zorgden dat de prijzen onder druk kwamen te staan.

The Greenery hield onder aan de streep 1 miljoen euro over, meldde het bedrijf donderdag. In 2013 leed The Greenery nog een verlies van 21 miljoen euro. Het bedrijf liet onlangs al weten dat het resultaat sterk verbeterd was als gevolg van de reorganisatie die het bedrijf vorig jaar in gang zette.

RTL moet betalen voor tv-show met slangen

RTL moet samen met productiebedrijf Zodiak en een reptielenhandelaar 12.500 euro betalen aan de Dierenbescherming. Onder die voorwaarde heeft het Openbaar Ministerie (OM) afgezien van een rechtszaak over vermeende dierenmishandeling in het tv-programma Killer Karaoke op RTL 5.

In de uitzending van 16 mei 2013 werd een zangeres op een schommel in een bak met water vol levende slangen gedompeld. Deze uitzending leverde veel klachten op bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die daarop een onderzoek begon. Volgens het functioneel parket van het OM kan hieruit worden geconcludeerd dat de betreffende slangen gestrest zijn geraakt, wat hun gezondheid heeft geschaad.

Het OM en de NVWA menen dat 'te allen tijde zorgvuldig met dieren moet worden omgesprongen', lieten ze donderdag weten.

Verschuren kwalificeert zich voor WK zwemmen

Zwemmer Sebastiaan Verschuren heeft zich donderdag op de eerste dag van de Swim Cup meteen gekwalificeerd voor de wereldkampioenschappen die deze zomer in het Russische Kazan plaatsvinden. Verschuren kwam in Eindhoven in de series op de 100 meter vrij tot een tijd van 48,25 seconden. De limiet staat op 48,47 seconden.

Verschuren was sinds de Spelen van Londen 2012 niet meer zo snel op het koningsnummer. Afgelopen jaar slaagde hij er nog niet in zich te plaatsen voor de WK. Verschuren mocht desondanks begin dit jaar met de nationale selectie mee op trainingsstage naar Thailand.

Rode Kruis zoekt 2000 nieuwe vrijwilligers

Het Nederlandse Rode Kruis is hard op zoek is naar 2000 nieuwe vrijwilligers. Komend jaar worden in Nederland veel evenementen georganiseerd waar EHBO'ers bij nodig zijn, zoals SAIL en de Tour de France.

Bij evenementen behandelen eerste-hulpvrijwilligers meestal kleine problemen zoals bloedingen, kneuzingen, schaaf- of snijwonden.

Het Rode Kruis zegt in een oproep ook op zoek te zijn naar hulpverleners in de rampenhulpverlening.

Rode Kruis zoekt 2000 nieuwe vrijwilligers (Foto: Novum)
Rode Kruis zoekt 2000 nieuwe vrijwilligers (Foto: Novum)

Gasly test voor Toro Rosso in Barcelona

Toro Rosso geeft Pierre Gasly de kans om na de Grand Prix van Spanje aan de Formule 1 te ruiken. Op het circuit van Barcelona staat dan een tweedaagse testsessie gepland waar teams allerlei nieuwe onderdelen kunnen testen.

De 19-jarige Gasly is opgenomen in het opleidingsprogramma dat Red Bull voor jonge coureurs heeft opgezet. De Fransman maakte deze winter bij Toro Rosso kans op het tweede zitje naast Max Verstappen, maar zag dat naar Carlos Sainz jr. gaan die hem in het kampioenschap van de World Series by Renault ook al was voorgebleven. Dit jaar komt Gasly uit in de GP2 Series waar bij bij DAMS Alex Lynn als teamgenoot heeft.

SNS Bank wil simpele bank zijn

SNS Bank mikt op een toekomst als een simpele bank voor consumenten. Dat zei de bestuursvoorzitter van het genationaliseerde financiële bedrijf, Gerard van Olphen, donderdag in een toelichting op de jaarcijfers.

SNS Bank maakt nu nog deel uit van SNS Reaal. Die groep wordt later dit jaar ontmanteld, als de verkoop van de verzekeringsonderdelen is afgerond. SNS Bank blijft dan in handen van de Staat, die vervolgens zal bepalen hoe de toekomst van de bank eruit ziet.

Van Olphen wilde niet vooruitlopen op dat politieke besluit. Hij pleitte er echter wel voor dat SNS de kans krijgt 'zijn dna' als nutsbank terug te vinden. "Met SNS heb je een bank die al bijna tweehonderd jaar die rol vervult. We zijn kort van het pad afgedwaald, maar het zou mooi zijn als we de ruimte krijgen om opnieuw een echte retailbank te worden. De toekomst zal het leren."

De SNS-topman ging niet specifiek in op de discussie over de beloningen bij mede-staatsbank ABN AMRO. Hij gaf wel aan dat het bonusplafond bij SNS niet wordt gecompenseerd door bestuurders een hoger vast salaris te geven. Daarnaast zijn er over 2014 geen bonussen uitgekeerd aan bestuurders.

SNS lijkt te profiteren van de ophef rond ABN, via de toestroom van nieuwe klanten. Vorige week verwelkomde het bankbedrijf zo'n 2000 nieuwe rekeninghouders. Daarvan koos ruim de helft voor ASN Bank, het dochterbedrijf van SNS dat zich als duurzame bank profileert.

De aanwas zou groter kunnen zijn als het in Nederland eenvoudiger was om van bank te wisselen, denkt Van Olphen. "Nu stappen relatief weinig mensen over, omdat het behoorlijk ingewikkeld is. Het zou net zo makkelijk moeten zijn als het wisselen van een telefoonaanbieder, maar het is met de invoering van IBAN alleen maar moeilijker geworden."

Van Olphen wees er daarbij op dat alleen in Nederland de naam van de bank is opgenomen in het IBAN-nummer van een rekeninghouder.

Vakbond schiet loonsverhoging Defensie af

De militaire vakbond AFMP verwerpt het eerste resultaat van de onderhandelingen met Defensie over een nieuwe cao. Onderdeel daarvan was een salarisverhoging van 0,8 procent.

Maar de meeste leden van AFMP en Marver (marechaussee) vinden dat minister Jeanine Hennis-Plasschaert met een 'serieuze loonsverhoging' over de brug moet komen en hebben onvoldoende vertrouwen in het verdere onderhandelingsproces. Daarom zal de FNV-bond niet tekenen, kondigde voorzitter Anne-Marie Snels donderdag aan.

De ongeveer 58.000 defensiemedewerkers (42.000 militairen en 16.000 burgers) zitten al twee jaar zonder cao en hadden er sinds 2011 geen geld meer bijgekregen. Begin vorige maand werden Defensie en de vakbonden het over de eerste punten eens. AFMP liet toen al weten niet enthousiast te zijn over het resultaat.

Hennis moet met 'serieuze loonsverhoging' komen  (Foto: Novum)
Hennis moet met 'serieuze loonsverhoging' komen (Foto: Novum)

Weer beelden openbaar van relschoppers Rome

Opnieuw maakt de politie in Rotterdam donderdagavond beelden openbaar van personen die zich in Rome schuldig zouden hebben gemaakt aan openlijke geweldpleging rond de wedstrijd AS Roma en Feyenoord. Dit keer worden foto's van negen personen getoond op de website politie.nl en bij het opsporingsprogramma Bureau Rijnmond.

Het gaat om mannen waarvan de identiteit na intern onderzoek niet kon worden vastgesteld. Daarom schakelt de politie weer de hulp in van het publiek. Mensen die vermoeden in Rome een strafbaar feit te hebben gepleegd, kunnen zich melden bij de politie. "De verdachten die in twee eerdere uitzendingen zijn getoond, zijn op één na allemaal geïdentificeerd", aldus de politie.

De supporters zorgden rond de wedstrijd voor veel schade. Onder meer de oude Barcaccia-fontein bij de Spaanse Trappen moest het ontgelden.

Zeeuw racet met ruim 225 over A58

Een 44-jarige Zeeuw heeft woensdagavond een ongekend hoge snelheid bereikt op de snelweg A58 bij Goes. Agenten achtervolgden hem met 225 kilometer per uur, maar konden hem zelfs toen niet bijhouden. De man werd uiteindelijk staande gehouden toen hij bij 's-Gravenpolder de snelweg verliet. Hij moest meteen zijn rijbewijs inleveren.

Dat meldde de politie donderdag. Het Openbaar Ministerie beslist hoe de man wordt gestraft voor zijn snelheidsovertreding. Zijn auto, een BMW uit de 3-serie, is niet in beslag genomen. Het is niet bekend hoe druk het op de weg was en hoe de weersomstandigheden waren.

Het is niet bekend of er ooit iemand in Nederland harder over de snelweg heeft gereden.

KLM zet papieren vliegtuigjes in

KLM heeft vandaag de eerste gameplaybeelden van de game Jets vrijgegeven. In de game navigeer je een papieren KLM-vliegtuig door een paper-artstyle versie van Amsterdam. De bedoeling? Zo ver mogelijk te vliegen en de beste score neerzetten.

De eerste levels van Jets spelen zich af in Amsterdam, de thuishaven van KLM. Je vliegt met een papieren vliegtuig door het centrum van de stad en over de grachten, terwijl je auto's, trams en boten ontwijkt. In de singleplayer speel je nieuwe missies vrij, verzamel je items en zet je een score neer. Met een leaderboard betekent dat ook dat je andere mensen uitdaagt om een betere score neer te zetten in hetzelfde level.

Jets is over een paar weken gratis te downloaden in de Apple App Store en de Google Play Store. Kartonnen versies van andere beroemde steden worden later dit jaar aan de game toegevoegd.

PvdA afwijzend tegenover TTIP-verdrag

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer dreigt niet akkoord te gaan met het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP. Kamerlid Jan Vos zegt dat de partij pas wil instemmen als aan een paar strikte voorwaarden wordt voldaan, zo meldt BNR.

Er is veel discussie over TTIP; een vrijhandelsverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa. Critici zijn onder meer bang dat bedrijven grote schadeclaims kunnen indienen tegen landen, als ze menen dat hun belangen worden geschonden.

Het kabinet staat positief tegenover TTIP, omdat het ook voordelen met zich meebrengt. PvdA-kamerlid Jan Vos is kritisch. 'Er is wel een rijtje van afspraken die worden gemaakt waarover wij ons grote zorgen maken.' Vos wijst onder meer op de standaarden die Nederland kent op het gebied van werkgelegenheid en milieu.

Vos staat niet alleen in zijn kritiek. De Duitse minister van Economische Zaken Sigmar Gabriël is bezorgd over de gevolgen van TTIP op de sociale standaarden in Duitsland. Eerder deze week heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen om de werking van het TTIP-verdrag te begrenzen.

Fred Teeven gewond bij auto-ongeluk

VVD-kamerlid Fred Teeven is woensdagmiddag gewond geraakt bij een auto-ongeluk in Wassenaar. De oud-staatsecretaris van Veiligheid en Justitie liep een flinke hoofdwond op en voelde zich misselijk. Per ambulance is hij naar het ziekenhuis gebracht, meldt De Telegraaf.

Teeven reed in de Peugeot van zijn vrouw over de N44, ter hoogte van landgoed De Horsten. Toen een Audi A6 vóór hem remde, botste Teeven er met zijn auto bovenop. De politicus schoot naar voren en sloeg daarbij met zijn hoofd tegen de voorruit. Getuigen zagen later een bloedvlek op de voorruit. Bij de botsing was ook nog een derde auto betrokken.

Lichtgewond
De NOS meldt dat Teeven slechts lichtgewond raakte en maar kort in het ziekenhuis is geweest. Teeven zou een hersenschudding hebben opgelopen en is nu thuis. Volgens een woordvoerster is het goed afgelopen en is Teeven 'alweer druk aan het bellen'. Ze verwacht dat Teeven volgende week weer aan het werk zal zijn.

Teeven stapte afgelopen maand op als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en werd opgevolgd door kamerlid Klaas Dijkhoff. Teeven is op zijn beurt weer lid van de Tweede Kamer geworden.

Wilders spreekt leden Amerikaans Congres

PVV-leider Geert Wilders heeft op 29 april in Washington een ontmoeting met leden van het Amerikaanse Congres. Hij speecht op een receptie van het Republikeinse Congreslid Louie Gohmert uit Texas.

Wilders maakte dat donderdag bekend. Hij spreekt ook bij een ontbijtbijeenkomst van Congresleden die lid zijn van de Conservatie Opportunity Society, een beweging die in 1983 werd opgericht door Newt Gingrich, de latere voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

Wilders is "zeer vereerd'' met de uitnodigingen. "In mijn speeches zal ik de Amerikaanse collega's waarschuwen voor de gevaren van de islamisering'', zegt hij donderdag. Na Washington gaat hij naar Texas, waar hij op 3 mei een speech houdt bij een tentoonstelling van Mohammed-cartoons. Wilders reikt een prijs van 10.000 dollar uit voor de beste cartoon.

Geert Wilders spreekt voor congres VS (Novum)
Geert Wilders spreekt voor congres VS (Novum)

Wijk-GGD'er helpt agent bij verwarde mensen

In een aantal wijken in Amsterdam gaan de GGD en de politie binnenkort samen de straat op om verwarde personen te helpen. Het gaat om een proef waarbij naast de wijkagent een wijk-GGD'er wordt ingezet. Dat moet leiden tot eerdere en betere zorg voor deze groep. De aanpak haakt aan op de toename van het aantal meldingen bij de politie van overlast door verwarde of overspannen mensen.

De politie maakte eerder deze week bekend dat ze vorig jaar bijna 60.000 keer moest afgaan op dit soort meldingen. Dat is een stijging van 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor toen er 52.297 meldingen binnenkwamen. In Amsterdam ging het om 6044 incidenten met verwarde personen tegen 5882 in 2013.

Trailer: Straight Outta Compton

De film Straight Outta Compton vertelt het verhaal van de rapgroep N.W.A. en hoe deze in de jaren 80 succes boekten. Voor deze film is deze week de eerste trailer verschenen.

De trailer toont hoe rappers als Ice Cube, Dr. Dre, Eazy-E en anderen, afkomstig uit de stad Compton in de omgeving van Los Angeles, California, vanaf 1986 succes boekten als rapartiesten. De heren waren controversieel door hun verheerlijking van geweld, vrouwonvriendelijkheid en haat jegens het politiesysteem, wat hen radio-embargo's opleverde. Desondanks wist de groep een groot publiek te bereiken, voornamelijk met hun debuutalbum, en titelgever van de film, Straight Outta Compton.

Straight Outta Compton wordt in de VS verwacht in augustus. Een Nederlandse datum is, hoewel de film hier wel wordt uitgebracht, echter nog niet bekend.

Hiro keert terug in Heroes Reborn

De terugkeer van de populaire NBC-serie Heroes krijgt langzaam meer vorm. De afgelopen weken heeft de Heroes Facebook-page druppelsgewijs nieuwe castleden voor de nieuwe series Heroes Reborn bekend gemaakt, met als meest recente wapenfeit een bekend gezicht.

In januari begon de crew achter de serie met het geleidelijk bekend maken van de cast: Jack Coleman, in Heroes bekend als Noah 'Horn-Rimmed Glasses' Bennet was de eerste naam, gevolgd door Chuck- en Broadway-ster Zachary Levi. Daarna volgde een reeks kleinere namen: Robbie Kay (Once Upon a Time), Danika Yarosh (Shameless), Judith Shekoni (The Twilight Saga), relatieve nieuwskomer Kiki Sukezane, Henry Zebrowski (A to Z), Ryan Guzman (The Boy Next Door), Gatlin Green (Finding Cody) en uiteindelijk Masi Oka.

Oka, die de afgelopen jaren te zien was in de Hawaii Five-0 remake, werd bekend door zijn rol als Hiro Nakamura in de oorspronkelijke run van Heroes. Hij zal deze rol opnieuw spelen in de herstart van de serie.

Over de serie zelf is vooralsnog nog steeds niet veel bekend, behalve dat deze in de zomer te zien zal zijn. Een post op de Facebook-pagina van de serie toonde gisteren een foto met een deel van de cast met de tekst "It begins," suggererend dat de productie op het punt staat van start te gaan.

Heroes Reborn cast-selfie (Foto: Zachary Levi)
Heroes Reborn cast-selfie (Foto: Zachary Levi)

Het is nog niet bekend of de serie ook in Nederland te zien zal zijn.

Berdych en Murray op herhaling

Thomas Berdych krijgt op het tennistoernooi van Miami de kans zich te revancheren voor zijn nederlaag tegen Andy Murray in de halve finales van de Australian Open. De Tsjech versloeg woensdag (lokale tijd) in de kwartfinales de Argentijn Juan Mónaco in twee sets: 6-3 en 6-4. Eerder had de Schot Murray al ten koste van de Oostenrijker Dominic Thiem de halve eindstrijd gehaald. Dat gebeurde in drie sets: 3-6, 6-4 en 6-1.

Gesink mist ook klassiekers

Wielrenner Robert Gesink moet zijn rentree opnieuw uitstellen. De beoogde kopman van LottoNL-Jumbo is niet fit genoeg om volgende week te starten in de Ronde van Baskenland waardoor hij zich niet optimaal kan voorbereiden op de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Dat bevestigde donderdag een woordvoerder van de Nederlandse wielerploeg.

Gesink miste eerder al de Tirreno-Adriatico omdat zijn pasgeboren zoontje in het ziekenhuis was opgenomen. Een lichte knieblessure voorkwam een rentree in de Ronde van Catalonië. In zijn voorbereiding op de Ronde van Baskenland werd de Achterhoeker ook nog getroffen door griep. Gesink gaat nu uit van een terugkeer in de Ronde van Romandië. Die Zwitserse rittenkoers begint op 28 april.

Harden helpt Rockets aan zege met 51 punten

Basketballer James Harden heeft de Houston Rockets met een recordscore aan de zege geholpen op Sacramento Kings. Harden kwam tot 51 punten waarmee hij voor de tweede keer in zijn loopbaan de magische grens van vijftig punten slechtte. Het leverde de Rockets desondanks maar een benauwde marge op: 115-111.

Nadat Harden in het derde kwart met zeventien punten voor een veilige voorsprong had gezorgd moest hij halverwege het laatste kwart de Rockets nog behoeden voor een nederlaag. De Kings waren teruggekomen tot 104-102. Met twee driepunters en een lay-up liep zijn ploeg weer weg bij Sacramento. Op 19 maart was Harden al goed voor 50 punten, dit seizoen scoorde hij al 33 keer 30 punten of meer.

Met een duidelijke zege (103-91) bij Olando Magic verzekerde San Antonio Spurs zich zoals verwacht van deelname aan de play-offs. Met vijtien overwinningen in de laatste achttien duels lijken de Spurs op tijd in vorm om een gooi te doen naar prolongatie van de titel in de NBA.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Orlando Magic San Antonio Spurs 91-103
Washington Wizards Philadelphia 76ers 106-93
Boston Celtics Indiana Pacers 100-87
New York Knicks Brooklyn Nets 98-100
Houston Rockets Sacramento Kings 115-111
Milwaukee Bucks Chicago Bulls 95-91
Minnesota Timberwolves Toronto Raptors 99-113
Oklahoma City Thunder Dallas Mavericks 131-135
Utah Jazz Denver Nuggets 98-84
Portland Trail Blazers Los Angeles Clippers 122-126
Los Angeles Lakers New Orleans Pelicans 92-113

Halep en S. Williams in halve finales Miami

De Roemeense tennisster Simona Halep heeft woensdag (lokale tijd) de halve finales bereikt op het tennistoernooi van Miami. Halep, de nummer drie van de plaatsingslijst, versloeg de Amerikaanse Sloane Stephens in twee sets: 6-1 en 7-5.

De tegenstander van Halep wordt. Serena Williams De als eerste geplaatste Amerikaanse rekende af met Sabine Lisicki: 7-6 (4), 1-6 en 6-3. De nummer één van de wereldranglijst had tegen de Duitse speelster nog wat goed te maken. In de achtste finales van Wimbledon 2013 ging Williams verrassend onderuit tegen Lisicki. Sindsdien stonden ze niet meer tegenover elkaar op een toernooi.

Halep en Williams zouden ook in de halve finales van Indian Wells tegen elkaar spelen, maar toen trok Williams zich terug wegens knieklachten.

Deadpool-verfilming niet geschikt voor kids

Deadpool, de eerste Marvel-verfilming van 2016, met Ryan Reynolds in de hoofdrol, krijgt een R-rating. Dat melde Reynolds in een video-item voor de website JoBlo.com.

Reynolds onthulde vorige week via zijn Twitter de look van zijn Deadpool-outfit: precies zoals in de comics, precies zoals de fans het willen. In de video wordt oorspronkelijk gesproken over een PG-13 kijkersrating, maar aangezien het gisteren 1 april was, was dat een grap.

Verwacht in Deadpool dus veel creatief grenzeloos taalgebruik. En geweld. De makers weten de daadwerkelijke rating van de film op dit moment nog niet: een dergelijke waardering wordt door de Motion Picture Association of America toegewezen na het bekijken van de film. Maar men zal zich in ieder geval niet inhouden om een commercieel meer gunstige waardering te verkrijgen.

Deadpool breekt in februari 2016 door de vierde muur en naast Reynolds zijn ook T.J. Miller, Morena Baccarin en Gina Carano te zien. De film wordt geregisseerd door debuterend regisseur Tim Miller op basis van een scenario dat is geschreven door Rhett Reese en Paul Wernick.

Dark Souls 2 gaat nu ook los op PS4 en Xbox One

Bandai Namco heeft Dark Souls II: Scholar of the First Sin nu losgelaten op PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc. Om dat te vieren is er een nieuw trailer uitgebracht.

Naast het basisspel en de al bestaande uitbreidingen Crown Of The Sunken King, Crown Of The Old Iron King en Crown Of The Ivory King bevat de game nieuwe content. In Dark Souls II: Scholar of the First Sin krijgt hetzelfde verhaal nieuwe events, personages, vijanden en gameplay-verbeteringen.

De PlayStation 4 en Xbox One tonen de beelden van Dark Souls II: Scholar of the First Sin in Full HD met zestig frames per seconden. Dan zie je tenminste soepel dat je dood bent gegaan. Naast graphics is ook in de gameplay het een en ander aangepast. De plaatsing van vijanden en items is veranderd, zodat je niet zomaar kunt vertrouwen op je geheugen, mocht je de game al door en door kennen. Ook zouden vijanden agressiever zijn en je zelfs volgen door de bekende fog gates. Verder is ook de wapenbalans wederom op de schop genomen.

Amiibo Tap laat je nostalgie spreken

Amiibo's worden in Amiibo Tap: Nintendo's Greatest Bits gebruikt om kleine stukjes gameplay van oude Nintendo-klassiekers te herbeleven.

Als je een Amiibo gebruikt dan krijg je een scene van drie minuten van een willekeurige klassieker. Het is niet van te voren bepaald welke Amiibo welk spel beschikbaar stelt, dat is random. Titels als Super Mario World, Zelda: Link to the Past of F-Zero zijn van de partij.

Amiibo Tap: Nintendo's Greatest Bits komt deze lente beschikbaar op Wii U.

Fatal Frame komt naar het Westen

Nintendo heeft bevestigd dat het laatst uitgekomen deel uit de Fatal Frame-horrorserie dit jaar naar het Westen komt. De titel leek alleen in Japan uit te komen, maar de uitgever heeft toch besloten ons ook te laten schrikken.

Vorig jaar is het spel in Japan uitgekomen met de titel Fatal Frame: The Black Haired Shrine Maiden. In Fatal Frame gebruik je een camera met flits om de geesten en andere horrorwezens van je af te houden. De Wii U-GamePad wordt in deze titel gebruikt als camera.

Vecht tegen de doden en Azteken in Swords & Soldiers II

Swords & Soldiers II komt exclusief naar Nintendo Wii U. In de 2D-strategie game is het de bedoeling om de basis van je tegenstander te slopen. Dit doe je door resourcen te verzamelen, units te trainen en gebouwen te upgraden.

In een nieuwe trailer zien we meer gameplay van de game, nieuwe units en nieuwe speciale krachten. Beelden zeggen in dit geval meer dan woorden, dus bekijk de trailer snel!

N64- en DS-games en meer Wii op Wii U

Nintendo gaat Nintendo 64 en Nintendo DS-games toevoegen aan de virtual console. Super Mario 64 en Donkey Kong 64 zijn de eerste Nintendo 64-games die verschenen zijn. Ook de Nintendo DS-games komen beschikbaar. Mario Kart DS en Wario Ware: Touched! zijn al op de Virtual Console geplaatst. Alle games kosten 9,99 euro. Koop je voor 16 april drie van de vier titels, dan krijg je de vierde gratis.

Om de virtual console nog verder te laten shinen: twee bekende Wii-games verschijnen deze maand op de Virtual Console van de Wii U: Pandora's Tower en Sin and Punishment 2: Successor of the Sky.

Puzzelen als vierkant mens in BOXBOY!

BOXBOY! is een nieuwe game gemaakt door HAL Laboratory (bekend van de Kirby-games). In de game speel je als een kubus met pootjes, genaamd Qbby. Hij kan niet zo hoog en ver springen, waardoor hij dozen moet gebruiken om door puzzels te komen.

Door dozen in verschillende combinaties te plaatsen, zijn verschillende acties mogelijk. De levels duren niet lang, maar met meer dan honderdvijftig levels belooft Nintendo genoeg content. Bekijk de trailer hieronder om de game in actie te zien.

BOXBOY! is nu verkrijgbaar in de Nintendo eShop voor Nintendo 3DS.

Russische vissersboot vergaat; tientallen doden

Een Russische vissersboot met 132 opvarenden is donderdag in de Zee van Ochotsk, voor het schiereiland Kamtsjatka, vergaan. Zeker 54 bemanningsleden zijn om het leven gekomen. Dat hebben de Russische reddingsdiensten gezegd.

Het hoofd van de reddingsoperatie zei dat 63 mensen zijn gered en dat van vijftien opvarenden het lot nog ongewis is. Meer dan 25 vissersboten in de omgeving zijn naar de plek van het ongeluk gekomen om te helpen bij de reddingsactie. Een Mi-8 helikopter is door het Russische ministerie voor noodsituaties naar de onheilsplek gevlogen met reddingswerkers, artsen en medicamenten aan boord. Overlevenden worden naar ziekenhuizen in de stad Magadan gebracht.

De oorzaak van het ongeluk is onbekend, maar volgens het persbureau Interfax speelden de drijvende ijsschotsen in de ijskoude wateren ten oosten van Rusland een rol. De trawler zond voor hij ten onder ging geen noodsignalen uit.

Onder de 132 opvarenden waren 78 Russen, 42 Myanmarezen en mensen uit Letland, Oekraïne en Vanuatu.

Jaag op zombies en ga vissen in nieuwe StreetPass-games

Via StreetPass voor Nintendo 3DS is het mogelijk draadloos data uit te wisselen met andere 3DS-systemen in de omgeving. Hiermee worden onder andere Mii-figuren uitgewisseld, die gebruikt kunnen worden in een aantal games in het StreetPass Mii-park.

Vannacht heeft Nintendo twee games aangekondigd die gebruik maken van deze functionaliteit. In Ultimate Angler zijn er ruim honderdvijftig unieke vissen die je kunt vangen. Hier heb je verschillende soorten aas nodig, die je natuurlijk krijgt via StreetPass. Daarnaast is er Battleground Z, een actiegame waarin je moet jagen op hordes zombies. In totaal zijn er 26 wapens om te gebruiken die je krijgt via StreetPass. Hoe dit allemaal in zijn werk gaat, zie je in de trailer hieronder. 

Ook is er een extra genaamd StreetPass Mii-park Premium, waarin je honderd van je lievelings Mii's kunt opslaan. Ook kun je bijvoorbeeld de verjaardagen van de Mii's bijhouden.

De games en StreetPass Mii-park Premium kosten 4.99 euro per stuk. Ook is er een bundel van de twee games samen, deze kost 7.99 euro.

Porsche: ongeluk Rodas en Walker was eigen schuld

Porsche heeft gereageerd op de beschuldiging van de weduwe van Roger Rodas, die samen met Paul Walker overleed door een auto-ongeluk eind 2013. Kristine Rodas heeft de automaker aangeklaagd voor dood door schuld, maar volgens Porsche was het allemaal Rogers eigen schuld.

Rodas bestuurde de Porsche Carrera GT uit 2005 toen deze crashte. Volgens Kristine was de auto onveilig, onder meer door defecten en tekortkomingen in de fabricage. Porsche zegt echter dat de auto was "misbruikt en aangepast" nadat hij in de verkoop ging. "Roger Rodas nam bewust en vrijwillig alle risico's", aldus Porsche Cars North America in juridische papieren die The Wrap heeft gelezen.

Uit politieonderzoek na de crash kwam naar voren dat Rodas tussen de 125 en 150 kilometer per uur had gereden, terwijl de maximale snelheid 70 was. Kristine liet een onafhankelijk onderzoek uitvoeren dat concludeerde dat haar man op het moment van de crash nog geen 90 kilometer per uur reed.

Mario Maker komt in september

De maak-je-eigen-mario-level-game Mario Maker komt in september uit voor Wii U. In onderstaande trailer zie je welke stijlen er tot nu toe gemaakt kunnen worden. Omdat het alweer 30 jaar geleden is betekent dat er nogal veel variatie in graphics mogelijk is.

De levels die je maakt met Mario Maker kun je online delen zodat je een onbeperkte Mario-marathon kunt gaan doen met alle levels die beschikbaar komen.

Kamer: geen boete voor OV-abonnementhouder

Vervoersbedrijven zouden geen boete meer mogen geven aan reizigers met een abonnement die zijn vergeten in te checken. Volgens de regeringspartijen VVD en PvdA mogen deze trouwe klanten niet als zwartrijder worden behandeld, omdat ze wel degelijk voor hun reis hebben betaald.

Dat vinden de Tweede Kamerleden Betty de Boer (VVD) en Duco Hoogland (PvdA), zo hebben ze laten weten naar aanleiding van een bericht in het AD donderdag.

Reizigersorganisatie Rover en de Consumentenbond, die de zaak juridisch lieten onderzoeken, hadden staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) al opgeroepen een einde te maken aan deze boetes voor abonnementhouders. Volgens de organisaties is een zogeheten afgekocht reisrecht altijd toereikend voor de te maken reis en voldoet dit daarmee aan de wettelijke eisen voor een geldig vervoerbewijs. Van een boete voor zwartrijden kan daarom geen sprake zijn.

VVD en PvdA willen weten of Mansveld het ermee eens is dat het beboeten van abonnementhouders "indruist tegen het principe van de reizigers op 1, 2 en 3," zo schrijven ze in schriftelijke vragen. De Kamerleden vragen ook of het aantal klachten over boetes voor deze groep is afgenomen door het coulancebeleid van de NS.

'Scheiding financieel drama voor Estelle Cruijff'

Estelle Cruijff, de ex van Ruud Gullit, moet voortaan zelf werken voor haar geld. De scheiding van Ruud Gullit heeft haar niet opgeleverd waar zij op hoopte. De afwikkeling is voor Estelle uitgedraaid op een financieel drama, meldt De Telegraaf.

De rechter vindt namelijk dat het nichtje van Johan Cruijff best zelf kan werken voor haar geld. Estelle zou 21.000 euro per maand hebben geëist van haar ex Ruud. De financiële compensatie die zij verlangde, zou van tafel zijn geveegd. De voormalig voetbalvrouw blijft achter met 'nog geen fractie van het bedrag dat zij eiste', schrijft Story.

Ruud betaalt kinderalimentatie voor dochter Joëlle en zoon Maxim, maar de eis van zijn ex-vrouw ging hem te ver. Hij is content met het vonnis. Het ziet ernaar uit dat Estelle zich de luxe die zij gewend is, nu niet kan blijven veroorloven. Estelle en Ruud trouwden in 2000, zij was toen 21. Ze zetten na twaalf jaar een punt achter hun huwelijk.

Banken komen met tool beschikbaarheid iDeal

Consumenten kunnen voortaan via een een speciale tool op het internet kijken of er op dat moment storingen zijn met onlinebetalingssysteem iDeal. Zo is direct te zien bij welke bank er dan wel en bij welke bank even niet met iDeal betaald kan worden.

Het gaat om officiële gegevens van de banken zelf. Beschikbaarheid.ideal.nl is gemaakt door de Betaalvereniging Nederland in samenwerking met de banken.

De banken zeggen zich bewust te zijn van het maatschappelijk belang van het betalingssysteem en zijn er daarom continu mee bezig om het systeem in de lucht te houden. Volgens de cijfers van de branche werkte het systeem vorig jaar 99,5 procent van de tijd.

Voor webwinkeliers en andere ondernemers heeft de tool een extra service. Zij kunnen zich registreren op de pagina en ontvangen dan een melding als er iets verandert aan de iDeal-statussen van de banken.

Smash Bros krijgt Mewtwo en Lucas

Nintendo had eerder al aangegeven dat Mewtwo als speelbaar personage in Super Smash Bros. eraan zat te komen , maar nu is er een datum bekend. Op 28 april komt deze DLC-personage uit voor beide versies van de game op Wii U en 3DS. Daarnaast is er nog een vechter aangekondigd: Lucas komt in juni uit voor de game.

Mewtwo kost je 3,99 euro als je die voor Wii U of 3DS wil kopen. Wil je ze voor beide systemen, dan ben je in totaal 4,99 euro kwijt. Lucas is een personage uit Mother 3 en is dus bekend met Ness, die al in de game te vinden is. Nintendo heeft ook meer kostuums toegevoegd voor de Mii-vechters uit de game, zoals je in de laatste trailer hieronder kunt zien.

Mis je nog een vechter in Super Smash Bros. dan heeft Nintendo een pagina geopend waarin je een keer kunt stemmen op een door jou uit te kiezen personage die je graag in de game zou willen zien. Dat kan hier.

 

Aanval op universiteitscampus in Kenia

Gemaskerde en gewapende mannen hebben in het oosten van Kenia een universiteitscampus aangevallen. De politie en het leger hebben het universiteitsterrein in Garissa Town omsingeld, zei een politiewoordvoerder.

In een gebouw op de campus konden schoten en explosies worden gehoord. Onduidelijk is nog of er slachtoffers zijn gevallen.

Regio's in het noorden en oosten van Kenia die aan Somalië grenzen worden vaker getroffen door aanvallen die worden toegeschreven aan de extremisten van Al-Shabab. De terreurbeweging heeft Kenia tot doelwit gemaakt, omdat het land troepen heeft gestuurd naar de noorderbuur voor de strijd tegen de extremisten.

Groepering #nietmijnislam nergens welkom

De Facebook-groepering #nietmijnislam, die na de terroristische aanslagen in Parijs spontaan is ontstaan, heeft grote moeite om zalen te boeken. De groepering neemt onvoorwaardelijk afstand van de extremistische islam, maar zonder bemiddeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) lukte het niet om een plek te vinden voor een eerste, niet-digitale bijeenkomst. Dat schrijft de Volkskrant.

Zelfs een zaal die SZW voor #nietmijnislam had gereserveerd, werd geannuleerd. De Haagse sociëteit De Witte deed dat vanwege de 'controversiële figuren' die bij de groep zouden horen. Volgens initiatiefnemer Mostafa Hilali doen veel zaalverhuurders moeilijk. 'Islam, een lastig onderwerp. We kunnen de veiligheid niet garanderen. Dat soort uitvluchten worden gehanteerd. Maar een groep die de dialoog zoekt als controversieel wegzetten, terwijl die de steun heeft van minister Asscher, is ongehoord.'

In een reactie noemt minister Asscher de weigering van de groep op meerdere locaties 'betreurenswaardig'. Na bemiddeling door SZW is uiteindelijk toch een ruimte gevonden waar #nietmijnislam dinsdag bijeen kon komen. Een kleine honderd sympathisanten kwamen op de bijeenkomst af.

Bravely Second laat het begin zien

Bravely Second, de opvolger van de JRPG Bravely Default, zou dit jaar nog moeten verschijnen op Nintendo 3DS. Square Enix heeft in ieder geval de beginfilm van de titel al af, zoals we hieronder kunnen zien.

Het avontuur speelt zich af in Luxendarc, enkele jaren na de Warriors of Light het gered hebben in het eerste deel. Een nieuwe locatie is Istantarl, een stad op het Nadarakes-continent. In de stad is een magie-universiteit opgericht, op verzoek van de premier. Geleerden hebben hier een nieuw soort magie uitgevonden.

Crossover van Shin Megami Tensei en Fire Emblem

Lang, lang geleden kondigde Nintendo een crossover van Shin Megami Tensei vs Fire Emblem aan, een samenwerking tussen de studio's van Nintendo en Atlus. Omdat het zo stil was dachten sommige gamers dat het wel nooit zou komen, maar vanacht tijdens de Nintendo Direct liet de uitgever eindelijk een trailer zien. Het spel komt in 2016 uit voor Wii U. Het is een moderne RPG waarin het echte leven zich kruist met de fantasie-wereld.

Twee nieuwe Fire Emblem-games voor 3DS

Nintendo heeft niet één maar twee nieuwe Fire Emblem-games aangekondigd tijdens de nachtelijke Nintendo Direct. De spellen hebben nog geen naam en komen pas volgend jaar uit.

De twee RPG-games zijn met elkaar verweven, je kiest namelijk een zijde. Elke zijde heeft weer zijn eigen invalshoek op het grote verhaal. Voor de fans betekent dit twee keer lang spelen, want die gaan alsnog allebei de games halen.

Het speelt anders dan de vorige Fire Emblem: Awakening, waarin je het team van bovenaf bediende. Dit keer stap je in de kleren van de hoofdrolspeler en vecht je mee. Het verhaal gaat over twee regio's: het vredelievende Hoshido en de machtzuchtige Nohr. Jij als hoofdrolspeler hebt met beide regio's een connectie en zult moeten kiezen welke regio je gaat helpen.

Update: de game werkt op de oude en de New 3DS.

Mario Kart krijgt heel veel snelheid en content

Mario Kart 8 voor Wii U krijgt flink wat meer content. Allereerst komt er een nieuwe racemodus, waarin je meedoet met de 200cc races. Er is een nieuw DLC-pakket waarin je mag gaan rondracen in Animal Crossing en de Amiibo-ondersteuning wordt nog verder opgeschroefd. Hieronder zie je alle trailers om te zien waar het allemaal om gaat. Als bonus zie je hoe de muziek is opgenomen voor de DLC.

De 200cc is geheel nieuw, deze racesnelheid is nooit eerder uitgekomen voor een Mario Kart. Het wordt dit keer dus echt remmen voor de bochten om te zorgen dat je niet van het parkoers af vliegt. Een van de nieuwe banen waar je dat kunt doen is een dorpje uit Animal Crossing, waarin ook de bekende figuurtjes meeracen of in het decor voor komen. Met enkele Amiibo's kun je nu nog meer kostuums vrijspelen in Mario Kart 8, zodat je nog aparter er uit komt te zien. De Amiibo's die dit mogelijk maken zijn: Toad, The Villager, Pac-Man, Sonic, Wario, Captain Olimar, Bowser, Mega Man en Rosalina.

De 200cc-update en de Animal Crossing-DLC komen eind april uit.

Yoshi Amiibo's zijn wollig

Nintendo heeft de nieuwe waves van Amiibo's bekendgemaakt. Veel Smash-personages komen er eindelijk uit en er komen Splatoon-figurines. Maar de origineelste prijs gaat naar de gehaakte Yoshi-Amiibo's, die voor Yoshi's Woolly World zijn bedacht. Die komen 26 juni uit, ook in een bundel met de game.

Mei krijgt naast de onderstaande Smash-personages ook drie Ammibo's van het arena-spel Splatoon. Het spel Splatoon zelf krijgt een versie met Amiibo erbij, zodat je niet hoeft te hopen dat je op tijd bent met het pre-orderen van een Amiibo. Daarna gaat Nintendo weer volle kracht vooruit om de Smash-personages allemaal te ver-Amiibo'en. De nieuwe aangekondigde personages MewTwo en Lucas komen er bijvoorbeeld ook nog aan, alleen op een later tijdstip.

Hopelijk worden er flink wat aantallen Amiibo's bijgemaakt, want de verzamelaars maken zich ondertussen weer op om te strijden tegen de opkopers die ze voor achterlijke prijzen gaan verkopen op eBay. Nintendo heeft ook de Amiibo-cards bekendgemaakt, voor mensen die het onhandig vinden met Amiibo's rond te rennen voor 3DS-games. Hierin zit alleen de NFC-chip, en dat past makkelijker in de broekzak. Tot nu toe zijn er alleen wat Animal Crossing-cards aangekondigd.

Amiibo-cards

'Nee, toch geen aprilgrap, hier is uw BMW'

Het is in een schaars geval lonend in een 1-aprilgrap te trappen. Dit deed woensdagmorgen vroeg Tianna Marsh toen ze in een voorstad van het Nieuw-Zeelandse Auckland naar een BMW-dealer ging met haar oude auto. Ze had een reclamecoupon uit een krant geknipt waarop stond dat de eerste die met de coupon en zijn oude auto op 1 april bij deze dealer komt, een nieuwe BMW zou krijgen.

De dealer had extra veiligheidsmensen ingehuurd om een stormloop op zijn zaak te bezweren, maar om 05.30 uur bleek ze de eerste met de coupon en een vijftien jaar oude stationwagon. Verkoopmanager Gavin Penfold vertelde de New Zealand Herald woensdag dat er na Marsh nog wel wat geïnteresseerden op kwamen dagen, maar over het algemeen had vrijwel niemand iets van het aanbod geloofd. Marsh ging naar huis met een nieuwe auto ter waarde van 35.000 euro. Het nummerbord is NoFool (GeenGrap).

'Nee, toch geen aprilgrap, hier is uw BMW'
'Nee, toch geen aprilgrap, hier is uw BMW' (Foto: ANP)

Kim Kardashian wil broer niet meer steunen

Kim Kardashian wil haar broer Rob niet langer steunen. De realityster denkt dat dit de beste manier is om hem te helpen, zo blijkt uit de nieuwste aflevering van Keeping Up With The Kardashians.

"Ik denk dat iedereen een stap terug moet zetten", zegt Kim in een fragment dat Us Weekly alvast online heeft gedeeld. Haar moeder Kris liet weten zich zorgen te maken om Rob, die zich sinds de bruiloft van Kim vorige zomer heeft teruggetrokken uit de spotlights. "Ik ben geen psycholoog, maar ik weet wel dat hoewel we alle hulpmiddelen beschikbaar hebben, hij er geen gebruik van maakt."

Rob, die bij zijn andere zus Khloé woont en volgens haar aan sociale angsten lijdt, is volgens Kim te afhankelijk. "We maken zijn leven zo makkelijk. We rijden hem rond met een chauffeur zodat niemand hem hoeft te zien. We hadden een kok voor hem klaarstaan, en een trainer. We sturen mensen erop uit om zijn sokken en ondergoed te kopen. Dit is zielig. We zouden hem niet meer moeten helpen, geen van ons allen."

Kris is niet overtuigd, en ook Khloé heeft haar eigen ideeën over hoe Rob geholpen kan worden. In een ander fragment, dat Celebuzz alvast heeft gezien, reageert zij afkeurend op een idee van Kris hem thuis door een psycholoog te laten bezoeken. "Dus je wil hem met een buitenstaander besluipen? Jij en Kourtney en Kim hebben hem niet eens bezocht de afgelopen dagen. Wat weet je van zijn dagelijkse routine?"

Verloving Robert Pattinson was 1 april-grap

Robert Pattinson en FKA Twigs zijn niet verloofd. Het nieuwtje was een 1 april-grap van de rapper T-Pain.

De artiest, die samenwerkt met FKA Twigs, deed aan het eind van een interview met Vulture alsof hij per ongeluk onthulde dat het stel gaat trouwen. "Ze is veel aan het optreden en iedere keer als ik haar spreek, zit ze weer in een andere stad ergens op de wereld", zei T-Pain over FKA Twigs. "En ze is nu verloofd, dus dat is ook wel weer iets spannends."

Later twitterde T-Pain dat het een grap was. "Ik heb een klein 1 april-grapje aan mijn interview met Vulture toegevoegd", schreef hij, met daarbij een plaatje van twee ringen om aan te geven welk aspect niet waar is.

Robert en Tahliah Debrett Barnett, zoals de zangeres eigenlijk heet, hebben sinds 2014 een relatie met elkaar.

'Schippers toch in de fout met zorgspotjes'

Het ministerie van Volksgezondheid is in de fout gegaan met misleidende tv-spotjes die vorig jaar zijn uitgezonden over de veranderingen in de zorg. Dit heeft de Reclame Code Commissie woensdag in hoger beroep bevestigd, naar aanleiding van een klacht van de FNV.

Volgens de vakbond zijn de spotjes te weinig genuanceerd en te rooskleurig. Het ministerie had op zijn minst moeten waarschuwen dat de kans bestaat dat burgers door de bezuinigingen juist minder zorg krijgen.

De Reclame Code Commissie vindt dat de overheid geen valse verwachtingen mag wekken bij een kwetsbare doelgroep van overheidsvoorlichting. Volgens de commissie kon het ministerie op het moment van uitzending in de aanloop naar 1 januari niet overzien of alle gemeentes in staat zouden zijn de gewekte verwachtingen van alle individuele burgers waar te maken.

Recordaantal vrachtwagens gekanteld

Door de lentestorm zijn dinsdag 25 vrachtwagens en aanhangers op de hoofdwegen gekanteld. Er zijn sinds 2007 niet zoveel vrachtwagens op een dag omvergeblazen, meldt de VerkeersInformatieDienst (VID) woensdag. De vrachtwagens en aanhangers belandden op hun kant door de westenwind met stevige windvlagen.

Op 18 januari 2007 kantelden er zeker dertig vrachtwagens en aanhangers op de hoofdwegen. Toen waren de windstoten beduidend hoger, aldus de VID. Zo erg als op 25 januari 1990 is het echter nog niet geweest. Op die dag kantelden er 130 vrachtwagencombinaties, caravans en aanhangers door een orkaan.

Recordaantal vrachtwagens gekanteld (Foto: Novum)
Recordaantal vrachtwagens gekanteld (Foto: Novum)

Tot 3,5 jaar cel geŽist voor pooiers meisjes

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag voor de rechtbank in Lelystad celstraffen tot drieënhalf jaar geëist voor pooiers die twee kwetsbare meisjes van zestien en zeventien jaar tot prostitutie hadden gedwongen. Een van de meisjes was weggelopen uit een inrichting. De ander gaf uiteindelijk de hoop op een leven buiten de prostitutie op: "Ik was goedkoop en dat zou de rest van mijn leven zo blijven."

In beide gevallen werd de 'loverboy'-werkwijze togepast. Een van de zeven jonge mannen die verdachten zijn in de zaak, ging een relatie aan met het meisje en zei na verloop van tijd dat ze geld kon verdienen door met mannen te 'praten' of te 'daten'. Zo werd ze er geleidelijk toe gebracht om prostitutiewerkzaamheden te verrichten. Dit vond plaats begin 2013 in onder meer Almere, Leusden, Hengelo, Almelo, Zwolle en Lelystad.

Dijsselbloem blijft bij uitleg over ABN AMRO

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën blijft bij zijn eerdere uitleg over de salarisverhogingen bij ABN AMRO. Die konden juridisch en politiek-bestuurlijk door de beugel, maar zijn in het licht van de situatie in de financiële sector slecht te begrijpen.

De PvdA-minister verwacht niet dat hij volgende week politiek in de problemen komt als hij met een kritische Tweede Kamer in debat gaat over de salarisrel bij staatsbank ABN AMRO en zijn besluit de beursgang van de bank uit te stellen. "Ik heb steeds hetzelfde gezegd, namelijk dat alles juridisch en politiek-bestuurlijk allemaal keurig is verlopen, en dat je er desalniettemin iets van kunt vinden. Dat zijn twee verschillende dingen en dat zal ik blijven zeggen, want dat is mijn opvatting", aldus Dijsselbloem woensdag tegenover het ANP.

Dijsselbloem stelde een kabinetsbesluit over de beursgang van ABN vorige week uit omdat er door alle commotie over salarisverhogingen in de ABN-top geen rust en vertrouwen heerste rond de bank, terwijl dat wel cruciaal is om een goede opbrengst te halen. Dat de ABN-top heeft afgezien van de verhoging en de verantwoordelijk commissaris is afgetreden, wil nog niet zeggen dat de noodzakelijke rust en vertrouwen nu al terug zijn. "Dat is lijkt me nog te vroeg om te zeggen", aldus Dijsselbloem.

Zo is er ook nog een kwestie in Dubai, waar bankmedewerkers de interne regels hadden overtreden, en is er een vertrouwelijke brief van toezichthouder De Nederlandsche Bank aan ABN gelekt. "Het is allemaal niet rampzalig", zei de minister. "Maar we moeten even rust hebben." Hij weet nog niet hoelang de vertraging van de beursgang van de staatsbank gaat duren. Zijn relatie met ABN-topman Gerrit Zalm is nog altijd goed, zei Dijsselbloem.

De Tweede Kamer houdt dinsdag een hoorzitting met experts en zal ook commissarissen uitnodigen die verantwoordelijk zijn voor het beloningsbeleid. De coalitie blokkeerde een voorstel van SP, GroenLinks en CDA om ook topmannen als Gerrit Zalm (ABN) en Ralph Hamers (ING) uit te nodigen.

Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)
Jeroen Dijsselbloem (Foto: Novum)

Don Diablo wil familie trots maken

Don Diablo is erg trots op zijn samenwerking met Madonna. De Nederlandse dj maakte, op verzoek van de Queen of Pop, een remix van haar single Ghosttown. Hiervan liet hij woensdagavond fragmenten horen bij Humberto Tan in RTL Late Night.

"Mijn moeder weet ook wie Madonna is en dat maakt het zo mooi. Uiteindelijk is het leven toch een soort Griekse tragedie: je wilt dat je ouders trots op je zijn", vertelt Don Diablo. "Ik vond het heel leuk dat ik mijn moeder kon bellen om te vertellen dat ik een nummer had gemaakt voor Madonna."

"Mijn moeder speelt een hele belangrijke rol in mijn leven", vertelt de dj. "Net als mijn vader. Vlak voor zijn overlijden zei hij me dat ik meer moest genieten van alles en dat doe ik nu. Eigenlijk doe ik dit ook allemaal een beetje voor hem", vervolgt de wereldberoemde artiest.

Ondanks zijn drukke schema probeert Don zijn moeder iedere week een keertje op te zoeken. "Ze gaat niet vaak mee op tournee. Ze zou wel heel graag een keertje mee willen naar Las Vegas. Dus mam, als je kijkt: dat gaan we doen", zegt hij lachend.

Bij Late Night vertelde Don Diablo hoe zijn remix van Ghosttown tot stand is gekomen. "Het zijn dezelfde ingrediënten, maar je kookt er een ander gerecht mee", aldus de Drentse dj. "Ik heb een paar dagen over het nummer gedaan. Vroeger deed ik weken over een goede mix."

Don Diablo maakte eerder al remixes van nummers van Ed Sheeran, Marvin Gaye en Jessie J. "En ik krijg net een mailtje van het management van R. Kelly", zegt Diablo lachend.

'Nog te weinig kijkoperaties bij darmkanker'

Hoewel 90 procent van de patiënten met endeldarmkanker in aanmerking komt voor een kijkoperatie, krijgt een belangrijk deel (20 procent) nog altijd een traditionele - en minder gunstige - open operatie. Het weghalen van deze vorm van kanker via een kijkoperatie is net zo veilig en effectief als open opereren. Dat is een van de conclusies in een woensdag verschenen onderzoek van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam.

"Bovendien heeft de patiënt na een kijkoperatie minder pijn, een sneller herstel van de darmfunctie en een korter verblijf in het ziekenhuis. Voor uitgezaaide tumoren lijkt de kijkoperatie zelfs een betere overleving te geven", stellen de onderzoekers.

Geen eenduidige oorzaak helicrash Hilversum

Er is geen eenduidige oorzaak aan te wijzen voor het ongeluk met een helikopter in maart 2014 op het vliegveld van Hilversum. Dat staat in het rapport dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid woensdag over het ongeluk heeft gepubliceerd.

De helikopter vertoonde geen technische of motorische mankementen. Het toestel was wel iets te zwaar beladen en dat zorgde ervoor dat er weinig marge voor fouten was. Waarschijnlijk heeft de piloot tijdens het opstijgen even niet goed opgelet, maar hij kan zich daar niets van herinneren. De twee andere inzittenden hebben ieder een andere lezing van wat er is gebeurd.

De helikopter kwam bij het opstijgen niet genoeg van de grond, stortte neer en raakte met de hoofdrotor de grond. De piloot en de twee andere inzittenden raakten lichtgewond. De helikopter, die werd gebruikt voor rondvluchten, proeflessen en vervoer van bekende Nederlanders, werd compleet vernield.

Boete MAX voor producten Heel Holland Bakt

Omroep MAX heeft van het Commissariaat voor de Media een boete gekregen van 162.000 euro. De omroep is beboet omdat het supermarktbedrijf Albert Heijn in de gelegenheid heeft gesteld geld te verdienen aan producten van het tv-programma Heel Holland Bakt, meldt het commissariaat woensdag op zijn website.

Ahold, ofwel Albert Heijn, heeft het tweede seizoen van het immens populaire programma aangegrepen om een Heel Holland Bakt-productlijn op de markt te brengen. "Daarmee heeft Ahold kunnen profiteren van het succes van een met publiek geld gefinancierd programma", oordeelt het commissariaat.

Omroep MAX had de rechten op de merchandise uit handen gegeven aan de commerciële tak van de BBC, de bedenker van de bakwedstrijd. Ook het logo van het programma werd aan de Britse omroep overgedragen. Ahold sloot vervolgens een overeenkomst af met de Britten en kreeg daarmee de rechten van de producten in handen.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.