Timmermans eist voor V-raad toegang tot rampplek

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) heeft vrijdag verslag uitgebracht aan de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van het onderzoek naar de ramp met vlucht MH17. Timmermans deed zijn beklag over de ontoegankelijkheid van de rampplek voor onderzoekers. Hij riep de strijdende partijen in Oekraïne opnieuw op de wapenstilstand te eerbiedigen.

De minister, die in juli met een emotionele rede in de Veiligheidsraad veel indruk maakte, greep de gelegenheid aan om de landen te bedanken die medewerking verleenden aan het onderzoek naar het neerhalen van het passagiersvliegtuig. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa kreeg van Timmermans een speciale pluim voor haar 'onvermoeibare inspanningen' ter plaatse.

Ook de bergingswerkers gunde Timmermans lovende woorden. Hij noemde daarbij afzonderlijk de Oekraïense hulpverleners van het eerste uur. In de eerste dagen na de ramp sprak de Nederlandse regering met zorg en zelfs woede over het optreden van Oekraïense bergers, maar zij is daar inmiddels op terug gekomen.

Timmermans beklemtoonde dat het door Nederland geleide onderzoek naar de ramp geheel onafhankelijk verloopt. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet zelfstandig en onpartijdig zijn werk, benadrukte de minister. Dat de onderzoekers niet op de rampplek zelf kunnen komen bemoeilijkt hun opdracht, maar maakt die volgens Timmermans niet onmogelijk.

De dertig extra onderzoekers die onlangs naar Oekraïne afreisden keren terug naar Nederland, maakte premier Mark Rutte (VVD) vrijdag bekend. Het is volgens Rutte 'op dit moment niet verantwoord mensen het veld in te sturen'. Een ploeg van twintig onderzoekers blijft voorlopig nog.

De raad bracht begin september zijn eerste bevindingen naar buiten. Komende zomer verwacht Timmermans het eindrapport.