Docenten geloven niet in antipestbeleid Dekker

Veel docenten in het middelbaar onderwijs denken dat het nieuwe antipestbeleid van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) niet gaat leiden tot een afname van het pesten op hun school. Dat meldt Eenvandaag maandag op basis van eigen onderzoek. Slechts een op de vijf docenten heeft vertrouwen in de nieuwe aanpak.

Dekker maakte vorige maand afspraken met de koepelorganisaties in het basis- en voorgezet onderwijs om pesten de kop in te drukken. Afgesproken werd dat scholen zelf mogen bepalen hoe ze pesten aanpakken, als maar kan worden aangetoond dat het werkt.

Leerkrachten vinden echter dat het plan weinig verandert aan de praktijk. Een concrete afspraak is bijvoorbeeld dat er een aanspreekpunt moet zijn voor leerlingen die worden gepest. Volgens 78 procent van de docenten is zo'n aanspreekpunt er al op hun school.

De onderwijzers denken dat het opstellen van gedragsregels de effectiefste methode is om pesten op scholen terug te dringen. De helft van de docenten zegt echter te twijfelen of zij zelf wel over voldoende kennis en handvatten beschikken om het pesten aan te pakken. 48 procent geeft aan veel behoefte te hebben aan bijscholing op dat vlak.

Eenvandaag ondervroeg driehonderd docenten die werkzaam zijn in het voortgezet onderwijs over het nieuwe pestprotocol.