Zeventigste goud op rij voor Chinese schoonspringers

De Chinese schoonspringers hebben tijdens de Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon alle tien gouden medailles in het schoonspringen gewonnen. Vrijdag stond het laatste onderdeel op het programma. Qiu Bo pakte het goud op de 10 meter toren en voltooide zo de Chinese sweep.

China is al jaren de dominante kracht in het wereldwijde schoonspringen: Op de vorige drie Olympische Spelen won China 19 van de 25 beschikbare gouden medailles. Daarnaast gingen 26 van de 30 gouden medailles op de vorige drie WK's naar de grootmacht. Op de Asian Games is de reeks echter zo mogelijk nog veel indrukwekkender.

China deed in haar huidige vorm in 1974 in Teheran voor het eerst mee aan de continentale Spelen. Sindsdien slaagde geen enkel ander land er meer in om ook maar één keer een onderdeel te winnen. In 2002 werd het aantal onderdelen opgehoogd van vier naar acht, sinds 2006 zijn het er tien, maar ook dat heeft China niet kunnen stoppen.

Wang Han op weg naar zilver op de 3 meter plank. Ze zou Incheon verlaten met één keer goud en twee keer zilver (Foto: Getty)

De dominantie wordt nog veel duidelijker als ook naar de zilveren medailles wordt gekeken. Vanaf 1974 zijn er 52 individuele onderdelen geweest in het schoonspringen op de Asian Games. Alleen bij die onderdelen mag een land door twee deelnemers vertegenwoordigd worden en daar maakt China gebruik van: In 1974 pakten Japan en Zuid-Korea twee individuele zilveren medailles en in 1990 won een Noord-Koreaanse het zilver. Alle andere 49 individuele onderdelen eindigden met goud en zilver voor China.

Een van de grootste sterren in het schoonspringen in Incheon was Chen Ruolin. Zij domineert het springen van de 10 meter toren, waarop ze in 2008 en 2012 zowel individueel als in het synchroonspringen olympisch goud won. Ook pakte ze al vijf wereldtitels en in Incheon kwam haar derde gouden medaille op de Asian Games erbij.