Steam let extra op de regio's

Steam gaat verder met de strijd tegen mogelijke kwaadwillenden. Je kunt niet meer zomaar games vanuit een andere regio kopen en spelen op je account. Deze regels schijnen nu ook met terugwerkende kracht te worden toegepast.

Oops

Via websites als G2Play.net en Kinguin.net kun je Steam codes voor spellen te koop aanbieden aan andere gamers.’Dit heet ‘reselling’. Voor iemand uit Rusland kan dit zeer aantrekkelijk zijn om een spel aan te beiden aan een West-Europeaan die euro’s betaalt. Sommige nieuwe games kosten in Russische Roebels slechts €30,- terwijl dezelfde game €70,- kost in Nederland. Omdat je als particulier geen games kunt verkopen, biedt je deze als geschenk (gift) aan. Na betaling aan de website, die dienst doet als tussenpersoon, krijg je via Steam de code toegestuurd.

Valve heeft bepaald dat je alleen uit je eigen regio een geschenk kan ontvangen. Om dit te omzeilen gebruiken gamers een VPN-verbinding. Ze doen dan alsof ze in een ander land zitten en kopen het spel via de website. Nu gaat Valve een stap verder en zegt dat je de game ook alleen in de regio mag spelen waar je de geschenk-code vandaan hebt. Bij constatering dat je een VPN-verbinding gebruikt, kan je account geblokkeerd worden.

Restrictie

Deze regels gelden met terugwerkende kracht en alleen voor geschenk-codes. Als jij dus naar Shanghai reist en daar een Steam-spel aanschaft dan is er dus niets aan de hand. Helaas zijn er al geluiden op Reddit van mensen die legaal gekochte spellen vanuit een andere regio niet kunnen spelen.

Op het moment heeft Valve nog geen commentaar gegeven.