De mammoet komt terug!

Binnenkort te bezichtigen in Artis of een meer diervriendelijke dierentuin: de mammoet! Deze grote vriendelijke reus lijkt een heuse comeback te maken. Wetenschappers van de universiteit van Harvard zijn namelijk druk bezig om het complete genoom te herscheppen.

En dit terwijl zijn neef, de Aziatische olifant met uitsterven bedreigd is. Dit familielid van de mammoet is overigens onbedoeld een belangrijke hulpmiddel om het klonen van het 3 meter hoge gevaarte, dat een gewicht heeft van 7 ton, een succes te maken. Genetisch staan ze namelijk niet onmogelijk ver uit elkaar.

Het is de wetenschappers gelukt om uit diepvriesmammoeten, die gevonden zijn in de permafrost bij de Noordpool, het DNA te ontcijferen. Dankzij de extreme kou zijn deze genen goed bewaard gebleven.

Daarna werd er gekeken naar de genetische verschillen tussen de Aziatische olifant en de uitgestorven dikhuid. Zo vond men 14 specifieke genen en het is gelukt om deze met cellen van de Aziatische variant te reproduceren.

"We concentreerden ons op genen die zorgen voor koudeweerstand, zoals beharing, de grootte van de oren, het onderhuids vet en de hemoglobine", vertelt professor Church.

De mammoet stond tot zo'n 3000 jaar geleden op het menu van de mens. Dit heeft waarschijnlijk mede bijgedragen aan de uitsterving van de soort.