Kuijt stopt per direct bij Oranje

Dirk Kuijt stopt per direct als speler van het Nederlands Elftal. Dat heeft de 34-jarige speler van Fenerbahce vrijdag bekendgemaakt. De 104-voudig international wil op clubniveau nog wel door blijven spelen.

"De bondscoach heeft voor mijn gevoel niet meer de door mij gewenste rol in het veld, waar ik graag nog belangrijk was geweest", zegt Kuijt tegenover het AD. De beslissing kwam na gesprekken met bondscoach Guus Hiddink, die later op vrijdag bekend zal maken welke spelers deel uitmaken van zijn selectie voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Kazachstan en IJsland. "Ik zal alles missen aan het spelen voor Oranje", zegt Kuijt tegenover De Telegraaf"De volksliederen misschien wel meer dan de rest, want spelen voor Nederland heb ik altijd als een enorme eer beschouwd en daar ben ik heel dankbaar voor." 

Kuijt debuteerde tegen Liechenstein in 2004 onder bondscoach Marco van Basten in Oranje, nadat onder meer de ervaren Roy Makaay en Patrick Kluivert het veld moesten ruimen. Hij speelde mee op de WK's van 2006, 2010 en 2014 en de EK's van 2008 en 2012. Tegen Denmarken maakte hij in 2010 zijn enige treffer op een WK, terwijl hij in totaal 24 keer het net zou vinden voor Nederland. De laatste treffer is al wel 36 interlands en bijna 3 jaar geleden: In oktober 2011 scoorde hij de 2-1 in de met 2-3 verloren EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden.