Asian Games: Noord-Korea - Zuid-Korea, monsterscores en drama

De Asian Games in het Zuid-Koreaanse Incheon zitten er na ruim twee weken topsport weer op. Nadat wij er op FOK!sport in de afgelopen weken uitgebreid aandacht aan hebben besteed is het daarom een mooi moment voor een afsluitend overzicht. Er is namelijk veel gebeurd in Incheon, van enorme scores tot dopinggevallen en van mooie zeges tot pure pech.

Een van de grote verhalen was natuurlijk het feit dat 150 Noord-Koreaanse sporters in actie kwamen in het land waar ze officieel nog mee in oorlog zijn. Geweldige Leider Kim Jong-un zal blij zijn met het feit dat zijn land onder zijn bezielende leiding het beste resultaat heeft neergezet sinds 1990. Noord-Korea won liefst elf gouden medailles en eindigde als zevende in het medailleklassement.

Hierbij leverde het gewichtheffen met vijf stuks de grootste bijdrage. Kim Un-ju (vrouwen tot 75 kilogram) en Om Yun-chol (mannen tot 56 kilogram) braken daarbij één wereldrecord. Voor Kim Un-guk waren er in de categorie tot 62 kilogram zelfs twee mondiale records weggelegd.

Twee van de mooiste Noord-Koreaanse medailles kwamen in het voetbal en tafeltennis. De vrouwenvoetbalsters versloegen Zuid-Korea in de halve finale, maar kregen van de aanwezige Zuid-Koreaanse fans minutenlang een staande ovatie na de gewonnen finale tegen Japan. Veel Zuid-Koreanen lieten een vlag zien van een herenigd Korea, waarmee nog maar eens duidelijk wordt dat de 'gewone man' in beide landen niks tegen elkaar heeft. 

Ook bij het tafeltennis viel een mooi staaltje broederliefde te zien tussen de twee landen. In de finale van het gemengd dubbel speelden Kim Hyok-bong en Kim Jong uit het Noorden tegen een duo uit Hong Kong. Er waren naast Noord-Koreanen ook erg veel Zuid-Koreanen aanwezig, en dat zorgde voor een unieke sfeer. De Zuid-Koreanen zongen met regelmaat de woorden "Wij zijn..", waarna de delegatie uit het land van de Almachtige Kameraad antwoordde met "Eén!", iets wat in het normale leven in beide landen strafbaar zou zijn.

De competitie van Kim Un-guk, inclusief twee wereldrecords. Na afloop wordt het Noord-Koreaanse volkslied gespeeld, iets wat normaal strafbaar is in Zuid-Korea (Bron: YouTube)

In de afgelopen weken vielen er ook veel monsterscores te noteren, vooral in de beginfases van de diverse sporten. Neem het vrouwenvoetbal: De dames uit de Maldiven speelden drie wedstrijden en scoorden geen enkele keer. De arme keepster Aminath Leeza zag echter liefst 38 keer de bal in haar doel verdwijnen. De groep van de Maldiven leverde sowieso een doelpuntenfestijn op: 63 treffers in zes wedstrijden.

Een van de grootste en meest bizarre scores kwam echter in het vrouwenhandbal, wederom met een team uit de Maldiven. Japan won met maar liefst 79-0, de eerste keer ooit dat een team tijdens een wedstrijd op een groot internationaal toernooi niet tot scoren kwam. Ook in het tafeltennis werden een aantal landen - of zelfs complete teams - weggevaagd. De Chinese wereldtop liet bijvoorbeeld weinig heel van de laag gerangschikte Nepalese vrouwen.

Aan drama en bijzondere momenten was er ook geen gebrek tijdens de Spelen in Incheon. Er viel vooral veel te doen over de jurering bij diverse sporten. Zo zouden vooral Zuid-Koreaanse boksers en worstelaars ernstig bevoordeeld zijn door de juryleden. Dat leidde onder meer tot de grote ophef rond de Indiase Sarita Devi en een onderzoek door de internationale worstelfederatie. Met name Iran klaagde over het worstelen, terwijl boksbond AIBA zelfs van vijf verschillende landen klachten heeft ontvangen.

Halve finale worstelen tussen Iraniër Saeid Abdevali en Zuid-Koreaan Jung Ji-hyun. Dit gevecht zorgde in Iran voor enorme ophef, doordat Abdevali klaar stond om als winnaar aangewezen te worden. De scheidsrechter besloot om onduidelijke redenen echter plotseling om die beslissing om te draaien, in het voordeel van het thuisland (Bron: YouTube)

Ook voor anderen waren er dramatische momenten, zoals voor atlete Ruth Jebet. De 17-jarige Bahreinse won het goud op de steeplechase, maar kreeg - terwijl ze op het podium stond - te horen dat ze gediskwalificeerd was. Gelukkig voor haar werd dat later teruggedraaid en won ze alsnog. Op de 800 meter bij de mannen werd het volledige podium gediskwalificeerd, terwijl sepaktakrawspelers uit Laos door domme timing en de verkeersdrukte een gegarandeerde medaille misliepen. 

Enkele Nepalese sporters werden vermist en zijn nog altijd niet gevonden, waarschijnlijk zijn ze illegaal op zoek naar werk. Een Japanse topzwemmer stal een peperdure camera, terwijl een groepswedstrijd en een halve finale in het cricket beslist werden door een muntje op te gooien. Helaas, maar niet onverwacht, waren er ook dopinggevallen in Incheon. Een Maleisische en een Chinese moesten hun gouden medailles uit het wushu en de atletiek inleveren. 

Tot slot werpen we een blik op de medaillespiegel, want ook daar zijn enkele opvallende zaken te zien. Dat China bovenaan staat is geen verrassing, dat doen ze altijd. Dit keer wonnen ze 151 van de 439 beschikbare gouden medailles. De effectiviteit van Qatar was bijzonder: Ze wonnen veertien medailles, maar liefst tien daarvan waren van goud. Dat gebeurde wel vooral met behulp van tot Qatarees genaturaliseerde Afrikanen, iets waar in de rest van de Aziatische wereld veel kritiek over was.

De geboren Nigeriaan Femi Ogunode domineerde het sprinten en won de 100 en 200 meter met sterke tijden (Foto: Getty)

Vietnam mag ongetwijfeld genoemd worden als minst efficiënte land op de Spelen. Ze wonnen liefst 36 medailles, meer dan ooit tevoren. Het aantal gouden medailles mag dan toch tegenvallend genoemd worden: Eén. Alleen Thuy Vi Duong slaagde er, in het wushu, in om goud te veroveren. Opvallend genoeg lijkt het een Vietnamese traditie te worden, want in 2010 gebeurde iets vergelijkbaars: 33 medailles, maar slechts één keer goud. Voor Cambodia was er een unicum: De 19-jarige taekwondoka Seavmey Sorn won het eerste Asian Games-goud ooit voor het land.

Individueel was de Japanse zwemmer Kosuke Hagino het meest succesvol. Hij reist terug naar huis met vier gouden, één zilveren en drie bronzen medailles. Vier anderen wisten eveneens vier keer goud te winnen. De Zuid-Koreaanse Lee Na-young haalde in het bowlen op alle zes onderdelen een medaille, waarvan vier keer goud. Turnster Yao Jinnan pakte vier titels, evenals haar Chinese zwemmende landgenoten Ning Zetao en Shen Duo.

Ning Zetao won ondanks een zeer pijnlijke botaandoening aan zijn knie vier gouden medailles, waaronder hier op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag (Foto: Getty)

Vooral voor Ning is dit een bijzondere prestatie. Hij heeft namelijk een aangeboren botaandoening in zijn knie, wat ervoor zorgt dat hij het bij elke slag bijna uitschreeuwt van de pijn. Daarnaast heeft hij ook nog eens een spijsverteringsprobleem, waardoor hij alleen zacht voedsel kan eten. 

Een vermelding is er tot slot ook nog voor de Thaise sepaktakrawspeler Pornchai Kaokaew. Deze legende won in Incheon goud in de landenwedstrijd en de 'regu'-competitie, waarbij teams van drie tegen elkaar spelen. Die dubbel pakte hij ook al in 2002, 2006 en 2010, waardoor hij acht gouden medailles op rij veroverde. 

De volgende zomereditie van de Asian Games worden in 2018 in het Indonesische Jakarta gehouden. Dat werd voorafgaand aan het evenement in Incheon bekendgemaakt. Het Vietnamese Hanoi zou de organisator zijn, maar trok zich terug vanwege financiële problemen. In 2017 wordt de wintereditie gehouden in Sapporo, hoewel deze Spelen een stuk kleinschaliger zijn dan de enorme zomereditie.