Pechtold: tijd dat D66 gaat regeren

Met de vijftigste verjaardag van D66 in zicht is het volgens partijleider Alexander Pechtold tijd dat zijn partij gaat regeren. Dat heeft de voorman zaterdagmiddag gezegd op het honderdste congres van D66 in Den Bosch. Pechtold wil werken aan 'nieuwe groei en banen', omdat het huidige kabinet niet ambitieus genoeg is.

"Dit kabinet meent dat na twee jaar regeren het werk gedaan is. Terwijl zeshonderdduizend werklozen verwachtingsvol op ons leunen, terwijl overal in Europa een nieuwe recessie dreigt, terwijl het achterstallig onderhoud van de hervormingen alleen niet genoeg is om Nederland vooruit te brengen", zei Pechtold. Tijdens het door zo'n tweeduizend leden bezochte congres opende Pechtold de aanval op regeringspartijen VVD en PvdA.

Volgens de partijleider hervormt het kabinet onvoldoende. Het moet meer inzetten op lagere belastingen, duurzaamheid en schone energie. Volgens Pechtold is zijn partij op het punt aanbeland om meer te doen dan alleen maar constructief mee te denken met het kabinet. Als 'bevriende' oppositiepartij helpt D66 het kabinet momenteel steevast aan een meerderheid in de Eerste Kamer.

"Het is mooi dat een ander kabinet onze agenda uitvoert, maar mijn inzet is dat dát in een volgend kabinet anders zal zijn", zei Pechtold, die zijn pijlen allereerst richt op de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart.