Oekraïne: rebellen blijven bestand schenden

De pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne blijven volgens de regering in Kiev het bestand schenden dat anderhalve week in Wit-Rusland overeen werd gekomen. Volgens Oekraïne hebben de rebellen hun zinnen gezet op de havenstad Marioepol.

Oekraïense militairen in het dorp Sjirokine, vlakbij Marioepol, werden zaterdagnacht bestormd, aldus het leger. De stad is van strategisch belang voor zowel Oekraïne als de rebellen. Mochten de rebellen de stad veroveren, dan zijn ze in staat om een verbinding over land te maken tussen het Russische vasteland en de Krim, het Oekraïense schiereiland dat vorig jaar door Rusland werd geannexeerd.

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry betichtte Rusland zaterdag van landjepik en zei dat de Verenigde Staten nieuwe sancties zullen instellen als de rebellen proberen door te stoten naar Marioepol.

De overeenkomst die in Minsk werd gesloten voorziet ook in de terugtrekking van zwaar wapentuig van de frontlinie. Het Oekraïense leger stond zondag op het punt daarmee te beginnen, zei woordvoerder Andrij Lysenko. Een woordvoerder van de rebellen liet weten dat de terugtrekking in de komende twee weken wordt voltooid, maar zei niet of de rebellen al begonnen zijn.

De strijdende partijen begonnen zaterdag met het uitwisselen van krijgsgevangenen, iets wat ook in het vredesakkoord staat. De rebellen lieten 139 Oekraïense militairen vrij en kregen in ruil daarvoor 52 van hun strijdmakkers terug van het Oekraïense leger.