"India is bezig cricket te vermoorden"

India is bezig om de cricketsport te vermoorden, zo claimt Sjeik Ahmad Al-Fahad Al-Sabah. De Koeweiti is president van de Aziatische Olympische Raad (OCA). Vooral de beslissing van de Indiase cricketbond om geen teams naar de Asian Games in Zuid-Korea te sturen is hem een doorn in het oog.

Cricket stond voor de tweede keer op het programma van de Games. Net als in 2010 besloot India, een grootmacht in de sport, om zowel bij de mannen als de vrouwen geen team te sturen. Er zou geen tijd zijn in het drukke programma, onder andere doordat het evenement in Incheon gelijktijdig gehouden werd met de lucratieve Champions League Twenty20 in India.

Toch deden andere grote cricketlanden wel mee. Bangladesh en Sri Lanka deden bij zowel de mannen als vrouwen mee - met goud voor de mannen uit Sri Lanka - terwijl Pakistan een vrouwenteam stuurde dat de titel veroverde. "Als we een sport op het programma hebben staan willen we altijd de besten uit die sport aanwezig zien", aldus Al-Sabah. "Het feit dat India hier niet is zorgt ervoor dat minder landen mee willen doen, wat uiteindelijk de dood kan betekenen van de cricketsport."

"Het is niet goed om te zien dat India geen teams gestuurd heeft. Ik respecteer hun beslissing, maar ik denk dat de leiding van het cricket in India geen interesse heeft in de promotie van de sport. Het enige wat zij willen is om er een business van te maken en geld te verdienen. Ze willen de hele markt en de hele sport controleren."

Cricket is vooral populair in veel delen van het Britse Gemenebest, waaronder Australië, de Caraïben en het Indiase subcontinent. De zeer lucratieve Indiase Premier League, begonnen in 2008, staat tegenwoordig model voor professionele competities. Alleen in 1900 werd cricket gespeeld op de Olympische Spelen, waar Groot-Brittannië in Parijs het goud pakte.