Een ode aan Dirk Kuijt in Oranje

Veel mensen werden gisterochtend geconfronteerd met nieuws, wat je eigenlijk niet zou verwachten. Dirk Kuijt stelt zichzelf niet meer beschikbaar voor Oranje. Voor FOK!sport was dat in elk geval een goede reden om de archieven in te duiken en de prestaties van Kuijt in Oranje eens nader toe te lichten.

Kuijt begon zijn avontuur met het Nederlands elftal op 3 september 2004 met zijn allereerste interland tegen Liechtenstein. Op 24-jarige leeftijd debuteerde hij in de tweede helft tegen de voetbaldwerg als vervanger van Romano Denneboom. Op dat moment stond Oranje al met 1-0 voor door een goal van Mark van Bommel. Na rust kwamen daar nog treffers van André Ooijer en Denny Landzaat bij.


Dirk Kuijt in zijn allereerste interland voor Oranje tegen Liechtenstein (PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Na deze wedstrijd tegen Liechtenstein volgden nog heel veel landen. Wist je bijvoorbeeld dat Kuijt tegen 54 verschillende landen heeft gespeeld? De aanvaller trof de Italiaanse nationale ploeg liefst vijf keer. Duitsland, Engeland, Hongarije en Macedonië waren vier keer de opponent van de Katwijker.

Maar er is nog veel meer. Onder Bert van Marwijk speelde Kuijt zijn meeste interlands (48). Ook in dienst van Marco van Basten kwam hij veelvuldig in actie: 42 interlands. Onder Louis van Gaal en Guus Hiddink kwam hij veel minder aan bod, respectievelijk dertien en één keer. Voor laatstgenoemde bondscoach is dat niet gek, aangezien hij pas na het WK voetbal in Brazilië aantrad.

Natuurlijk heeft Kuijt veel jongens zien komen en gaan bij het Nederlands elftal. Toch zijn er tien spelers, waarmee hij minimaal de helft van zijn carrière in het Oranje shirt heeft gespeeld. Met Wesley Sneijder speelde hij maar liefst 73 wedstrijden samen. Ook Joris Mathijsen (72), Robin van Persie (71) en Rafael van der Vaart (70) speelden vaak met Kuijt samen.


Samenvatting van Dirks eerste interland (YouTube)

Tijdens wedstrijden kom je veel spelers tegen. Balász Dzsudzsák, Igor Mitreski, Goran Pandev, Andrea Pirlo, Goce Sedloski en Vilmon Vancàk troffen Kuijt het vaakst. Zij speelden allemaal vier keer tegen de geboren en getogen Katwijker.

Maar terug naar het voetbal, in 104 interlands maakte Kuijt 'slechts' 24 doelpunten. Tegen Macedonië en Hongarije trof hij het vaakst doel, namelijk vier keer. Van deze 104 wedstrijden waren 43 duels vrienschappelijk. De overige wedstrijden staan allemaal in relatie tot een Europees- of wereldkampioenschap.

Het recente WK in Brazilië is waarschijnlijk een toernooi wat hem nog wel even zal heugen. Hij werd door Van Gaal niet alleen ingezet als verdediger, maar speelde tegen Mexico (2-1 zege) ook nog eens zijn 100e interland en was daarmee de zevende speler in Oranje, die dit impossante aantal bereikte.

Uiteraard zal ook het WK voetbal in Zuid-Afrika hem nog lang bi jblijven. Destijds maakte Kuijt deel uit van de selectie, die de wereldtitel net niet pakte. In de finale was Spanje met 1-0 te sterk door een doelpunt van Andrés Iniësta. Maar ook het duel tegen San Marino van 2 september 2011 zal de Katwijker niet snel vergeten. Deze wedstrijd won Oranje met 11-0, waar ook Kuijt een doelpunt wist te maken.


Dirk Kuijt met Arjen Robben en Gregory van der Wiel na halve finale Zuid-Afrika (PRO SHOTS / Stanley Gontha)

Op 29 maart 2011 maakte Kuijt zijn hoogste aantal doelpunten voor Oranje in één wedstrijd. In het duel tegen Hongarije was hij in de tweede helft verantwoordelijk voor twee doelpunten in amper drie minuten tijd. Dat is iets waar je dus trots op kunt zijn.

Nu eindigt zijn avontuur bij het Nederlands elftal dus met de wedstrijd tegen Italië. Voorafgaand aan het duel was er nog geen sprake van stoppen, maar de tijd heeft dus geleerd dat Kuijt er nu de brui aan geeft. Na 104 interlands, 24 doelpunten en een schat aan ervaring is het nu voorbij. Hij zal nog wel bij Fenerbahçe spelen, maar in een Oranje shirt zullen we hem helaas niet meer op de groene mat zien.


Dirk Kuijt in zijn laatste interland tegen Italië (PRO SHOTS / Ronald Bonestroo)

Dirkie Kuijt uit Katwijk, bedankt voor alle mooie momenten bij Oranje. Je was een klasbak, werkte altijd kneiterhard en was nooit te beroerd om een andere positie te bekleden. Met uitzondering van die van keeper heb je op alle posities gestaan. Een diepe buiging voor jou!