Man met kettingzaag opgepakt bij Europees Parlement

Een 32-jarige Slowaakse man die zich verdacht gedroeg, is bij het Europees Parlement in Brussel opgepakt. Hij had een kettingzaag en een vuurwapen in zijn auto liggen. Dit meldt het Brusselse Parket. De Slowaak in legeruniform verklaarde dat hij de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, wilde ontmoeten.

Vier gebouwen van het EU-parlement en het bezoekerscentrum van het Parlementarium werden uit voorzorg ontruimd door de politie. Het voertuig van de man stond geparkeerd in de buurt van het Europees Parlement. De politie vermoedde explosieven te vinden in de auto van de man. Na onderzoek van de politie en de ontmijningsdienst Dovo bleek dit echter vals alarm.

De politie vond echter wel een kettingzaag en een vuurwapen in zijn auto. Het vermoeden van de politie kwam voort uit een verklaring van een dronken man die eerder die dag werd gearresteerd. Hij verklaarde dat hij een voertuig met wapens en explosieven had achtergelaten in de buurt van het Europees Parlement.

Het komt in België, met name Brussel, steeds vaker voor dat gebouwen worden ontruimd en wegen worden afgesloten vanwege een bommelding, verdacht voertuig of een verdacht pakketje. Achteraf bleek het telkens om vals alarm te gaan. Het aantal meldingen is volgens de politie veel hoger dan normaal. In totaal gaat het om 35 incidenten.