Loprais klopt De Rooy in Dakar

Ales Loprais is winnaar geworden van de zevende etappe in de Dakar Rally. De Tsjechische MAN-trucker reed in het eerste deel van de marathonetappe rond Iquique de snelste tijd. Gerard de Rooy werd met zijn Iveco beste Nederlander op plaats twee op ruim vijf minuten achterstand.

Slechts enkele tellen achter De Rooy eindigde Andrey Karginov met de Kamaz. Hans Stacey eindigde met zijn Iveco op plaats zes op 26 minuten. Ook Martin van den Brink (zevende op ruim 28 minuten) eindigde vandaag in de top tien. Klassementsleider Eduard Nikolaev verloor door problemen ruim een uur en is de leiding in het klassement kwijt.

Deze is nu in handen van Airat Mardeev die nu 22 minuten voorsprong heeft op Karginov. Dmitry Sotnikov staat derde op ruim 44 minuten, op de voet gevolgd door Nikolaev. De beste niet-Kamaz is Loprais op plaats vijf op 1.11 uur. Beste Nederlander is Stacey die inmiddels 1.47 uur aan de broek heeft en zevende staat. Marcel van Vliet is achtste op 2.29 uur, terwijl Wuf van Ginkel met 3.12 uur achterstand de top tien afsluit.

Vannacht is er geen service voor de vrachtwagens, waarna morgen deel twee van de marathonetappe volgt. De coureurs rijden weer terug naar Iquique en doen dat over een proef van 273 kilometer.